2024. április 21., vasárnap

Védik a vitrázsokat

Fémkeretes drótháló került a verbászi templom nyugati ablakaira

Verbászt sem kerülte el a tavaly július 13-án jégesőt hozó szupercella. A vihar nemcsak a városban és a határban okozott hatalmas károkat, hanem a római katolikus templom nyugati oldalán is, ahol három ablakot – köztük két vitrázst – tört be a lezúduló jég. 

Szabadi Károly atya elmondta, a templom 1885-ben épült és Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának tiszteletére szentelték fel. Az ablakokban hat különböző szentet ábrázoló vitrázs áll, amelyek 1961-ben kerültek ide.

− A templom keleti oldala mellett egykor az ún. német iskola, illetve annak udvara állt, és valószínű, hogy elővigyázatosságból a vitrázsokat már akkor dróthálóval megvédték, de a nyugati oldalon nem. Miután elvonult a vihar, felbecsültük a károkat, fényképeket készítettünk, és benyújtottuk a kártérítést a községnek. A helyreállításhoz szükséges eszközöket azonban csak a hívek adományából és önköltségből biztosítottuk. A nyugati oldalon a nagyobbik, mintegy négy méter magas vitrázs Jézust ábrázolja a Gecsemáné-kertben, a kisebbik pedig Szent Erzsébetet. A jégeső a külső ablakkal együtt mindkettőt több helyen betörte, ezeket decemberben megjavítottuk, nem mertük megvárni a hideg és szeles időt. A belső vitrázsok javítása viszont túl drága, bonyolult és hosszadalmas munka. Ezért inkább úgy döntöttünk, hogy a két nagyobb és a kisebb nyugati ablakra is sűrű dróthálót szereltetünk fel, ami biztos védelmet nyújt az esetleges további rombolás ellen – magyarázta a  verbászi plébános.

Szabadi Károly atya hozzátette, a megmaradt két vitrázs javítási költségeire valószínűleg újra adományok gyűjtésébe kezdenek.

A helyszínen megtudtuk azt is, hogy a bácsmonostori és helyi kivitelezők jó munkát végeztek. Egyszerre több ember dolgozott azon, hogy a mintegy 4 méter magas és 180 cm széles keretbe erősített dróthálók a helyükre kerüljenek.

Nyitókép: Fémkeretre erősített dróthálóval védik a verbászi római katolikus templom ablakait és a vitrázsokat (Fotó: Paraczky László)