2024. május 9., csütörtök

Carlito elfogadta az ajándékot

Amikor megnyerte a döntő negyedik játszmáját, logikus volt feltételezni, hogy a nagy tornák döntő játszmáiban sokkal jártasabb Novak Đoković lesz a wimbledoni torna idei bajnoka, és nemcsak a címet védi meg, hanem visszaszerzi a ranglista első helyét, és néhány csúcsot is megdönt.

Úgy is indult, hogy a vitathatatlanul kiváló teniszezőnek, Carlos Alcaraznak (egyelőre) semmi esélye Novak ellen, hisz a döntő játszmában a szerb megnyerte az első adogatójátékot, majd azonnal breaklabdához jutott. Jól irányított, megfuttatta a fiatal spanyolt, aki egy fonákot csak magas ívben, hálóközelbe tudott ejteni. Novak előtt tiszta helyzet állt, választhatott, hogy nagy erővel beüti a röptét, vagy pedig tenyeressel elérhetetlenül rövidet nyes a háló mögé, és 2:0-s vezetéshez jut. Nos, vagy nem tudott dönteni, vagy pedig a könnyű ziccer lehetősége tréfálta meg, de Đoković közelről a hálóba pofozta a labdát. Alcaraz örömmel fogadta az ajándékot, a nagyok jellemzője, hogy az ilyesmi feldobja őket, megtáltosodott, ő breakelt, majd rutinosan zárta a meccset, amivel Novak és szurkolói álmát taposta a porba, sikerével pedig jelezte, hogy sokkal komolyabb erőt képvisel, mint amilyen a Medvegyevet, Zverevet, Cicipaszt stb. felvonultató előző korosztály. Đokovićot sem kell még leírni, valószínűbb viszont, hogy a következő időszakban Alcaraz lesz a férfitenisz egyeduralkodója. Erről újat esetleg már három hét múlva Torontóban, a kanadai 1000-es mestertornán tudhatunk meg.

Györe László a gstaadi 1. fordulóban meglepetésre három játszmában veszített a ranglistán 175. belga Zizou Bergs ellen, míg a palermói WTA-tornán a 17 éves Mia Ristić táblára jutott, és az ukrán Jasztremszkával játszik.

WIMBLEDON. – Női páros, döntő: Hszie/Strýcová–Hunter/Mertens 7:5, 6:4.

GSTAAD. – ATP-torna, 1. forduló: Bergs–Györe 6:0, 4:6, 6:3, Altmaier–Bonzi 6:3, 6:4.

PALERMO. – WTA-torna, selejtező, a tábláért: Ristić–Von Deichmann 1:6, 7:6, 7:6.

BUDAPEST. – WTA-torna, 1. forduló: Schmiedlová–P. Kudermetova 6:2, 6:0, Sharma–Rahimova 6:3, 6:3.

Nyitókép: Carlos Alcaraz megérdemelten dédelgethette a wimbledoni serleget (Fotó: Beta/AP)