2024. május 9., csütörtök
U20-AS VB

Dél-Amerikában maradt a serleg

La Platában rendezték meg az argentínai korosztályos vb csúcseseményét, a fináléban Uruguay és Olaszország csapott össze. Bár a szaksajtó kiegyenlített küzdelmet várt, a pályán hamar felborultak az erőviszonyok, és a meccs szinte összes ígéretes támadását a dél-amerikai gárda vezette. Először a jobb felsőt megcélzó Diaz veszélyeztetett, centikkel tévedve, majd egy jobboldali szöglet után Duarte fejesénél kellett nagyot nyújtóznia az olasz kapus Desplanches-nak. A térfélcsere után ismét Diaz próbálkozásánál kellett biztosan labdát fognia a hálóőrnek, akinek a félidő további részében is bőven akadt dolga.

Mindezek ellenére kezdett úgy tűnni, hogy hosszabbításra mennek a felek, amikor végre megtört a jég az olasz kapu előtt, ekkor már Desplanches is tehetetlen volt: egy jobboldali szöglet utáni kavarodás végén a játékszer egy tisztázni igyekvő védőn megpattanva Rodríguez elé került, aki közvetlen közelről fejelt a háló bal oldalába (86.). A 90 perc utáni tetemes, 11 perces ráadás végén Uruguay a teljesen kitámadott, majdhogynem ember nélkül „védekező” olaszok ellen megpecsételhette volna sikerét egy újabb találattal, de Desplanches jó érzékkel kifutott kapujából, és egymaga bravúrral hatástalanította a négy az egy elleni ajtó-ablak szituációt – a hősies hárítás azonban nem akadályozta meg az olaszok elbukását.

A dél-amerikaiak megadták a módját az ünneplésnek (Fotó: Beta/AP)

A dél-amerikaiak megadták a módját az ünneplésnek (Fotó: Beta/AP)

A bronzmeccs kevésbé fegyelmezett játékot és több gólt hozott, Izrael félidei 1:1 (Binyamin 19., illetve Li Szung-von, 24. tizenegyes) után Senior (76.) és Khalaili (85.) révén kaparintotta meg a dobogós helyezést.

Olaszországban a Verona és a Spezia egymeccses osztályozóján előbbi csapat maradt benn a Serie A-ban, utóbbi a Cremonese és a Sampdoria mellett a Serie B-ben vitézkedhet a következő szezonban. Az élvonalba jutott a másodvonalban bajnok Frosinone, a második Genoa és az ötödik, de a feljutási minitornát megnyerő Cagliari.

U20-as vb, bronzmérkőzés: Izrael–Dél-Korea 3:1. Döntő: Uruguay–Olaszország 1:0. Olasz bajnokság, osztályozó: Verona–Spezia 3:1.

Nyitókép: A dél-amerikaiak megadták a módját az ünneplésnek (Fotó: Beta/AP)