2024. május 18., szombat

Árváltozás a közvállalatnál

Változik a szemételszállítási díj Kishegyes községben – Egy tétel eltűnik a közüzemi számláról

Kishegyes község területén májustól változik a szemételszállítás díja. Az alapító önkormányzat egy árirattal fordul a Komunál Közvállalathoz, hogy dolgozzanak ki egy új árlistát. Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere ennek kapcsán elmondta lapunknak, hogy már nem volt kifizetődő a közvállalat szolgáltatása, ezért volt szükség árkorrekcióra.
– Megváltozott a szemételszállítási díj a község polgárai számára. Eddig háztartásonként 360 dinár volt, az új díjszabás pedig 760 dinár, hét éve nem változott, viszont a szállítási költségek és az üzemanyag ára emelkedett, emiatt kellett növelnünk. Már nem volt kifizetődő a szolgáltatás. Tudni kell, hogy a szemetet nem a helyi szeméttelepekre szállítjuk, hanem Topolyára, ahonnan tovább szállítják a békovai hulladéktárolóba. 360 dináros áron már nem lehetett Topolyára szállítani az egyre növekvő mennyiségű szemetet – mondta el a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy a nem kifizetődő díjak miatt a közvállalat folyamatosan mínuszban volt, és a községnek kellett pótolnia a hiányt, különböző szubvenciókkal. Emiatt kellett bevezetni a piaci árat, mert fontos, hogy a közvállalat megerősödjön – fogalmazott a polgármester.
Környezetünk szempontjából nagyon fontos, hogy a hulladék ne helyben maradjon, hanem elszállítsák újrahasznosításra – nyilatkozta lapunknak Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere.
– A szemét elszállítására szükség van, hogy környezettudatosan gazdálkodjunk a hulladékkal és eleget tegyünk az ezzel kapcsolatos előírásoknak. Ennek jegyében Vajdaságban az elsők között vezettük be a szelektív hulladékgyűjtés és -szállítás rendszerét. Középtávú cél, hogy mindezt a másik két településre is kiterjesszük, és hosszú távon felszámoljuk a helyi szeméttelepeinket, amelyek megannyi bosszúságot okoznak az ott élőknek – mondta el az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy a jelenlegi árak mellett nemcsak a környezettudatos megoldások, hanem maga a szemétszállítás is veszélybe került.
A költségek tehát megnövekedtek, viszont a szemétszállítás díjszabása 2017 óta változatlan – mutatott rá Zabos Tibor, a közvállalat igazgatója.
– A közvállalat veszteségesen végzi ezt a szolgáltatást, hiszen 2021 januárjában, amikor megkezdődött a hulladék átszállítása Topolyára, egy liter üzemanyag ára még 134 dinár volt, augusztusra azonban már 163 dinárra emelkedett. Most ugyanez 200 dinár, és az utóbbi időben már naponta kétszer megy a kamionunk Topolyára. Az alapító kérésére kidolgoztunk egy árkorrekciót, aminek a bevezetésével fel tudunk zárkózni a környékbeli községek árlistájához, s így az alapító támogatásával kiegészülve megőrizhetjük a szolgáltatás eddigi színvonalát és tovább tudunk dolgozni a terveink megvalósításán. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 363 dinár helyett 760 dinár lesz a szemételszállítás díja a családok számára, az egyedül élő személyek esetében 143 dinár helyett 380 dinárra módosul az új díjszabás – számolt be az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy az árkorrekció nélkül a szemétszállítás középtávon ellehetetlenült volna, annál inkább, mert a község 2021-ben 190 tonna hulladékot szállított Topolyára, innen pedig a békovai hulladéktárolóba került. 2022-ben ez a mennyiség 461 tonnára nőtt, 2023-ban viszont 1530 tonnára. Ezek óriási mennyiségek, és hatalmas növekedés, ami az idén várhatóan 2000 tonnára növekszik.
Az árkorrekció nemcsak növekedését hozott magával a közvállalat szolgáltatási terén, hanem egy tétel lekerült a közüzemi számláról.
– A számlákon pozitív változás, hogy májustól töröljük a temető karbantartási díját. Eddig 120 dinár volt háztartásonként, viszont a következő hónaptól megszűnik. Ezzel a lépéssel a lakosság hozzánk érkező észrevételeire reagálunk, és némileg kompenzáljuk a szemételszállítási díj növekedését – fogalmazott Zabos.

Nyitókép: A szemételszállítás díja piaci szintre nőtt / Lakatos János felvétele