2024. április 30., kedd
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Kiütéses Sociedad-siker a kupában

Csütörtökön sem csillapodott a hétközi futball-láz, hiszen bár Spanyolországban egyelőre mindenki az El Clásicóval s annak utóhangjaival van elfoglalva, a Király-kupa küzdelmei csöndben folytatódtak. Az egyenes kieséses szakaszban most alakul ki a legjobb 64 mezőnye, de a legnagyobb klubok csapatai továbbra sem léptek pályára. A La Ligát, azaz az első osztályt a Betis, a Celta, az Espanyol, a Levante, az Osasuna és a Sociedad képviselte. A Copa del Reyben nem borult fel a papírforma, így mind a hat együttes továbbjutott. A legnagyobb különbségű győzelmet a Levante (5:0) és a Sociedad (8:0) aratta. A másodosztályban szereplő Girona és Huesca szintén győzni tudott. A következő körben már a Bajnokok Ligájában szereplő gigászok – az Atlético, a Barcelona, a Real Madrid és a Valencia – is pályára lépnek. A Király-kupa január 12-én folytatódik.

Heynckes: Lewandowski világklasszis

Jupp Heynckes a világklasszis labdarúgók közé sorolta Robert Lewandowskit, aki szerdán szerzett találatával lehagyta őt a német Bundesliga legjobb gólszerzőinek örökrangsorában. A lengyel támadóról Heynckes megjegyezte: leginkább a professzionizmusa nyűgözi le. „Abszolút világklasszis, különösen ebben a szezonban. Kiváltság volt, hogy együtt dolgozhattam vele” – utalt a Bayern München korábbi edzője volt játékosára. Lewandowski a klubszezonban 24 mérkőzésen 30 gólt szerzett, a bajnokságban 16 találkozón 19-szer volt eredményes. Jelenleg vezeti a Bundesliga góllövőlistáját; egy góllal előzi meg Timo Wernert (Leipzig). Az örökrangsorban Lewandowski a szombati bajnokin szerzett duplával érte be a 220 találattal visszavonult, 74 éves Jupp Heynckest, de szerda óta a lengyel 221 góllal már egyedüliként foglalja el a harmadik helyet. A 31 éves Lewandowski előtt már csak Gerd Müller (365 gól) és Klaus Fischer (268) áll a ranglistán.

Életre szóló eltiltás a panamai elnöknek

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) életre szólóan eltiltotta a sportágtól és 500 ezer svájci frank bírság megfizetésére kötelezte Ariel Alvaradót, a panamai szövetség volt elnökét. A FIFA csütörtökön közölte: bebizonyosodott Alvarado vesztegetéssel kapcsolatos bűnössége. A volt sportvezető 2009 és 2011 között a panamai válogatott mérkőzései média- és marketingjogainak értékesítése során fogadott el legalább 230 ezer dollár kenőpénzt. Alvarado 2015-ben tagja volt a FIFA fegyelmi bizottságának, így más sportvezetők hasonló ügyében is ítélkezett.

Minamino a ’Poolban!

A Bajnokok Ligájában címvédő és az angol labdarúgó-bajnokságban listavezető FC Liverpool csütörtökön bejelentette, hogy leigazolta Minamino Takumit, a Red Bull Salzburg japán válogatott játékosát. A 24 éves támadó lesz az első japán futballista a Liverpool történetében. A klub nem hozta nyilvánosságra a megállapodás pénzügyi részleteit, de brit sajtóértesülések szerint Minaminót 7,25 millió fontos kivásárlási áron szerezték meg a magyar válogatott Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató osztrák Salzburgtól. Minamino január 1-jén csatlakozik az angol csapathoz. A középpályásként is bevethető labdarúgó 2015-ben a Cerezo Oszakától igazolt Salzburgba 800 ezer euróért, a mostani szezonban pedig 22 tétmérkőzésen kilenc gólt szerzett és 11 gólpasszt adott. A BL-csoportkörben a Liverpool elleni mindkét találkozón végig pályán volt, a 4:3-ra elveszített első, idegenbeli mérkőzésen gólt lőtt és gólpasszt adott.

Ancelotti előtt Ferguson, Arteta előtt Ljungberg

Duncan Ferguson megbízott vezetőedzőként még az Everton labdarúgócsapatának következő, Arsenal elleni mérkőzésén is a kispadon ül. A Marco Silva helyét ideiglenesen két héttel ezelőtt elfoglaló szakember már három összecsapáson irányította az együttest, és a liverpooli klub tájékoztatása szerint így lesz ez a szombati bajnokin is. Az angol sajtó közben már tényként számol be Carlo Ancelotti érkezéséről, akivel már megegyeztek az Everton vezetői, de a hivatalos bemutatására csak hétfőn kerül sor. Érdekes, hogy hasonló helyzet alakult ki a londoni ellenfélnél is, azzal a különbséggel, hogy sajtóhírek szerint Mikel Artetát már a mérkőzés előtt bemutatja az Arsenal. Ennek ellenére a mai (szombati) bajnokin még a megbízott státuszban dolgozó Freddie Ljungberg ül le a kispadra. Arteta csütörtökön elköszönt a Manchester Citytől, amelynél Josep Guardiola vezetőedző segítője volt, a két klub pedig megállapodott egymással a kétmillió fontos kivásárlási árban. A 18. forduló nyitómérkőzése előtt az Everton a 16., a vendég Arsenal pedig a 10. helyet foglalja el a tabellán. (MTI/AFP/Reuters)

Másfél másodpercig a levegőben

Cristiano Ronaldo másfél másodpercig tartózkodott a levegőben, amikor győztes gólt fejelt a Sampdoriának az olasz labdarúgó-bajnokság hétvégi, 17. fordulójából szerdára előrehozott találkozón. A címvédő Juventus sztárja – amint azt az olasz sajtó kiszámolta – a másfél másodperc során 256 centiméter magasra ugrott, azaz 71 centis súlypontemelkedést produkált. A rajta védekező, 180 centis Nicolas Marru csak a csípőjéig tudott felugrani. „Mintha másfél óráig lett volna a levegőben – dicsérte a portugál csatárt Claudio Ranieri, a Sampdoria edzője. – Ilyesmit amúgy csak az NBA-ben lát az ember.” A 2:1-re megnyert meccs után az ötszörös aranylabdás Ronaldo csak annyit írt ki Twitter-oldalára: CR7 Air Jordan, mellé pedig egy kis repülőgép jelet rakott.