2024. április 18., csütörtök

„A járvány nem rombolhatja le a szeretetet!”

A gyerekektől nem lehet és nem is szabad megvonni azokat az élményeket, amelyek a szeretetre és a közösségi összefogásra sarkalják őket – vallja a budiszavai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, Milánovity Ottília. Álláspontját az egyesület tagjai is megerősítették, és a hétvégén megmutatták, hogyan lehet a járványügyi rendelkezésekkel összhangban is tartalmassá tenni az adventi várokozás időszakát. 

– Budiszaván a karácsonyváró programoknak évtizedes hagyománya van, 2001-től pedig a Mikulás is rendszeresen megérkezik a helyi gyerekekhez. Idén is örömöt szerettünk volna szerezni a legkisebbjeinknek, mert úgy érezzük, hogy a jelenlegi helyzetben meg vannak fosztva szinte mindentől, ami hagyományaink ápolására sarkalná őket. Megtaláltuk hát a módját annak, hogy a Vándor Bábszínház előadását kilencedik alkalommal is ajándékba hozza a Mikulás a tiszakálmánfalvi gyerekeknek, sőt: idén bábkészítéssel is kedveskedtünk nekik.

Szombaton az egyesület székházában Balla Szabolcs videóra rögzítette a temerini bábosok Tekeredik a kígyó elnevezésű programját, amelynek keretében Gusztony Endre mesét mondott a helyi gyerekeknek. Az állatok nyelvén beszélő juhász történetét báb-állatokkal Garbac Sarolta tette színesebbé, az előadást követően pedig Tóth Lívia vezetésével el is készíthették a saját kis kígyójukat a felvételre érkező helyi gyerekek. A korlátozások miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy négy gyermek képviselje az egyesületben működő csoportokat.
– Nagyon fontosnak tartom a szakcsoportok közötti együttműködést, így a mai napon is képviseltette magát az Árvácska kézimunkacsoport, amelyet Mátyás Ágnes vezet, de Pető Szabina jóvoltából a Kukkantó játszóházból is jöttek gyerekek. Szinte mindegyikük foglalkozik néptánccal is, hisz az egyesület egy közösségként működik, tagjai pedig aktívan részt vesznek minden programunk megvalósításában. Mindig számítani lehet például Bátori Feri bácsira, de az újvidéki városi képviselő-testület tagjaként állandó jelleggel segíti a munkánkat Kiss Gyula is. A teljesség igénye nélkül sorolom a neveket, hisz a kezdeményezéseinket az egész közösség támogatja, mindenki a lehetőségeihez mérten – mesélte Ottília, a hétvégi program ötletgazdája.

A szombat délelőtt rögzített felvétel Pongó Lajos és Milánovity Sándor jóvoltából délután már fel is került az egyesület Facebook-oldalára. Az előzetes beharangozás alapján a budiszavai gyerekek otthonaikban meghallgatták a mesét, majd az előre kiosztott anyagokból elkészítették a kis kígyóikat is. Ezzel a bábbal várták a vasárnap délután érkező Mikulást, aki szorgalmukért szeretetcsomaggal jutalmazta meg őket – mesélte Milánovity Ottília.
– Idén a családi együttlétet szerettük volna színesebbé tenni a Mikulás-napi programunkkal: apukák, anyukák is segítettek a gyerekeknek. Nagyon jól fogadták a helyiek a hétvégi közösségi élményt, így tervezzük, hogy a Luca-napi pogácsasütést és a karácsonyi mézeskalácssütést is hasonló módon szervezzük meg. Nagy örömmel mondhatom, hogy idén a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége segítette a munkánkat, de a karácsonyi programjaink elnyerték a tartományi művelődési titkárság tetszését is. Úgy érzem, hogy a jelenlegi helyzetben mindez kiemelten fontos, hisz a járvány nem rombolhatja le az egymás iránt érzett szeretetünket és a közösségi összetartást sem veszélyeztetheti – osztotta meg velünk gondolatait az egyesület elnöke.