2024. május 20., hétfő

A TSC folytatja a történelemírást

Hamarosan a BL-selejtezőben, a Szuperligában és a kupában kell helytállniuk a topolyaiaknak

A fennállásának 110. évét idén ünneplő topolyai TSC Labdarúgóklub csapata a második helyet szerezte meg a szerbiai Szuperligában. Történelmi sikernek könyvelhető el az eredmény, hiszen ezzel a csapat egyben jogot formált a Bajnokok Ligája selejtezőjében való indulásra. A hazai bajnokságot 22 győzelemmel, 9 döntetlennel és mindössze 6 vereséggel zárta a csapat.

Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója lapunknak nyilatkozva rámutatott, hogy kihívásokkal teli időszak áll a csapat előtt, ezért a múlt héten meg is kezdték az előkészületeket, közben zajlik az átigazolási időszak. A Szuperliga július 22-én rajtol, a BL harmadik selejtezőkörét pedig augusztus 8–9-én játssza a topolyai csapat. Elmondása szerint a cél valójában az európai kupaszereplést jelentő harmadik hely megszerzése volt, és amikor a végén közel kerültek a dobogó második fokához a Crvena zvezda mögött, még akkor sem merték hangoztatni, hogy a második helyet szeretnék elérni.

Palágyi Szabolcs (Fotó: Tóth Péter felvétele)

Palágyi Szabolcs (Fotó: Tóth Péter felvétele)

„A Partizan alulteljesített, a Čukaričkivel pedig az utolsó pillanatokig versenyben voltak. Akkor döbbentünk rá, amikor meglett a második hely, hogy tényleg történelmi eredményt értünk el” – nyilatkozta Palágyi, aki a klubbal együtt most valóban olyan magasra tette a mércét, hogy megsokasodtak a feladatok a csapat előtt: „A bajnokság befejezése utáni rövid pihenő befejeződött. A bajnokság utolsó találkozója, a Vojvodina ellen lejátszott mérkőzés után elmentek a játékosok szünetre, de azon belül is volt egy időszakuk, amit aktív pihenéssel kellett tölteniük, utána pedig kaptak személyre szabott feladatokat, hogy gyorsan vissza tudjanak térni az intenzív edzésekhez. Már az előkészületek elején a labdával a pályán gyakorolnak. Komolyan dolgozunk, ami a felkészülést illeti, mert nem olyan sok van hátra a versenysorozatok kezdetéig. Leendő ellenfelünk a skót Glasgow Rangers, a portugál Braga, a francia Marseille és a holland PSV négyeséből kerül ki. Mindegyik csapat nagynevű az európai futballban, így mind nagy kihívás lesz számunkra. Mivel két fronton kell játszanunk – és a kupát ide nem is számolom bele, mert csak később kapcsolódunk bele a hazai kupaküzdelmekbe –, nem lesz egyszerű dolog” – mutatott rá.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a csapatot néhány játékos elhagyta. Elsősorban azzal foglalkozik a sajtó, hogy a fiatal csatár, Ratkov, illetve Filipović kapus is elment. De közben jönnek is a játékosok? „Kétfajta távozás van. Az egyik, hogy vannak olyan játékosok, akiknek lejárt a szerződésük, és nem hosszabbítottunk. Filipović és Jug Stanojev például két olyan játékos, akiknek megköszöntük, amit tettek a csapatért, amíg hordták a TSC mezét, de úgy láttuk, hogy itt az ideje egyeseknél nem hosszabbítani. Van a másik oldal, a másik típusú távozás, ami az értékesítést jelenti, tehát a játékoseladást. A Red Bull Salzburg csapatához igazolt ily módon Ratkov, ami számomra nagy dolog, egyben dicsőség is a klub számára. Gondolom, ő is látja, hogy a legjobb klubot választotta, ami a tehetséges fiatal játékos számára új távlatokat nyithat.”

Közben Ilić kapus mellé a Vojvodina eddigi hálóőre érkezett, illetve a fiatal csapatból is néhányan megkezdték az előkészületeket a felnőttcsapattal. „A korábban megfogalmazott célokkal összhangban az U19-es csapatból fölfuttatjuk a felnőttcsapatba a játékosokat. Megkapják a lehetőséget arra, hogy a felnőttekkel kezdjék meg az edzéseket, aztán már csak rajtuk múlik, meddig lesznek velük. Itt elsősorban Preradovra, valamint Teofilovićra gondolok. Két nagyon tehetséges játékosról beszélünk: Perandov 2005-ös születésű, Teofilović pedig egy évvel fiatalabb. Azt mondom, ha most sikerül olyan útra vezetni őket, úgy adagolni nekik a terhelést, a mérkőzéseket, edzést, hogy hasonló pályát fussanak be, mint Ratkov, akkor nagyon elégedettek lennénk. Persze azért ki kell még emelni Krtićet és Corićot is. Ők olyan játékosok, akik már egy éve ott vannak a felnőttcsapattal, és velük szemben is megvan az elvárás, hogy most már még több mérkőzésen be tudjanak mutatkozni.”

