2024. április 27., szombat

Tudor a Lazio élén

Igor Tudort nevezték ki a Lazio új vezetőedzőjének – jelentette be hétfőn a római klub. Elődje, az együttest 2021 júniusától irányító Maurizio Sarri szerdán távozott posztjáról, miután csapata a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében alulmaradt a Bayern Münchennel szemben, a bajnokságban pedig 11 pont a hátránya a negyedik helyen álló Bolognával szemben – ez a pozíció érne BL-indulást a következő idényben. Tudor edzőként dolgozott horvát, görög, török csapatoknál, Olaszországban pedig az Udinesét és a Hellas Veronát irányította. Az elmúlt idényben a Marseille trénere volt a 45 esztendős horvát edző, aki játékosként BL-döntős és világbajnoki bronzérmes volt.

MEGSZAKAD GRIEZMANN SOROZATA
Bokasérülése miatt nem léphet pályára a francia válogatott következő két barátságos mérkőzésén Antoine Griezmann, akinek ezzel megszakad a világrekordot jelentő, 84 találkozó óta tartó sorozata. Az Atlético Madridban légióskodó 32 éves futballistát Matteo Guendouzi helyettesíti majd a 23 fős keretben. Griezmann a francia válogatott történetének negyedik legeredményesebb játékosa, 127 mérkőzésen 44 gólt szerzett. A csapat legutóbbi 84 találkozóján kivétel nélkül pályára lépett, ez világcsúcs. A 24 esztendős Guendouzi jelenleg a Lazio játékosa, kölcsönben a Marseille-től, és eddig hétszer volt francia válogatott. A legutóbbi világbajnoki ezüstérmes Franciaország szombaton a német válogatottat látja vendégül, jövő kedden pedig Chile legjobbjait fogadja.

JOBBAN VAN A CHILEI
Stabilizálódott az állapota, és már jobban van Javier Altamirano chilei válogatott játékos, aki az argentin bajnokságban vasárnap rendezett Estudiantes de la Plata–Boca Juniors mérkőzésen esett össze. A hazaiak 24 éves középpályása 0:0-s állásnál, a 27. percben terült el a gyepen. A találkozót azonnal félbeszakították. Altamiranót mentővel a helyi kórházba szállították. Az eset szemtanúja volt a lelátón a futballista várandós felesége is. Hugo Montenegro csapatorvos elmondta, hogy Altamirano jobban érzi magát, és kikerült már a veszélyes, görcsös állapotból.

A NÉMETEK UKRAJNÁVAL ÉS GÖRÖGORSZÁGGAL
Ukrajnával és Görögországgal vívja utolsó két felkészülési mérkőzését a nyári Európa-bajnokság előtt a vendéglátó német labdarúgó-válogatott. A német szövetség (DFB) kedden közölte, hogy – Julian Nagelsmann szövetségi kapitány megfogalmazása szerint – két harcos és szenvedélyes csapatot választottak ráhangolódásképpen, s az ukránokat június 3-án Nürnbergben, míg a görögöket négy nappal később Mönchengladbachban fogadják. A Nationalelf még egyik gárdától sem kapott ki.

Az ukrán és a görög csapat egyelőre az Eb-pótselejtezőben érdekelt, előbbi a bosnyákokkal találkozik csütörtökön, míg utóbbira a kazah válogatott vár. A németek a felkészülés kezdetén, szombaton Lyonban a franciákkal, egy hét múlva pedig Frankfurtban a hollandokkal vívnak barátságos mérkőzést.

EGY KAPUSNAK TÁVOZNIA KELL LIPCSÉBŐL
Gulácsi Péter, Janis Blaswich és Maarten Vandevoordt kapusok közül az egyiknek nyáron távoznia kell a Leipzigtől. „Izgalmas döntés lesz. Ez a hármas a nyáron túl nem fog működni” – mondta Rouven Schröder sportigazgató a Bild egyik podcastjában. A 33 esztendős Gulácsi súlyos sérüléséből felépülve visszavette az első számú kapusposztot Blaswichtól, aki jól helyettesítette a magyar hálóőrt, meghívták a német válogatottba is, teljesítménye azonban később visszaesett. A 22 éves belga Vandevoordt jelenleg a Genk csapatában véd, de már aláírt a lipcseiekhez, és a szakértők szerint a klub benne látja a jövőt.

Schröder hozzátette: a döntésnél, illetve a fizetéseknél gazdasági szempontokat is figyelembe vesznek. Elképzelhető, hogy akitől elköszönnek, attól nem végleg búcsúznak, hanem kölcsönadják. A Lipcséhez 2025-ig aláíró Gulácsival kapcsolatban megjegyezték: a válogatott kapus a sérülését követően úgy döntött, hogy marad, megpróbálja kiharcolni a helyét, hogy számításba vehessék a nyári Európa-bajnokságon, így jelenleg a 32 éves Blaswich távozására van a legnagyobb esély.