2024. április 30., kedd
TENISZ

Danilović serlegesélyesként rajtolt

A 16 éves Olga Danilović fölényes győzelemmel nyitotta a lányok tornáját a US Openen. A szerbiai tehetség háromszor ugyan elveszítette az adogatást, viszont hétszer nyerte el a két hónappal idősebb orosz Anzselika Iszajeva kezdőütését. Danilović második ellenfele a két hét múlva 18 éves horvát Lea Bošković lesz. Danilović ugyan csak a 8. kiemelt, mégis a serleg egyik legkomolyabb várományosának számít.

A férfiak mezőnyében a negyeddöntőbe csupa olyan játékos jutott, akiknek a negyeddöntő a legjobb eredményük New Yorkban (Sam Querrey) vagy bármelyik nagy tornán. A nyolc között az alsó ágon így teljesen váratlanul Querrey–Anderson és Carreno–Schwartzman lesz a párosítás. Querrey egészen könnyen verte a német Mischa Zverevet, Pablo Carreno három rövidítésben győzte le a 18 éves kanadai Denis Shapovalovot, a dél-afrikai Kevin Anderson a papírformát érvényesítette az olasz Paolo Lorenzi ellen, míg az argentin Diego Schwartzman győzelme a francia Lucas Pouille-jal szemben kisebb meglepetés. Itt említsük meg, hogy Carreno a negyeddöntőig csupa selejtezőssel találkozott. Querrey 9:6-ra vezet Anderson ellen, az idén Wimbledonban az amerikai, azután Montrealban a dél-afrikai nyert. Két szervamester meccse lesz ez, hisz a nyolcaddöntőben mindketten 18 ászt ütöttek. Carreno és Schwartzman első és teljes mértékben kétesélyesnek minősíthető mérkőzésüket vívják.

A női torna újabb esélyes nélkül maradt, hisz a cseh Petra Kvitová a wimbledoni bajnokok csatájában le tudta győzni a spanyol Garbiñe Muguruzát. A spanyol a naprakész lista élén áll, és csak abban az esetben lesz a 24. női világelső, ha sem Karolína Plíšková, sem pedig Elina Szvitolina nem jutnak az elődöntőbe. A jelenlegi éllovas Plíškovának elvben elődöntő kell a trón megtartásához, de a négy között sem szabad veszítenie, ha az ukránnal találkozik, ellenkező esetben éppen Szvitolina lesz az új első helyezett.

Kvitová és Muguruza az első játszmában két breaket váltottak, majd a cseh a rövidítésben 3:3-ról zsinórban szerzett négy pontot. A második játszmában a spanyol jutott előnyhöz, azután kétszer adta le az adogatást, amit Kvitová ki is használt. A cseh a negyeddöntőben a torna kétszeres bajnokával, a 2000-ben és 2001-ben győztes Venus Williamsszel játszik, aki a spanyol Carla Suárez ellen a döntő játszmában 0:1-ről hat játékot nyert egyhuzamban. Az alsó ág másik negyeddöntős párját az amerikai Sloane Stephens és a lett Anasztaszija Szevasztova alkotják. Stephens a döntő játszmában volt ellenállhatatlan a német Julia Görgesszel szemben, a lett pedig nagy csatát vívott a volt bajnok Marija Sarapova ellen, akinek az ellenállását a harmadik szettben törte meg, amikor 3:0-ra elhúzott. Kvitová 4:1-re vezet Venus ellen, Stephens és Szevasztova pedig először találkoznak.