2024. április 12., péntek

Új központ, új lehetőségek

A kishegyesi Vöröskereszt konyhája új helyszínre költözött – Az idei évre is számos programot tervez a szervezet

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezetének számos tevékenysége volt tavaly is. A legjelentősebb dolgok a népkonyhaprogram kapcsán történtek, de érintik a szervezet teljes működését is, számolt be lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.
– A 2023. évben a legnagyobb és legtömegesebb programunk, a népkonyhaprogram 9 hónapon keresztül működött. Ez a program vette leginkább igénybe az önkénteseket, hiszen 9 hónapig, heti 5 napon át 7 önkéntes dolgozott, hogy 210 igénylő megkapja a napi egy tál meleg ételét. A program december során új helyszínre költözött, az önkormányzat és az Agri Romagna Kft. jóvoltából ugyanis sikerült egy új helyiséghez jutnunk. Ez az épület Kishegyesen található, ide tudtuk költöztetni a konyhát, valamint kialakítottunk egy élelmiszer-előkészítő helyiséget és egy raktárt. A közeljövőben ide fogjuk áthelyezni az irodánkat, a használtruha-raktárat és egy oktatói termet is létrehozunk, ahol különböző programokat tudunk tartani – számolt be a titkár, majd azzal folytatta, hogy tavaly a tartományi Vöröskereszt jóvoltából háromszáz élelmiszer- és higiéniai csomagot osztottak ki. A népkonyhaprogramnak ugyancsak óriási eredménye volt a tavalyi év elején, hogy a tartományi Vöröskeresztnek köszönhetően egy gépkocsit kapott a községi szervezet. Ez elsősorban az étel szállítására szolgál. A Tartományi Élelmiszerbank is több alkalommal segítette a népkonyhaprogram működését, különböző élelmiszer-adományokkal.
Állandó tevékenysége a Vöröskeresztnek a véradási akciók szervezése, 2023-ban 10 akciót szerveztek és 160 egységnyi vért sikerült összegyűjteni, tudtuk meg Fontányitól, aki arról is szólt, hogy az általános iskolások körében az elsősegélynyújtást oktatták és népszerűsítették. Tartottak egy nyári tábort a gyerekek számára, és több világnapról is megemlékeztek.
Ami a Vöröskereszt községi szervezetének idei terveit illeti, elsősorban az új székhelyüket szeretnék stabilizálni, fogalmazott a titkár.
– Programjaink nagy részét ezen az új helyszínen szeretnénk megvalósítani, amire ezzel az új épülettel lehetőség nyílt. Itt fog zajlani a népkonyhaprogram, a különböző edukációs programjaink, a gyerekekkel való foglalkozás, a használtruha-osztás, és szakmai megbeszéléseknek is megfelelő helyszíne lesz. Egyébiránt az éves terv kidolgozásán dolgozunk, az év elejét a megbeszélések és a szervezés fogja meghatározni. Felkészülünk a programok minél szakszerűbb levezetésére, és továbbra is toborozzuk az önkénteseket. Az idén nagyobb hangsúlyt szeretnénk helyezni az iskoláskorú gyerekekre, immáron nem lesz kérdés, hogy hol szervezzünk programokat a számukra. A nyár folyamán tartani fogunk egy tábort, és egy nyaralást is szervezünk a Szerbiai Vöröskereszt nyaralójában. A szervezet célja, hogy állami támogatásból hátrányos helyzetű gyerekeket is elvigyünk nyaralni – mondta el Fontányi, majd azzal folytatta, hogy őszre különböző programokkal visszatérnek az iskolákba. Szeptember a biztonságos közlekedésről fog szólni, októberben gyermekhét, a szolidaritás világnapja, november a függőségi betegségek elleni küzdelem hava, és ekkor lesz a tolerancia világnapja is. Decemberben az önkéntesek világnapja központi program lesz, valamint ez az AIDS elleni harc hónapja, tudtuk meg a titkártól.

A népkonyhaprogram új konyhája / Lakatos János felvétele

A népkonyhaprogram új konyhája / Lakatos János felvétele

Az új helyszínen helyet kapott az élelmiszerraktár is / Lakatos János felvétele

Az új helyszínen helyet kapott az élelmiszerraktár is / Lakatos János felvétele

Nyitókép: Csomagosztás a Vöröskereszt új központjában / Lakatos János felvétele