2024. április 27., szombat

Játék a számokkal

Pénteken este játssza idei első találkozóját a magyar válogatott. Az ellenfél Törökország lesz, és a barátságos találkozó kiváló alkalmat nyújt a nyári Európa-bajnokságra készülő szövetségi kapitányoknak, hogy esetlegesen új taktikát és játékosokat próbáljanak ki. Marco Rossi a találkozóról és az idei elvárásokkal kapcsolatban is kifejtette gondolatait: „Szerintem számunkra az a legfontosabb, hogy minden szurkolónkban, idősebbekben és fiatalokban egyaránt – merthogy nagyon sok gyerek is kijön a meccsünkre, néz minket a tévében, akikben jó látni a rajongást –, fenntartsuk a lelkesedést. Annak érdekében, hogy ez megtörténjen, a maximumot kell nyújtanunk a pályán, és ha lehetséges, szép játékkal kell hogy párosuljon, illetve minden típusú ellenféllel fel kell tudnunk venni a harcot, de végső soron az eredmény is fontos, hogy megmaradjon ez a lelkesedés. Nem garantálhatom az eredményeket, különösen ilyen Eb-ellenfelekkel szemben, de a játékosaimat ismerve azt megígérhetem: mindent kiadunk magunkból a pályán, hogy büszkévé tegyük a szurkolókat.”

A játékosok közül Bolla Bendegúz, a svájci Szuperligában szereplő Servette tagja fejtette ki véleményét a Törökország és a jövő keddi, Koszovó elleni felkészülési mérkőzésekről, illetve szót ejtett a kontinensviadalon csoportellenfél svájci válogatottról is: „Ahogy azt a szövetségi kapitány is mindig elmondja, számunkra nincsen barátságos mérkőzés, mindkét találkozót nagyon komolyan fogjuk venni. Tekinthetjük ezeket a meccseket főpróbának is, nyilván a saját játékunkra szeretnénk koncentrálni, hogy minél hatékonyabb legyen az Eb-re. Természetesen mindent meg fogunk tenni, hogy győzelmet arassunk mindkét mérkőzésen hazai közönség előtt. Svájc ellen júniusban nehéz mérkőzésre számítok. Az ottani bajnokság színvonala erősebb a hazainál, ugyanakkor válogatottjukban csak néhányan szerepelnek a Szuperligában, így ebből nem lehet megállapítani, milyen értéket képviselnek.”

S ha már az értékek szóba kerültek: a mértékadó Transfermarkt szerint 2018-ban, amikor Rossi átvette a szakmai munka irányítását, a magyar válogatott bő keretének értéke 74 millió eurót tett ki, jelenleg a huszonöt fős keret 165 milliót ér. A növekedésben természetesen Szoboszlai Dominiknek oroszlánrésze van, hiszen hat évvel ezelőtt a Salzburg játékosaként mindössze egymillióra becsülték az értékét, míg most 75 millióra taksálják. Érdekesség továbbá, hogy amennyiben Rossi a Gulácsi Péter, Willi Orbán, Dárdai Márton, Szalai Attila, Bolla Bendegúz, Schäfer András, Callum Styles, Kerkez Milos, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland, Gazdag Dániel tizenegyet küldené a pályára, akkor 149 millió euró futna ki a gyepre, ami 2000 óta, amióta a német oldal figyelemmel követi a játékosok értékét és azok változását, a „legdrágább” kezdőcsapat lehet.

Természetesen a számok bűvöletében azért nem szabad elfelejteni, hogy pénteken ellenfél is lesz, nem is akármilyen, hiszen a magyar válogatott bámulatos fejlődése ellenére a török keret papíron így is közel kétszer értékesebb. Elég csak annyit említeni, hogy pénteken olyan nevekkel találkozhatunk az ellenfélnél, mint az Intert erősítő Hakan Çalhanoğlu, a Benficában szereplő Orkun Kökçü vagy Kenan Yıldız, a Juventus csatára. Ott lesz a törökök soraiban továbbá a Real Madridban egyre több lehetőséghez jutó Arda Güler is. Ugyanakkor a vendégek sérülés miatt nem számíthatnak Altay Bayındırra, a Manchester United kapusára.

A két csapat legutóbb 2020 őszén a Nemzetek Ligája csoportküzdelmeiben találkozott egymással. Mindkét találkozót a magyar válogatott nyerte meg, szeptemberben Törökországban 1:0-ra, majd novemberben Budapesten a „visszavágón” 2:0-ra. Azokból a találkozókból ugyanakkor nem érdemes kiindulni, hiszen a keretek az elmúlt bő három évben változásokon estek át.

 

Nyitókép: A magyar válogatott a telki edzőtáborozáson (Fotó: MTI)