2024. április 20., szombat

Jövő nyárra elkészülhet az új Aranka-híd

Biztonságos átkelő vezet majd Padéra

Évek óta problémát jelent Padén az Aranka folyó felett átívelő híd minősége. A megnövekedett közúti forgalom igényeit már nem tudja kielégíteni, rendkívül keskeny és számos baleset helyszíne is volt már. Nemrég megkezdődtek az új híd munkálatai, amelyet csütörtök délelőtt Igor Mirović tartományi kormányfő is megtekintett. Emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt befejezték a rekonstrukciós munkálatokat az adai Tisza-hídon. Ez megnövekedett forgalmat eredményezett Padé irányába.

– A nagyberuházási igazgatóság munkatársai néhány napja jártak itt a terepen, a munkások is jelen vannak, láthatóan halad a beruházás. A helyszínen több baleset történt, volt közöttük halálos is. Hamarosan sokkal jobb helyszíne lesz ez a közlekedésnek, ha az idő sem gátolja a munka menetét, a határidődre teljesíthető – mondta Mirović, aki szerint a jövő év nyarára átengedhetik a forgalomnak az új hidat. Továbbá, azt is kiemelte, hogy hatalmas összeget, mindegy hétmilliárd dinárt fordítottak idén vajdasági helyi utak rekonstrukcióira.

A munkálatok befejezésének határideje 270 nap, a híd hossza 35 és fél méter, szelessége pedig 11 és fél méter lesz. Az ehhez kapcsolódó, faluba vezető utat pedig kiszélesítik.

Igor Mirović tartományi kormányfő és Stana Đember megtekintették a munkálatokat (Gergely Árpád felvétele)

Igor Mirović tartományi kormányfő és Stana Đember megtekintették a munkálatokat (Gergely Árpád felvétele)

Stana Đember, Csóka Község polgármestere is kilátogatott a helyszínre.

– 2017-ben jelentette a be a híddal kapcsolatos problémát a padéi helyi közösség. Utána elkészítettük a projektumot, tavaly pedig a tartományi kormány is megértette a probléma súlyosságát. Amíg a komp közlekedett ez a kis híd képes volt ellátni a feladatát, de miután oda-vissza megindult a forgalom az adai Tisza-hídon, a terhelés miatt ez a kis átkelő romlani kezdett  – magyarázta a polgármester, valamint azt is hozzátette, hogy az új híd szép és látványos lesz, de ami a legfontosabb, biztonságos is.

Nyitókép: A tartóelemek alapjait már lerakták,de folyamatos a munka (Gergely Árpád felvétele)