2024. április 30., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Fárad, mégis az élen telel a Fradi

Fehérváron egyelőre az edzőváltás sem hozott megnyugvást

Elég gyorsan lejtmenetbe kapcsolt a Fehérvár labdarúgócsapata az új edző, Joan Carrillo irányításával, a bajnoki ezüstérmes ugyanis kínos vereségbe futott bele ismét az OTP Bank Ligában.

A spanyol szakembert azt követően szerződtette a klub, hogy Marko Nikolić vezetésével kissé instabil játékot mutatott be, és november 23-án hazai pályán 3:1-re kikapott a Puskás Akadémiától. Carillo jött, munkát ígért, és egy diósgyőri győzelemmel nyitott. Aztán jött egy kisebb pofon, a Szeged 2011 másodosztályú csapatát csak hosszabbításban sikerült kiütni a magyar kupából. A hétvégén azonban már megrendítőbb volt a füles: a fehérváriak ismét hazai pályán szenvedtek vereséget, ráadásul a kiesőzónából menekülő Pakstól kaptak ki 2:0-ra.

Carillo elnézést is kért a szurkolóktól az alacsony szintű futballért. „A játékosok küzdöttek, harcoltak, viszont a játék minősége nem volt megfelelő. Az egy az egy elleni szituációkat és az utolsó passzokat is sokkal jobban kellett volna megoldanunk. A két gólt két olyan helyzetből kaptuk, amelyekről beszéltünk is a mérkőzés előtt – egy kontratámadásból és egy pontrúgásból. Ígérem, hogy mostantól azon dolgozunk, hogy a játék képe jobb és eredményesebb legyen.”

Ezt szombaton Kisvárdán lehet majd bizonyítani, ott, ahol a szezon során eddig csak a Puskás Akadémia és a Mezőkövesd tudott nyerni. A hazaiak is gödörben vannak, előbb kiestek a kupából a harmadosztályú Pécs ellen, majd Újpesten is 1:0-s vereséget szenvedtek. A csapat viszont előtte kétszer is úgy nyert, hogy nem rezdült meg a hálója, azaz a kapott gól nélküli sorozat 226 percnél szakadt meg – ez volt a mostani bajnokságban a leghosszabb ilyen szériája a klubnak. Gheorghe Grozav zsinórban 22 játszott meccsnél tart, már csak három összecsapásra van Roman Karaszjuk 25 mérkőzéses klubcsúcsától. A felek eddig négyszer találkoztak az élvonalban, a Fehérvár háromszor nyert, tavaly októberben pedig 2:2-es döntetlen született Kisvárdán.

A Mezőkövesd elszenvedte a harmadik vereségét, ami nagyon érdekes, hogy a harmadik helyen álló csapat mindannyiszor az otthonában kapott ki – ezúttal a borsodi rangadón a Diósgyőrtől 1:0-ra.

Rengeteg helyzetünk volt, sajnálom, hogy nem sikerült gólt szereznünk. Nem is emlékszem ilyen hazai mérkőzésre” – panaszkodott Kuttor Attila, aki szombaton Pakson vezetheti csatába játékosait. Ott, ahol a kövesdiek még sohasem nyertek: az eddigi négy meccs közül kétszer a Paks győzött (2017 februárjában 5:0-ra, tavaly októberben 2:1-re), kétszer pedig 1:1-es döntetlen született.

A Fradi szép lassan elhúz a mezőnytől, de jelenlegi négypontos előnye (ráadásul egy bajnokival kevesebbet játszva) több is lehetne, ha nem szórakozta volna el a vasárnapi mérkőzést. A zöld-fehérek az első félidőben már 2:0-ra vezettek az ukrán Olekszandr Zubkov duplájával, de teljesen kiengedtek, és a vendégek a nigériai Ezekiel Henty két góljával ikszre mentették a rangadót.

Két különböző félidőt láthattunk. Az elsőben sok helyzetet alakítottunk ki, és kétszer be is tudtunk találni. A második játékrész másképp nézett ki, ellenfelünk feljebb jött, és nyomást helyezett ránk. Három sorozatban kell helytállnunk, látszottak a fáradtság jelei” – mondta Szerhij Rebrov. Az ukrán szakember hozzátette, talán az is terhet tett a játékosokra, hogy tudták, a vetélytársak botlottak.

A Fradi ma este sorsdöntő mérkőzést vív Bulgáriában, ahol a Ludogorec ellen akár tovább is juthat az Európa-ligában, majd hazatérve a vasárnapi bajnokin Diósgyőrben lép pályára. Ott, ahol tavaly márciusban 2:1-re kikapott, októberben viszont 4:1-re nyert. Igazából mindegy, mi lesz az eredmény, az már biztos, a telet a tabella első helyén tölti a címvédő.

A 4. helyen álló Puskás Akadémia az utolsó előtti Zalaegerszeget fogadja, a két csapat augusztus 31-i meccse 1:1-es döntetlent hozott a ZTE otthonában.

A 16. forduló programja

December 14., szombat: Paks–Mezőkövesd (17 óra), Kisvárda–Fehérvár (17), Puskás Akadémia–ZTE (17), Kaposvár–Debrecen (17), Honvéd–Újpest (19.30).

December 15., vasárnap: Diósgyőr–Ferencváros (18).