2024. április 30., kedd
BAJNOKOK LIGÁJA

Történelem Franciaország szívében

A szurkolók hatalmas tolongása miatt az eredeti 21 órás időponthoz képest bő fél órás késéssel, szombat este a párizsi Stade de France stadionban lejátszották a focivilág legfontosabb klubmérkőzését, amelyen a történelem újabb lapja íródott meg több szempontból is. A Real Madrid és a Liverpool összecsapásán a szakértők az angliai sztárcsapatot tartották valamivel esélyesebbnek, a sorozatban azonban 13 diadallal rekorder Királyi Gárda mellett szólt a rutin, valamint Carlo Ancelotti vezetőedző személye is. Persze a túloldalon sem volt hiány hozzáértő tréner terén, hiszen Jürgen Klopp is az edzőszakma abszolút krémjéhez tartozik.

A várakozásoknak megfelelően a Mersey-partiak bizonyultak veszélyesebb félnek, a Pool hasonló arányú labdatartás és játékirányítás mellett sokkal többet rohamozott a Blancók kapujára, akik valamivel megfontoltabban álltak a meccshez. A Vörösök sok lehetősége ellenére a nagyszünet gól nélkül jött el, sőt, még Mo Szalahék örülhettek ennek, hiszen Clément Turpin bíró hosszas videózás után les miatt érvénytelenítette – a kiírás gólkirályaként (15) záró – Karim Benzema találatát az első félidő végén. Nem sok idő telt el azonban a második felvonásból, amikor már szabályos madridi gól született, hiszen az 59. percben Vinicius Junior a hosszú oldalon érkezett Federico Valverde jobbról hajszálpontosan, laposan belőtt passzára, és közvetlen közelről Alisson kapujába bombázott.

Az addig is nagy erőkkel rohamozó Liverpool ezután, ha lehet, még többször tört Thibaut Courtois portájára, a belga elit hálóőr azonban folyamatosan bizonyította rátermettségét, ihletett formában védve kapuját. Courtois egyik legnagyobb hárítására már a hajrában, a 83. percben volt szükség, amikor Szalah egy indítást remekül lekezelve jobbról betörve a hosszú oldalra bombázott, ám ebbe is bele tudott kapni a kapus, így a Realnak még az előny növelésére is lehetősége volt.

Az eredmény viszont nem változott a lefújásig, amit Turpin a ráadás hatodik percében tett meg. Ezzel a Királyi Gárda tovább növelte győzelmeinek számát a rekordlista élén 14-re, Carlo Ancelotti pedig szintén abszolút rekorderré vált, egyrészt a vezetőedzői BL-győzelmek (4) és az edzői össz, európai trófeák (8) tekintetében. Előbbi rangsorban Bob Paisley-t és Zinédine Zidane-t (3-3), utóbbiban Alex Fergusont és Giovanni Trapattonit (7-7) előzi meg az olasz.

„Hát akkor csúcstartó vagyok” – mondta tömören a lefújás után rekordjára utalva Ancelotti, aki a világon egyedüliként mind az öt nagy ligában szerzett már bajnoki címet. „Ez a csapatom érdeme, és mindig hálás leszek a fiúknak érte. Amikor tavaly idejöttem az Evertontól, nem volt valami vidám a hangulat. Én sem hittem igazán abban, amit most elértünk, a hihetetlennél nem találok jobb szót erre. Optimista vagyok, de sosem gondoltam volna, hogy az idén összejön a bajnokság, a szuperkupa és még a BL is” – jelentette ki.

A negyedik BL-fináléjából a harmadikat elvesztő Jürgen Klopp többek között Courtois érdemeit emelte ki nyilatkozatában. „Sokkal többet lőttünk kapura, de a legfontosabb statisztika a Real mellett szól. Ők lőttek egy gólt, mi nem, ez a legegyszerűbb magyarázat” – mondta. Úgy vélte, ha egy kapust választanak meg a mérkőzés legjobbjának, akkor a másik oldalon valami nagyon rosszul sikerült. „Courtois három bravúrt mutatott be, mi sok mindent jól csináltunk, de ez nem volt elég. El kell fogadnunk ezt, akármilyen nehéz” – tette hozzá.

A német edző kifejtette, hogy az elszalasztott bajnoki cím és BL-diadal ellenére megünneplik az FA- és Ligakupa-sikert. „Fantasztikus szezonon vagyunk túl, és a lehető legkisebb különbséggel vesztettük el ezt a két sorozatot: egy ponttal, illetve 1:0-ra. Már az öltözőben megmondtam a srácoknak, hogy nagyon büszke vagyok rájuk” – mondta Klopp.
Bajnokok Ligája, döntő: Real Madrid–Liverpool 1:0 (Vinicius Junior, 59.)