2024. július 24., szerda

Elismerés az idősek segítőinek

Falunapot tartottak Kishegyesen – Gazdag kulturális műsor várta a vendégeket – Átadták a falu elismerését

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el. 

A kishegyesi falunap köré az idén is háromnapos rendezvénysorozatot szervezett a helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. A rendezvénysorozat csütörtökön kezdődött, amikor Silling István Kupuszinai népviselet című könyvét mutatták be, majd pénteken a Visszapillantó című fényképkiállítást nyitották meg a Kishegyesi Digitális Archívum szervezésében. Szombat volt a falunapi rendezvénysorozat fő napja, ami a Dévics Imre Szabad Alkotóműhely Tavaszi tárlat című kiállításának megnyitójával kezdődött. A kiállítást Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere nyitotta meg, majd az alkotóműhely vezetője, Szalma István átadta a Csernus László-díjat Maronka Etelkának alkotómunkájáért.

Ezt követően a falunap ünnepi műsorát a zsúfolásig megtelt színházteremben tartották, amelyet többek között megtisztelte jelenlétével Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Bájity Borisz, a VMSZ alelnöke és köztársasági képviselő, Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke és oktatási államtitkár, Juhász Bálint, a VMSZ intéző bizottságának elnöke és Kishegyes község képviselő-testületének elnöke, Gyivánovity Dániel, a VMSZ intéző bizottságának tagja, Kónya Róbert, a VMSZ elnökségi tagja és tartományi parlamenti képviselő, Molnár Viktor, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője, Pintér Annamária, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Sárközi István, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke és Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke.

Az ünnepi műsor keretében Kovács Hanna, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke átadta a falu dicsérő oklevelét, amelyet ez alkalommal a kishegyesi falugondnok és házi betegápoló szolgálatnak ítéltek oda. Az elismerést Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke, Dudás Károly, a vajdasági CHM iroda alapító elnöke és Ric Gábor, a szabadkai Caritas igazgatója vették át. Ezek azok a szervezetek, amelyek biztosították és biztosítják a szolgálatok munkáját. Ric Gábor lapunknak elmondta, hogy munkatársaik az idős, beteg embereknek nyújtanak segítséget.

Ric Gábor megköszöni az elismerést (Lakatos János felvétele)

Ric Gábor megköszöni az elismerést (Lakatos János felvétele)

– Kishegyes község területén a gerontoszolgálat hét személlyel működik. Ebből hatot az önkormányzat pénzel, nemrég írtuk alá az idei vonatozó szerződést. A hét ember úgy áll össze, hogy van három falugondnok és három nővér, és a CMH irodának is van egy falugondnoka. Ezek az emberek állnak az idősek szolgálatára, segítik a hétköznapjaikat abban, hogy emberhez méltóan tudjanak élni saját otthonukban, és meg tudják valósítani alapvető emberi jogaikat. Gondolok itt az egészségügyi ellátás jogára, a szociális védelemre való jogra, de akár olyan alapvető dolgokra is, hogy elviszik őket szavazni. Sokszor munkatársaink jelentik a kapcsolatot az idős, magányos személy és a közösség között – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy nagyon sokat jelent számukra az elismerés, mert ez azt is jelenti, hogy a helyi közösség vezetősége érti és támogatja tevékenységüket. – Nagyon sok jó embernek oda kell tennie magát, hogy egy ilyen szolgálatot működtetni tudjunk. És tudni kell, hogy itt nagyon komoly számokról van szó, erre a hét emberre több, mint kétszáz aktív felhasználó jut. Szerintem van még hova fejlődni, mert ez az utolsó, ami védi az időseket.

A falunapi ünnepi műsoron felléptek a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai, az Ady Endre Általános Iskola diákjai, valamint a Petőfi Sándor M. E. szakosztályai.

Nyitókép: A művelődési egyesület Rizgetős tánccsoportjának fellépése (Fotó: Lakatos János)