2024. április 29., hétfő
EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA, NEGYEDDÖNTŐK

Megalázták a Liverpoolt

Szoboszlai Dominik és Mohamed Szalah nélkül vágott neki a Liverpool az Anfielden az Atalanta elleni Európa-liga-negyeddöntőnek. Az olasz csapat cseppet sem tűnt megilletődöttnek, kezdettől fogva bátor letámadással keserítette meg a vörösök életét. Jürgen Klopp fiai nem igazán élvezték a játékot, és ez fokozottan igaz volt az első félidő utolsó perceire, miután Gianluca Scamacca vezetéshez juttatta a vendégeket. A szünetben beállt Szalah, Szoboszlai és Andrew Robertson is. A sztárok jelenléte rövid távon éreztette hatását, hiszen a Liverpool helyzeteket dolgozott ki, ugyanakkor a befejezésekbe hiba csúszott.

Az Atalanta, miután átvészelte a hazai rohamokat, ismét felbátorodott, és Scamacca a hazai lestaktika csődjét kihasználva duplázott. Több hazai játékos teljesítménye hagyott kívánnivalót maga után, és társai hibáit megirigyelhette Szoboszlai is, hiszen Mario Pašalić találatánál ő „indította” az olaszok támadását. Az utolsó percekben újra rákapcsoltak a vörösök, de szépítő gólt nem tudtak összehozni, így nagyon nehéz helyzetbe kerületek a visszavágó előtt.

Klopp szerint együttese rászolgált a vereségre, a szezon végén távozó német szakember a lefújás után arról beszélt, hogy játékosai nem követték a taktikát a liverpooli találkozón. „Jól kezdtünk, nagyon, de nem úgy folytattuk. Még az első góljuk előtt elveszítettük kissé a fonalat, mindenhol ott voltunk, és sehol sem.” Klopp elmondása szerint értetlenül figyelte, ahogy középpályásai rendre elhagyták a helyüket, és a pálya olyan területein tűntek fel, ahol nem kellett volna lenniük. „Rossz meccsünk volt, megérdemeltük a vereséget, és ezt mindenkinek át kell éreznie. A fiúk érezzék ma este rosszul magukat emiatt, de aztán fel kell készülnünk a Crystal Palace elleni hétvégi bajnoki mérkőzésre. A teljesítményünket nézve ez volt a mélypont, hosszú időre visszatekintve.”

Meglepetés történt a San Siróban is, ahol egy szögletet követően Gianluca Mancini fejesével a Roma legyőzte a Milant. Leverkusenben rendkívül egyoldalú találkozót láthatott a közönség, a hazai csapat 32 lövést adott le, ennek ellenére a németek csak az utolsó tíz percben vették be a West Ham kapuját, igaz, akkor kétszer is, hiszen Jonas Hofmann után Victor Boniface is eredményes volt.

A Konferencia Liga mérkőzései közül a legizgalmasabb az Olimpiakosz–Fenerbahçe meccs volt, ahol a görögök egy óra elteltével már háromgólos előnyben voltak, ám a folytatásban összekapták magukat a törökök, és két találattal nyílttá tették a jövő heti visszavágót.

Európa-liga, negyeddöntők, első mérkőzések: Milan–Roma 0:1, Benfica–Marseille 2:1, Leverkusen–West Ham 2:0, Liverpool–Atalanta 0:3.
Konferencia Liga, negyeddöntők, első mérkőzések: Olimpiakosz–Fenerbahçe 3:2, Plzeň–Fiorentina 0:0, Aston Villa–Lille 2:1, Brugge–PAOK 1:0.

 

Nyitókép: Gianluca Scamacca kétszer is bemattolta a Liverpoolt (Fotó: Beta/AP)