2023. december 5., kedd

Nyárra elkészülhet az új Aranka-híd

Biztonságos átkelő vezet majd Padéra

Padén az Aranka felett átívelő híd minősége évek óta problémát jelent. A megnövekedett forgalom igényeit már nem tudja kielégíteni. Rendkívül keskeny, és számos baleset helyszíne is volt már. Nemrég megkezdődtek az új hídon a munkálatok, amelyeket csütörtökön délelőtt Igor Mirović tartományi kormányfő is megtekintett. Emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt fejezték be a rekonstrukciós munkákat az adai Tisza-hídon. Ez megnövekedett forgalmat eredményezett Padé irányába.

– A nagyberuházásai igazgatóság munkatársai néhány napja jártak itt, a munkások is jelen vannak, láthatóan halad a beruházás. A helyszínen több baleset történt, volt köztük halálos is. Hamarosan sokkal jobb lesz itt a közlekedés, ha az idő sem gátolja a munka menetét, határidődre teljesíthető – mondta Mirović, aki szerint a jövő nyárra átengedhetik a forgalomnak. Azt is kiemelte, hogy az idén mintegy hétmilliárd dinárt fordítottak a vajdasági helyi utak rekonstrukcióira.

A munkálatokat 270 nap alatt kell befejezni, a híd hossza 35,5 méter, szélessége pedig 11,5 méter lesz. A hídhoz kapcsolódó, faluba vezető utat is kiszélesítik.

– 2017-ben jelentette be a híddal kapcsolatos problémát a padéi helyi közösség – közölte a helyszínen Stana Đember, Csóka község polgármestere. – Utána elkészítettük a projektumot, tavaly pedig a tartományi kormány is megértette a probléma súlyosságát. Amíg a komp közlekedett, ez a kis híd ellátta a feladatát, de miután oda-vissza megindult a forgalom az adai Tisza-hídon, a terhelés miatt ez a kis átkelő romlani kezdett – magyarázta a polgármester.

 

Nyitókép: A tartóelemek alapjait már lerakták, folyamatos a munka (Fotó: Gergely Árpád)