Olyanról is szó van, hogy nemcsak a TSC játszik majd BL-selejtezőt és bajnoki meccseket Topolyán, hanem a Vojvodina is… „Az újvidéki Vojvodina stadionját felújítják, ezért mi valóban bevállaltuk, hogy itt játszhatja majd a csapat a hazai mérkőzéseit. Nagyon örülünk annak, hogy az utóbbi időben az újvidéki Vojvodinával jó kapcsolatunk van. Fontos, hogy Szerbiában segíteni tudják a csapatok egymást, főleg ilyenkor, amikor több stadiont is építenek, vagy felújítás zajlik. Szívesen állunk rendelkezésükre, játszhatják itt a mérkőzéseiket. Valójában ki tudja, mikor kell majd nekünk is az ő stadionjuk, mert mégis nagyobb stadionról van szó, de azt mondom, hogy ettől függetlenül is jó szomszédnak kell lenni. Örülünk annak, hogy megkezdődött Szerbiában is a stadionok építése. Remélem, hogy a következő lépésben az akadémiák építése is megkezdődik. Különleges helyzet, amikor kölcsönadja egy csapat a másiknak a stadionját. Az csak jó, ha a szerb futballba még több pénzt invesztálnak, gondolok itt az infrastruktúrára is. A folyamat végén, pár év múlva majdnem ugyanolyan jó föltételeket kapunk mindenhol. Mindez oda vezethet, hogy egyáltalán nem kell gondolkodni azon, kinél milyen a pálya.”

Jelen pillanatban a TSC Aréna Szerbia egyik legmodernebb, ha nem a legmodernebb stadionja, ugyanakkor 4500 férőhelyes. A kérdés adódik: nem okoz ez gondot a BL-szintet illetően? „Az utóbbi időben gyakran kérdezik ezt tőlünk. A TSC Aréna 4500 férőhelyes. Ez harmadik kategóriát jelent, a negyedik, egy fokkal magasabb kategóriához 8000 férőhely kellene. Ilyenkor azt válaszoljuk, igen: ami Európát illeti, lehet, hogy gondot jelent majd. Az UEFA-hoz fordultunk olyan kéréssel, hogy legalább a selejtezőt, de ha lehet, akkor az azt követő mérkőzéseket is itt tudjuk lejátszani. Választ még nem kaptunk, a napokban kellene, hogy megérkezzen. A befogadóképességgel kapcsolatban a dolog másik oldalát is kell nézni. Ha a hazai bajnoki mérkőzéseket nyolcezres stadionban játszanánk, kérdés, hogy mennyire lenne a nézőtér megtöltve. Én azt mondom, örülünk annak, hogy ilyen nagyon-nagyon szép ékszerdobozunk van, hazai bajnoki mérkőzésekre tökéletes helyszín. Ami pedig Európát illeti, reméljük, hogy tudunk majd itt játszani. Az UEFA ellenőrei átnézték a stadiont, és a befogadóképesség kivételével csillagos ötösre osztályozták mindazt, amit láttak és tapasztaltak. Ha továbbjutunk, akkor a BL rájátszása következik, ha nem, akkor pedig az Európa-liga csoportkörében folytathatjuk a versengést. Bízom benne, hogy zöld utat kapunk, és a BL-selejtezőnek a TSC Aréna adhat otthont. Szeretnénk a topolyai közönségnek az európai mérkőzéseken keresztül is meghálálni azt, hogy mögöttünk állnak.”

Az akadémián és a stadion körül is nagy most a sürgés-forgás… „A terv az, hogy itt edzünk még néhány napig, július 1-jén pedig a Voždovaccal játszunk barátságos mérkőzést, 3-án Pohorjébe utazunk felkészülésre, amely tizenegy napig tart. A felkészülés alatt a szlovéniai Celjével, az ausztriai Sturmmal és a Kisvárdával mérkőzünk meg.”

Nyitókép: A játékosok már serényen készülnek az akadémián (Fotó: TSC)