2024. május 20., hétfő
III. NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS TORNA

Délvidéken a Délvidék

A hétvégén Topolya volt a házigazdája a harmadik Nemzeti Összetartozás labdarúgótornának, amely Kövér László, a magyar parlament házelnöke javaslatára jött létre, 2021-ben Csíkszentdomonkos, tavaly pedig Budapest volt a házigazdája. A tökéletes topolyai körülmények és az ideális idő szép kis meccseket hozott, az A csoportban a Magyar Országgyűlés csapata, Erdély-Székelyföld és Felvidék, a B-ben pedig a házigazda Délvidék, Csángóföld és Kárpátalja mérte össze erejét, s mint kiderült, a B csoportban volt a döntő előtti döntő, hiszen a látottak alapján Délvidék és Kárpátalja képviselte a legkomolyabb focit ezen a tornán. A bronzmeccset az Országgyűlés és a kárpátaljaiak vívták, s bár egy szépségdíjas szabadrúgás után született góllal még a budapesti csapat vezetett, a tipikusan orosz iskolát képviselő kárpátaljaiak lassan átvették az irányítást, és a győzelmet is megszerezték. A döntőben a Zsemberi János irányította délvidéki csapat diadalmaskodott, bár a székelyek is vezettek néhány igen veszélyes támadást, de a befejezéssel végül mindig baj volt.

A döntős csapatok közös fotója (Fotó: MTI/TSC)

A döntős csapatok közös fotója (Fotó: MTI/TSC)

A kétnapos barátkozás és sport után a vendégek ellátogattak Szabadkára, ahol megtekintették a városházát és a zsinagógát.

A negyedik torna rendezését Felvidék vállalta el.

Eredmények, A csoport: Magyar Országgyűlés–Felvidék 0:0, Magyar Országgyűlés–Erdély-Székelyföld 2:4, Felvidék–Erdély-Székelyföld 0:4. B csoport: Kárpátalja–Délvidék 3:3, Kárpátalja–Csángóföld 8:2, Délvidék–Csángóföld 10:2.

Helyosztók, az 5. helyért: Felvidék–Csángóföld 8:2. A 3. helyért: Kárpátalja–Magyar Országgyűlés 2:1. A döntő: Délvidék–Székelyföld 3:0.

Nyitókép: A döntős csapatok közös fotója (Fotó: MTI/TSC)