2024. május 9., csütörtök
WIMBLEDON

Novak 35. nagydöntője következik

Novak Đoković pénteken délután három játszmában nyert az olasz Jannik Sinner ellen a wimbledoni elődöntőben. E győzelemmel a szerb teniszező a 9. londoni döntőjét harcolta ki, amelyben vasárnap a csúcsbeállítást jelentő 8. trófeáért és az összesen 24. Grand Slam-diadalért küzd. Đoković továbbá a 35. nagydöntőt harcolta ki, ami abszolút csúcs, az eddigit pedig 34-gyel Chris Everttel közösen tartotta. A vasárnapi döntőben Novak ellenfele a spanyol Carlos Alcaraz és az orosz Danyiil Medvegyev lapzárta után véget ért meccsének győztese lesz.

Novak már az első játékban két breaklabdával szembesült, de hárította, és teljes mértékben átvette az irányítást. Azonnal elnyerte az olasz adogatását, majd a második játszmában is gyorsan döntő előnyhöz jutott. A harmadik elején kihagyott három kötött breaklabdát, azután két szettlabdát mentett, végül rövidítést játszottak, amelyben Novak 1:3-ról fordított.

Jannik Sinner nem tudott játszmát nyerni a címvédő ellen (Fotó: Beta/AP)

Jannik Sinner nem tudott játszmát nyerni a címvédő ellen (Fotó: Beta/AP)

A női döntőben ma egészen váratlan Dzsabir–Vondroušová meccset játszanak. A tunéziai teniszező ezzel megismételte a tavalyi londoni eredményét, formájának tanúja pedig, hogy a címvédő Jelena Ribakina után Melbourne bajnoknőjét, Arina Szabalenkát is kiejtette. A 2019-ben a Roland Garroson döntős csehnek könnyebb útja volt, az elődöntőben pedig a vártnál is simábban győzte le a néhány bravúr után már kimerült ukrán Elina Szvitolinát. Wimbledonban tehát az idén új Grand Slam-bajnokot avatnak, bármelyikük nyer, először vehet át serleget a nagy tornák egyikén. Dzsabirnak a diadal a ranglista 3. helyét is jelentené, míg a cseh ha nyer, először kerül a legjobb tíz közé.

Olga Danilović csak Wimbledonban volt halványabb, az olasz Gaiba után a svéd Båstadban is jól játszik, de a döntővel még nem védte meg a tavalyi lausanne-i pontokat. Akkor is kiesik a 100-ból, ha győz az amerikai Emma Navarro ellen, és elnyeri a serleget. Olga a jövő héten a palermói 250-es tornán indul.

WIMBLEDON. – Elődöntő, férfiak: Đoković–Sinner 6:3, 6:4, 7:6. Nők: Dzsabir–Szabalenka 6:7, 6:4, 6:3, Vondroušová–Szvitolina 6:3, 6:3. Vegyes páros, döntő: Kicsenok/Pavić–Szu/Vliegen 6:4, 6:7, 6:3.
BÅSTAD. – Challenger, nők, negyeddöntő: Danilović–Tomova 6:3, 6:3. Elődöntő: Danilović–Putinceva 6:4, 0:6, 6:2.