2024. június 21., péntek

A megmaradás, a megújulás és az összetartozás jelképe

Meggyújtották az első adventi gyertyát a kishegyesi közösség koszorúján

Az eseményhez fotógaléria kapcsolódik, amit ITT tekinthet meg.

Kishegyesen az adventi gyertyagyújtás már évek óta közösségi esemény, ilyenkor a falu apraja és nagyja együtt gyújtja meg a falu ünnepi koszorújának gyertyáit. Ez esetben advent első vasárnapjához érkeztünk, amikor a téren található koszorún a hit gyertyája gyulladhatott meg. Kovács Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőjelöltje elmondta, hogy ez az ünnepi időszak a megmaradás, a megújulás és az összetartozás jelképe. Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőjelöltje köszöntötte az egybegyűlteket és elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy jelen lehet ezen a meghitt vasárnap délutánon.

– Mivel a Nők Kishegyesi Fóruma hátrányos helyzetű gyerekekkel is foglalkozik, pályáztak a minisztériumnál és Vicsek Annamária államtitkár asszonynak köszönhetően 500.000 dináros támogatásban részesülhettek. Ezért is fontos, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői különböző szinteken jelen legyenek, hogy oda tudjunk figyelni az ilyen és hasonló igényekre. Igenis arra biztatjuk a vajdasági magyar civil szervezeteket, hogy éljenek ezekkel a lehetőséggel. Rendkívül fontos látni a jelenlevők arcán, hogy mennyire örülnek egymásnak. Mindannyiunk számára jó egy kicsit megállni ebben a rohanó világban és fontos, hogy átérezzük ezt az ünnepi melegséget, amit a karácsony közeledte biztosít számunkra. Külön jelentőséggel bír, hogy itt a kisgyermekektől a nagymamákig és nagytatákig mindenki jelen van – tette hozzá Kovács Elvira.

A falu közös adventi koszorúja mellett, helyet kapott idén egy horgolt karácsonyfa is, melyet egészen vízkeresztig megtekinthetnek az érdeklődők a könyvtár kiállító termében. Tóth Anita, a Nők Kishegyesi Fórumának alelnöke, a kreatív kézműves kör csoport vezetője lapunknak elmesélte, hogy a karácsonyfa olyan tagok munkáiból készült el, akik tudnak horgolni.

– Testvértelepüléseinket is bekapcsoltuk ebbe a programba és közösen döntöttünk úgy, hogy úgymond egy összetartozás fát szeretnénk készíteni az ünnepekre. Ezért minden testvértelepülésünk horgolás által csatlakozott a kezdeményezéshez. Nagyon sok alkotás alkotja a fát, szinte a pontos számát sem tudnám megmondani.

Az alkalmi műsorban fellépett Csernik Aletta, valamint a Nők Kishegyesi Fórumának keretében működő Ügyi csapat tagjai. Az első adventi gyertyát Kovács Elvira és a Nők Kishegyesi Fórumának képviselői együtt gyújtották meg a főtéren.

Nyitókép: Kishegyesen is közösen gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún, fotó: Gulyás Réka