2024. április 18., csütörtök

„Szeresd ezt a tájat, szeresd a Bánságot“

Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozó Csókán

Szombat délelőtt kezdődött a Móra-székházban a IX. Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozó. Ahogy az elmúlt években, úgy most is az egykori terjányi író, költő és újságíró születésnapjához legközelebb eső szombaton szervezték meg a rendezvényt. Már tavaly rekordszámú gyermek és fiatal nevezett be, nem volt ez másképp most sem, hiszen ötven résztvevővel számoltak.

Az egybegyűlteket Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte.

 – Örülök annak, hogy egy év után ismét találkozunk és vannak új arcok is. Köszönet azoknak, akik ide vezettek titeket. A Magyar Nemzeti Tanács egyébként a kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági versenyek sorába emelte a csókai vers- és prózamondó találkozót. Közösen, csapatmunkával értük ezt el. Támogatóink pedig segítenek abban, hogy minden évben oly módon meg tudjuk szervezni ezt a rendezvényt, hogy úgy várjunk benneteket, ahogyan az az igazi versmondóknak kijár – részletezte a művelődési egyesület elnöke.

Sutus Áron a szülőföldhöz kötő gyökerek fontosságát hangsúlyozta (Balázs Andrea felvétele)

Sutus Áron a szülőföldhöz kötő gyökerek fontosságát hangsúlyozta (Balázs Andrea felvétele)

A rendezvényt Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitotta meg.

– Egy évvel a jubileumi vers- és prózamondó találkozó előtt mi mást mondhatna az ember, mint amit mindannyiunknak üzen Cs. Simon István: szeresd a szülőföldedet, szeresd ezt a tájat, szeresd a Bánságot és próbáld meg megérteni az itt élő embereket  – foglalta össze Sutus Áron az egykori költő Gyere című versét.

Tóth Lívia a megmérettetésen túl barátkozásra buzdította a fiatalokat (Balázs Andrea felvétele)

Tóth Lívia a megmérettetésen túl barátkozásra buzdította a fiatalokat (Balázs Andrea felvétele)

Majd Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője, a rendezvény ötletgazdája és egyben moderátora köszöntötte a versenyző diákokat, kísérőket, valamint a vendégeket. Örömét fejezte ki, hogy évről-évre mind kisebbé válik a terem, vagyis egyre többen érkeznek az eseményre, valamint arra buzdította a fiatalokat, hogy beszélgessenek, barátkozzanak egymással.

A fellépők teljesítményét idén is egy háromtagú zsűri bírálta el: Erdélyi Ilona, nyugalmazott magyar nyelv- és irodalom szakos tanár, László Sándor színművész, tanár az Újvidéki Színházból, valamint Dudás Károly író, publicista.

Megtelt a Móra-ház a résztvevőkkel és kísérőikkel (Balázs Andrea felvétele)

Megtelt a Móra-ház a résztvevőkkel és kísérőikkel (Balázs Andrea felvétele)

A rendezvényre ellátogatott még Tóth Ramóna, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, Oláj Ibolya, a tanács oktatási bizottsági tagja, Kobrehel Éva, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatója, Törtei János, nemzetközi kapcsolatokkal és kultúrával megbízott községi tanácstag, valamint Monoki Nagy Elvira, Csóka Község Képviselő-testületének titkára.

A díjazottak: 
Óvodások: különdíj: Faggyas Leó (Tiszaszentmiklós). 1-2. osztály: 1. Sóti Luca (Zenta), 2. Kovács Dorka (Zenta), 3. Bús Patrik (Magyarkanizsa), különdíj: László Bianka (Zenta) és Ágoston Réka (Csóka). 3-4.osztály: 1. Vortity Anasztászia (Temerin), 2. Simonyi Emese (Magyarkanizsa), 3. Bálint Máté (Zenta), különdíj: Marinkov Tamara (Zenta) és Dienes Zsóka (Csóka). 5-6. osztály: 1. Szabó Vilmos (Topolya), 2. Szél Hanna (Pacsér), 3. Gulyás Emma (Csóka), különdíj: Surányi Bálint (Zenta), 7-8. osztály: Lovas Jázmin (Zenta). Fürtös Emma (Zenta), Bajusz Lola (Zenta). Középiskolások: Lengyel Emma (Szabadka), Benei Rebeka (Topolya).

Nyitókép: A díjazott diákok a zsűrivel és a szervezőkkel (Balázs Andrea felvétele)