2024. április 18., csütörtök

Hagyományos kultúránk őre

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság bemutatása Csókán

Kedden este a Csóka Művelődési és Oktatási Központ előcsarnokában a magyar kultúra napja alkalmából dr. Szőke Anna néprajzkutató tartott előadást Hagyományos kultúránk őre címmel. A megjelenteket Kobrehel Éva, a központ igazgatója köszöntötte. Az előadás mondandójának középpontjában a Kiss Lajos Néprajzi Társaság bemutatása szerepelt, kezdve annak megalakulásától napjainkig. 
– Társaságunk az újvidéki Jugoszláviai Magyar Művelődési Társaság civil szervezet keretében szakosztályként alakult meg 1990-ben, majd ebből csakhamar önálló szervezetté nőtte ki magát. Az eltelt három és fél évtized alatt a hagyományos, a népi kultúra, a népzene, a népművészet igazi őrévé, a pusztuló építészeti és egyéb kulturális emlékeink őrévé vált. Számos magyar történelmi vonatkozású emlékhelyet, emlékművet sikerült megmenteni az enyészettől. Kegyelettel emlékezünk névadónkra, Kiss Lajos zenetudósra. Születésének 120. évfordulóján 2020-ban Zomborban a Magyar Polgári Kaszinó falán emléktáblát helyeztünk el. Rendszeresen szervezünk néprajzi témájú többnapos tanácskozásokat, amelyeken néprajzkutatóink beszámolnak szerteágazó munkásságukról. A társaság kutatási eredményeiről számos publikáció tanúskodik, eddig tíz kötetben jelentettük meg az egyes témákhoz kapcsolódó tanulmányokat, dolgozatokat, beszámolókat stb. – mondta egyebek között Szőke Anna. 
A magyar kultúra napja alkalmából szervezett előadás előtt a Művelődési Ház előcsarnokában megnyílt Pecze Rózsa napsugaras lakóházoromzatokról készült fotóinak alkalmi kiállítása. Az est közreműködői voltak: Kónya Sándor gitáros versénekes, valamint a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, akik népdalokkal színesítették az előadást.
A rendezvényt a községi önkormányzat tisztségviselői mellett megtisztelte jelenlétével Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke. 

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett előadás előtt a Művelődési Ház előcsarnokában megnyílt Pecze Rózsa napsugaras lakóházoromzatokról készül totónak alkalmi kiállítása. Az est közreműködői voltak: Kónya Sándor gitáros versénekes valamint a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, akik népdalokkal színesítették az előadást.

A rendezvényt a községi önkormányzat tisztségviselői mellett megtisztelte jelenlétével Rigó Pál Zsófia, az Magyar Nemzeti Tanács alelnöke.

Nyitókép: Csókán a magyar kultúra napja alkalmából néprajzi témájú előadást szerveztek, fotó: Gergely József