2024. május 19., vasárnap

A szakképzés legjobbjai versenyeztek

Adán 5 szakmában 28 középiskolás diák részvételével megtartották a Szakma Sztár Fesztivál első vajdasági elődöntőjét

A vajdasági magyar szakközépiskolás tanulók az idén is részt vesznek a magyarországi 17. Szakma Sztár Fesztiválon, amelynek első vajdasági írásbeli elődöntőjét szerdán bonyolították le Adán, a Műszaki Iskolában. A másik elődöntőre kedden kerül sor Topolyán. A verseny vajdasági partnere a Magyar Nemzeti Tanács, amelynek képviseletében Rigó Pál Zsófia alelnök köszöntötte az adai elődöntőn induló diákokat, akik cukrász, szakács, gépi CNC-forgácsoló, divatszabó-női szabó és mechatronikai technikus szakon tanulnak, és arra vonatkozó tesztet töltöttek ki.

– A Szakma Sztár Fesztiválon a külhoni magyar diákok 2017 óta vehetnek részt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló verseny vajdasági partnere a Magyar Nemzeti Tanács. A vajdasági elődöntőjére az idei évben 7 szakközépiskolából, 14 felkészítő tanár segítségével 58 diák jelentkezett, összesen 10 szakmában. A vajdasági elődöntő két helyszínén, két különböző időpontban kerül megszervezésre. A mai napon az első elődöntőnek az adai Műszaki Iskola ad otthont, itt 5 szakmában 28 tanuló fog versenyezni. A másik elődöntőre kedden kerül sor Topolyán. A legjobb tanulók továbbjutnak a középdöntőbe, amelyet minden évben Budapesten szerveznek meg. A verseny alapvető célkitűzése fókuszpontba helyezni a gyakorlatigényes, kétkezi szakmákat, egyúttal népszerűsíteni a szakképzéséket biztosító magyar tannyelvű középiskolákat is – nyilatkozta a versenyen Rigó Pál Zsófia

Az adai Műszaki Iskolában már több alkalommal volt az elődöntő házigazdája és a diákjai rendszeresen indulnak a versenyen. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy a Műszaki Iskola először 2016-ben megfigyelőként volt jelent a Szakma Sztár Fesztiválon Budapesten, de 2017-től már rendszeresen versenyeznek különböző szakmákban a tanulóik.

A szakközépiskolás diákok saját szakterületekről töltöttek ki tesztet a versenyen

A szakközépiskolás diákok saját szakterületekről töltöttek ki tesztet a versenyen

Az adai elődöntő versenyzői

Az adai elődöntő versenyzői

– A versenyre az idén is 15 tanulóval jelentkeztünk. Közülük 12 tanuló gépész CNC-forgácsoló, 1 diákunk szoftverfejlesztő, valamit 2 kőműves tanuló lesz jelen a Szakma Sztár Fesztiválon. Nagyon fontosnak tartjuk, mert ez egy bejáródott fesztivál és a tanulók már várják, hogy részt vegyenek rajta, igénylik a szakmai ismereteik fejlesztése végett. Természetesen az is fontos, hogy anyanyelvükön, magyar nyelven tudják ezeket a feladatokat kitölteni, megoldani – hallottuk Gilice Hildától.

Az elődöntőn az adai Műszaki Iskola gépész csapat volt a legnépesebb 12 indulóval. Tápai Renáta, a középiskola gépész szaktanára elmondta, hogy nagy elvárással tekintenek a versenyre, mert az elmúlt években mindig sikerült továbbjutni egy-két diákjuknak valamelyik szakterületről. A szaktanár a gépész tanulók felkészítésében vett részt.

– Összesen 12 diákunk versenyez két szaktanár felkészítésével. Szeptember eleje óta folyik már a felkészülés. Az előző évi teszteket nézzük át. Én nagyon szeretem ezt a versenyt, mert gyakorlatias, és mivel végzősöket nevezünk, ezért az előző időszak tudását, méri fel, hogy a különböző szaktantárgyakból mi az, amit megtanultak. Amikor továbbjut egy-egy diák, az nemcsak a felkészítő tanárának nagy dicsőség, hanem az iskola összes tanárának, mivel ez azt jelenti, hogy a négy év alatt minden szaktantárgyból sikerült elsajátítani azt, amire szükségük van a továbbtanuláshoz, vagy éppen a munkába álláshoz – állapította meg Tápai Renáta.

Nyitókép: Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke köszöntötte az elődöntő résztvevőit, fotó: Csincsik Zsolt