2024. május 19., vasárnap

Novak Đoković világelső marad!

Alexander Zverev 6:1, 6:3, 5:2-re vezetett Carlos Alcaraz ellen, majd a harmadik játszmában 5:3-nál adogatott az elődöntőért. Nem járt sikerrel, ráadásul ellenfele vérszemet kapott, az addigi meglehetősen gyönge teljesítményt a tőle megszokott mutatványra váltotta.

A spanyol nagy lendülete egy órán át tartott, a negyedik játszmában Zverev 4:4-nél breakelt, majd némi nehézségekkel saját adogatásán zárta a csatát. Ez az eredmény azt is jelenti, hogy Novak Đoković a melbourne-i torna után is világelső marad, szép eséllyel arra, hogy a tavaszt is a trónon várja be.

Đoković holnap lép pályára. A címvédőnek, különösen a negyeddöntő erőigényes meccse után, jól jön a két szabadnap, amennyi az olasz Jannik Sinnernek is jutott, míg a másik párban szerepelhető Danyiil Medvegyev és Alexander Zverev 24 órával rövidebb pihenőt kapott.

A negyeddöntő szerdai első férfimeccsén Medvegyev, ha csak a statisztikai adatokat nézzük, veszített a lengyel Hubert Hurkacz ellen. Kiderül azonban, hogy a négyórás csatában az orosz 10 kettős adogatási hibája, a 15 breaklabdával, amennyivel szembesült, az elveszített adogatások 4:5-ös aránya és a megnyert pontok száma (164:156 Hurkacz javára) nem volt perdöntő, és egyedül az volt fontos, hogy Medvegyev az ötből három játszmát megnyert.

Az Australian Openen ma a női elődöntő lesz műsoron Szabalenka–Gauff és Dzseng–Jasztremszka párosítással. Az erőviszonyok és a józan ész azt diktálják, hogy a címvédő fehérorosz és a US Open amerikai bajnoknőjének meccse a rangadó, mi több, hogy ebből kerül majd ki a torna bajnoka is.

A női elődöntőre lehetetlen jósolni, és mint ahogyan a torna eddigi menete során is történt, minden eredmény elképzelhető. Ki gondolhatta volna például, hogy a 23 éves és a ranglistán 93. ukrán Dajana Jasztremszka, aki még 2018-ban és 2019-ben nyert három 250-es tornát, azóta pedig csak kimondottan szerény eredményeket tudott felmutatni, idén a selejtezőből az elődöntőbe juthat.

Az Australian Openen ilyesmi legutóbb 1978-ban fordult elő, amikor bizonyos ausztrál Christine Matison meglepetésre a négy között játszhatott. Jasztremszka ma az elődöntőben a 21 éves kínai Csinven Dzsenggel találkozik, aki szerdán három játszmában nyert a szintén meglepetés Anna Kalinszkaja ellen. A kínai nagyszerűen halad, hisz a szerdai győzelemmel már 10. a ranglistán.

MELBOURNE. – Australian Open, férfiak, negyeddöntő: Zverev–Alcaraz 6:1, 6:3, 6:7, 6:4, Medvegyev–Hurkacz 7:6, 2:6, 6:3, 5:7, 6:4, Sinner–Rubljov 6:4, 7:6, 6:3. Nők, negyeddöntő: Jasztremszka–Nosková 6:3, 6:4, Dzseng–Kalinszkaja 6:7, 6:3, 6:1.
OTTIGNIES. – Challenger, 1. forduló: Piros–De Loore 6:3, 7:5.
PÚNA. – Női ITF-torna, 1. forduló: Szakacume–Radanović 6:3, 3:6, 6:1, Eala–Stollár 6:2, 6:2.
MONASZTIR. – Női ITF-torna, 1. forduló: Radivojević–Nisimura 2:6, 6:1, 6:3.

 

Nyitókép: A nagyobb szétcsapta a kisebbet: Zverev gyakorlatilag nem túl nehezen győzte le a nagy kihívót, Alcarazt (Fotó: Beta/AP)