2024. május 13., hétfő

Nadal kivágta a huszonegyet!

Vasárnaptól Rafael Nadal a Grand Slam-tornák legsikeresebb teniszezője. A spanyol veterán 0:2-ről fordítva az orosz Danyiil Medvegyev ellen, megnyerte az Australian Opent, ami a 21. trófeája a nagy tornákon, vagyis eggyel többet szerzett, mint nagy riválisai, Roger Federer és Novak Đoković. Nadalnak ez volt a második melbourne-i diadala, így egy statisztikai adat szerint csatlakozott Novakhoz: ők ketten legalább kétszer nyertek mindegyik nagy tornán.

Medvegyev kezdett jobban, az első játszmát simán nyerte, a másodikban Nadal 4:1-re vezetett, 5:3-nál pedig az egyenlítésért adogatott, majd a rövidítésben 5:3-ról rontott. Ezek után sem csüggedt, a meccs hátralevő részében ő volt a jobbik fél, és volt annyi lelkiereje, hogy akkor se omoljon össze, amikor az 5. játszmában kihagyta az 5:3-as vezetést. Nadal megérdemelten nyerte meg a csaknem 5 és fél órás, a helyi idő szerint hajnali negyed kettőkor befejezett csatát. Đoković egyetlen vigasza, hogy Medvegyev veresége révén egy ideig még marad a ranglista első helyén…

Rafael Nadal a 21. Grand Slam-serlegébe haraphatott bele (Fotó: Beta/AP)

Rafael Nadal a 21. Grand Slam-serlegébe haraphatott bele (Fotó: Beta/AP)

A női egyesben az amerikai Danielle Collins feletti győzelemmel az ausztrál Ashleigh Barty vitte el a serleget. A világelsőnek ez a harmadik trófeája a nagy tornákon, és ő lett a második aktív teniszezőnő Serena Williams mellett, aki három különféle borításon, salakon, füvön és betonon is nagy tornát tudott nyerni. A férfimezőnyben e követelmény szerint hárman vannak, Federer, Nadal és Đoković.

A döntőben elsőnek Barty szembesült breaklabdával, de hárította, majd a következő játékban elnyerte az amerikai adogatását. A második játszmában az amerikai nagy lendületben két break előnyt szerzett, és 5:1-nél a harmadik szett jogáért adogatott. Nem járt sikerrel, majd 5:3-nál sem, és Barty csodás módon kicsikarta a rövidítést, amelyben fölényesen nyert. Collins a melbourne-i meneteléssel feljutott a ranglista 10. helyére.

A héten három férfitornát tartanak. Györe László és Miomir Kecmanović lemondták Córdobát, ahol Diego Schwartzman az első, Dominic Thiem pedig a második kiemelt. Az osztrák legutóbb tavaly június 23-án játszott, amikor Mallorcán 2:5-nél feladta a Mannarino elleni meccset. Krajinović az 5. kiemelt Montpellier-ben, és az ausztrál Alexei Popyrinnel kezd. A tornán Zverev és Bautista az elő két kiemelt. Az indiai Púnában Aszlan Karacev az első kiemelt.

Ashleigh Barty vasárnap reggel már egy parkban pózolhatott a fotósoknak (Fotó: Beta/AP)

Ashleigh Barty vasárnap reggel már egy parkban pózolhatott a fotósoknak (Fotó: Beta/AP)

MELBOURNE. – A férfitorna döntőjében: Medvegyev–Nadal 2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5. Nők, döntő: Barty–Collins 6:3, 7:6. Férfi páros, döntő: Kyrgios/Kokkinakis–Ebden/Purcell 7:5, 6:4. Női páros, döntő: Krejčíková/Siniaková–Danilina/Haddad 6:7, 6:4, 6:4. Fiú egyes, döntő: Kuzuhara (USA)–Menšik (cseh) 7:6, 6:7, 7:5. Leány egyes, döntő: Marčinko (horvát)–Costoulas (belga) 7:5, 6:1.
CÓRDOBA. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Milojević–Alves 6:4, 6:3.
MONASTIR. – A 25 ezres futures negyeddöntőjében: Simabukuro–Topo 6:1, 6:2. A 15 ezres futures negyeddöntőjében: Međedović–Giacalone 6:3, 7:5. Elődöntő: Passaro–Međedović 6:4, 6:4.
KAIRÓ. – A futures negyeddöntőjében: Krainer–Zekić 6:7, 6:4, 6:2. Női ITF-torna, negyeddöntő: Jani–Zolotarjova 6:3, 6:4. Elődöntő: Kraus–Jani 7:5, 6:4, 6:4.