2024. április 29., hétfő

Régi ismerősök

A negyeddöntőkhöz érkezett a Bajnokok Ligája idei kiírása. A legtöbb figyelem a ma esti Real Madrid–Manchester City összecsapás felé fordul, annál is inkább, mert az előző két kiírásban az a csapat, amely túljutott ebből a párharcból, végül elhódította a trófeát. Mindenki emlékszik még a Real két évvel ezelőtti, csodával határos fordítására, amikor a madridiak Rodrygo vezetésével az utolsó percekben búcsúztatták Pep Guardiola fiait, de a tavalyi évre is, mikor a City hazai pályán szabályosan átgázolt ellenfelén. Idén kiegyensúlyozottabb párharcara számíthatunk, már csak azért is, mert a Real Bellingham érkezésével komoly erősítést kapott, ugyanakkor az angolok távolról sem tűnnek olyan meggyőzőnek, mint egy évvel korábban, ráadásul erejük és figyelmük nagy részét az angol bajnoki cím megvédése köti le.

A mai másik találkozón az Arsenal a Bayern Münchent fogadja. Az angolok legutóbb 2017 tavaszán jártak a BL kieséses szakaszában, akkor pont a bajorok mértek rájuk két ízben is megalázó, 5:1-es vereséget. Érthető, hogy az Ágyúsok égnek a visszavágás lehetőségétől. Erre az idei kiváló alkalomnak tűnik, főleg annak figyelembevételével, hogy a londoniak hetek óta remek formában játszanak hazájuk bajnokságában, miközben a müncheniek két váratlan bajnoki vereségük után búcsút mondhatnak a Bundesliga salátástáljának. Az ugyanakkor biztos, hogy Thomas Tuchel csapata az utolsó csepp erejéig küzdeni fog, hiszen már csak egy esetleges nemzetközi kupasikerrel mentheti meg az idényt.

Szerdán újabb focicsemege vár ránk, a PSG a Barcelonát fogadja. A 2017-es év emlékezetes marad a katalánok szurkolói számára is, mivel a párizsi 4:0-s vereséget követően akkor a visszavágón 6:1-es eredménnyel ejtették ki a Szenteket. Aligha valószínű, hogy idén is két ennyire ellentétes találkozót vívnának egymással, az viszont biztosra vehető, hogy a párharc végig bizonytalan lesz. A Barca esélyeit növelheti, hogy Pedri és De Jong felépültek, ugyanakkor az első találkozón a hazai pálya miatt a francia csapat számít favoritnak.

Az Atlético Madrid–Dortmund párharcban két olyan csapat csap össze, amelyeket sokan a két leggyöngébbnek tartanak a még állva maradt nyolc gárda közül. Mindkét klub rosszabbul szerepel hazája bajnokságában, mint ahogy előzetesen tőlük elvárták. Ugyanakkor számukra már a BL elődöntőjébe jutás óriási sikert jelentene, hiszen a spanyolok legutóbb 2017-ben kerültek a legjobb négy közé, a németek még régebben, 2013-ban. Két mindenre elszánt, motivált csapat összecsapására számítunk, bizonytalan kimenetellel.
Bajnokok Ligája, negyeddöntők, kedd: Real Madrid–Manchester City, Arsenal–Bayern München. Szerda: PSG–Barcelona, Atlético Madrid–Dortmund.