2024. május 19., vasárnap

Népi játékok és néptáncos mozgás

Adán kétnapos akkreditált szakmai továbbképzést tartanak harminc óvodapedagógusnak és osztálytanítónak

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács pénteken és szombaton Adán a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézményben Útravaló 2 – Népi játékok és néptáncos mozgás címmel akkreditált szakmai továbbképzést tart óvodapedagógusnak és osztálytanítóknak magyar nyelven a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság szakmai támogatásával. A kétnapos szakmai képzésen harminc, főként Tisza menti, illetve bánáti pedagógus vesz részt, akiket a továbbképzésen köszöntött Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatója, Cseszák Balázs kulturális szervező a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság képviseletében, valamint Katona Horváth Andrea óvodaigazgató a házigazdák nevében. 
A VMMI harmadik alkalommal szervezte meg az Útravaló elnevezésű szakmai továbbképzést a budapesti Hagyományok Háza vajdasági hálózatával partnerségben és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával – hallottuk Kormányos Katona Gyöngyitől, aki a gyermeknevelés szempontjából fontosnak nevezte a pedagógusképzést. 
– A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek az a feladata, hogy a vajdasági magyar közösség nemzeti kultúráját közvetítse, és ebbe természetesen a népi hagyományok ismerete is beletartozik. A mai és a holnapi képzés is olyan ismereteket ölel fel, amelyek a magyar népi hagyományokra építenek, és ezeket az óvodapedagógusok, illetve az osztálytanítók jól tudják hasznosítani az órák vagy a foglalkozások keretében. Magyarországon, így a Vajdaságban is van lehetőség arra, hogy hagyományismeretet tanuljanak, különösen az alsó tagozaton az oktatási intézményekben. Sajnos nem minden intézménynek van arra lehetősége, hogy beépítse külön óraként a hagyományismeretet az oktatásba. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom azt, hogy az osztálytanítók és az óvodapedagógusok megragadják a lehetőséget, hogy külön időt rászánva a gyerekekkel meg tudják tanítani a foglalkozásokat, de nemcsak azt, hanem a népi hagyományokat, a népi mondókákat és a néptáncot is. A mai napon Cseszák Balázs és párja, Cseszák Korcsik Anikó vezeti a foglalkozást. A pénteki nap inkább a gyakorlati tudnivalókra épül, a szombati nap, amikor a budapesti előadók érkeznek, az elméleti részt öleli fel. Az elméleti rész és a gyakorlati rész kiegészítik egymást, és a két nap alatt az óvodapedagógusok és az osztálytanítók olyan ismereteket kapnak, amelyeket a későbbiekben a gyerekekkel nagyon jól tudnak majd használni – mondta a VMMI igazgatója, aki örömtelinek nevezte, hogy a továbbképzésre a tömbmagyarság mellett a bánsági szórványból is érkeztek pedagógusok, akikre még nehezebb feladat hárul a magyar nyelv megőrzésében és ápolásában, valamint a nemzeti identitás megerősítésében. 
Cseszák Balázs kiemelte, hogy nagy az érdeklődés az Útravaló képzés iránt, amelyet 30 fő számára hirdettek meg, és két nap alatt betelt a létszám. Megjegyezte, hogy eddig 150 óvodapedagógus és osztálytanító vett részt a képzésen, és gazdagodott ezzel a tudással Vajdaság egész területéről. 
– Az Útravaló 2 képzés a népi gyermekjátékokról és a néptáncos mozgásokról szól, ezért olyan szakembereket hívtunk, akik ezen a területen otthonosan mozognak, illetve nagy gyakorlatuk, tudásuk van. A fő előadók Tálas Ágnes, illetve Kiss Zsolt, akik Magyarországon is tartják, illetve népszerűsítik ezt a képzést. Ennek a mintájára akkreditáltattuk mi is a képzéseinket, amelyekre mindig igyekszünk vajdasági szakembereket is meghívni, hiszen az a célunk, hogy a vajdasági népi anyagból táplálkozzanak, építkezzenek a szakembereink, az óvónőink és a pedagógusaink. Cseszák Korcsik Anikó népi gyermekjátékokat, népdalokat tanít ma a résztvevőknek. Flamann István a citeramuzsikával ismereti meg a pedagógusokat, illetve Békésapáti Zsófia nemezes kézműves, aki mellesleg óvónő is, a kézműveskedéssel fogja gazdagítani a résztvevőket – nyilatkozta Cseszák Balázs. 
Katona Horváth Andrea óvodaigazgató résztvevőként is fontosnak nevezte a képzést, hiszen a továbbképzésen szerzett ismereteket az óvónők be tudják építeni az óvodai foglalkozásokba a projekt jellegű program keretében. Mindez a gyerekek anyanyelvén történik, ami fontos az identitás megőrzése végett, illetve azért is, hogy minél korábban, már az óvodában megismerjék és ápolják a nemzeti hagyományaikat.
 

Csincsik Zsolt felvétele

Csincsik Zsolt felvétele

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele