2024. április 27., szombat

Vinícius főszerepben

Jude Bellingham sérülése, formahanyatlása, majd eltiltása miatt az utóbbi hetekben Vinícius Júniorra hárult a feladat, hogy győzelemhez segítse a királyi gárdát, és a brazil támadó a Real Madrid pamplonai vendégszereplésén meg is felelt az elvárásoknak, két találatával jelentősen hozzájárult az Osasuna legyőzéséhez. Megjegyzendő, a hazai csapat partner volt a közönségszórakoztató, gólesőt hozó mérkőzés kialakításában. Érdekesség, hogy a találkozó legszebb mozdulata nem eredményezett gólt, a fiatal Arda Güler az utolsó percekben, érzékelve, hogy a hazai hálóőr nem áll a helyén, félpályáról kapura emelt, ám a labda a felső lécen csattant. A Girona a Getafe vendégeként lépett pályára. Mezőnyben kiegyenlített játék folyt, ám gólt Yellu Santiagónak köszönhetően csak a vendéglátó lőtt. A katalán csapat hátránya így már tíz pontra nőtt a listavezető Real Madriddal szemben.

A 29. forduló: Real Sociedad–Cádiz 2:0, Mallorca–Granada 1:0, Osasuna–Real Madrid 2:4, Getafe–Girona 1:0, Athletic Bilbao–Alavés 2:0, Sevilla–Celta Vigo 1:2, Las Palmas–Almería 0:1, Villarreal–Valencia 1:0. A Rayo Vallecano–Betis és az Atlético Madrid–Barcelona találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (március 29-én, 30-án, 31-én és április 1-jén): Cádiz–Granada, Getafe–Sevilla, Almería–Osasuna, Valencia–Mallorca, Barcelona–Las Palmas, Celta Vigo–Rayo Vallecano, Girona–Betis, Alavés–Real Sociedad, Real Madrid–Athletic Bilbao, Villarreal–Atlético Madrid.

MEGLEPETÉS LONDONBAN
Meglepetésre a házigazda nyerte meg a Fulham–Tottenham londoni rangadót. Habár a találkozót megelőzően a BL-szereplésért küzdő vendégcsapat számított esélyesebbnek, a pályán egyértelműen a Fulham játszott gólra törőbb futballt, és a duplázó Rodrigo Muniz vezetésével megérdemelt győzelmet aratott. Nem ment a hétvégén a másik élcsapatnak, az Aston Villának sem, amely csak a VAR segítségével kerülte el a vereséget a West Ham otthonában. Érdekesség, hogy a hazaiak mindkét meg nem adott találatát hosszas elemzés után kezezés miatt érvénytelenítették.
A 29. forduló: Burnley–Brentford 2:1, Luton–Nottingham 1:1, Fulham–Tottenham 3:0, West Ham–Aston Villa 1:1.

A következő forduló (március 30-án és 31-én): Newcastle–West Ham, Bournemouth–Everton, Chelsea–Burnley, Nottingham–Crystal Palace, Sheffield Utd.–Fulham, Tottenham–Luton, Aston Villa–Wolves, Brentford–Manchester United, Liverpool–Brighton, Manchester City–Arsenal.

 

Jelenet a Fulham–Tottenham mérkőzésről (Fotó: Beta/AP)

Jelenet a Fulham–Tottenham mérkőzésről (Fotó: Beta/AP)

DRÁMA A BÍRÓI RÁADÁSBAN

Sokáig emlékezetes a Wolverhampton–Coventry FA-kupa-negyeddöntős találkozó. A mérkőzés nagy részében a hazai csapat játszott mezőnyfölényben. Gól nélküli első félidőt követően némi meglepetésre a folytatásban a másodosztályú csapat jutott előnyhöz. A hajrában a Wolverhampton Rajan Ait-Nouri és Hugo Bueno találataival négy perc alatt fordított, és sokan úgy gondolták, ezzel el is dőltek az érdemi kérdések. A vendégek ugyanakkor nem adták fel, a korábban a magyar válogatottal is szóba hozott Sammie Szmodics a 97. percben egyenlített, majd három perccel később Haji Wright az elődöntőbe juttatta csapatát, így a Championship idén is képviselteti magát az FA-kupa elődöntőjében. Hasonlóan a bírói ráadásban dőlt el a Chelsea–Leicester találkozó. A londoniak az első félidőben kétgólos előnyre tettek szert, de a vendégek a szünet után ledolgozták hátrányukat. Újabb fordulatot a találkozóba Callum Doyle felelőtlen szabálytalansága hozott, ami után a Leicester emberhátrányba került. Sokáig úgy tűnt, a Chelsea nem tud élni a váratlan lehetőséggel, de a 92. és a 98. percben végül sikerült feltörnie a vendégvédelmet, ami elegendőnek bizonyult a győzelemhez.

FA-kupa, negyeddöntő: Wolves–Coventry 2:3, Manchester City–Newcastle 2:0, Chelsea–Leicester 4:2, a Manchester United–Liveerpool találkozó lapzárta után ért véget.    

KANE ESETE A HÁLÓVAL
Igencsak ráijesztett a Bayern Münchenre a sereghajtó Darmstadt, amely bő fél óra elteltével Tim Skarke találatával megszerezte a vezetést. A bajorok azonnal nagyobb sebességre kapcsoltak, és még a szünet előtt megfordították a találkozót, a második félidőben pedig újabb gólokkal terhelték meg a következő idényt minden bizonnyal a másodosztályban kezdő csapat kapuját. A találkozó érdekessége, hogy egy beadás során a labda helyett Harry Kane került a Darmstadt hálójába, és az esetnél olyannyira megsérült az angol válogatott bokája, hogy le kellett cserélni. Vereséget szenvedett a másik kiesőjelölt Köln is, amely a Leipzigot fogadta. Az első negyedórát követően gyors gólváltásra került sor, majd a lipcseiek magukhoz ragadták a kezdeményezést, ám sokáig nem tudták megszerezni a vezetést. A hazai csapat a második félidő közepéig bírta a nyomást, akkor a lipcseiek Lois Opendának köszönhetően feltörték a Köln védelmét, majd a hármas sípszóig gólparádét rendezve kiütéses vereséget mértek ellenfelükre. Vasárnap délután a Leverkusen nyert a Freiburg vendégeként, így Xabi Alonso fiai megőrizték tízpontos előnyüket a Bayernnel szemben.

A 26. forduló: Köln–Leipzig 1:5, Darmstadt–Bayern 2:5, Heidenheim–Mönchengladbach 1:1, Mainz–Bochum 2:0, Union Berlin–Werder 2:1, Wolfsburg–Augsburg 1:3, Hoffenheim–Stuttgart 0:3, Freiburg–Leverkusen 2:3. A Borussia (D)–Frankfurt találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (március 30-án és 31-én): Frankfurt–Union Berlin, Leverkusen–Hoffenheim, Mönchengladbach–Freiburg, Leipzig–Mainz, Werder–Wolfsburg, Bayern–Borussia (D), Augsburg–Köln, Stuttgart–Heidenheim, Bochum–Darmstadt.

 

Kane gólt lőtt, majd lesérült (Fotó: Beta/AP)

Kane gólt lőtt, majd lesérült (Fotó: Beta/AP)

A JUVE ÚJABB BOTLÁSA
Továbbra sem tud kikecmeregni a hullámvölgyből a Juventus, a torinói csapat erejéből vasárnap délután csak egy gól nélküli döntetlenre futotta a Genoával szemben. Az első félidőben kifejezetten gyengén játszottak a zebra mezesek, a folytatásban a cseréknek köszönhetően valamelyest veszélyesebb lett a támadójátékuk, ám gólt akkor sem tudtak szerezni. A bírói ráadásban Dušan Vlahovićnak az idegei felmondták a szolgálatot, és másfél perc alatt „kiharcolt” magának két sárga lapot. Mindez azt jelenti, hogy szerb támadó kénytelen lesz kihagyni a Lazio elleni találkozót. A Milan így a Verona legyőzésével három pontra növelte előnyét a második helyen. Sorozatban négy elvesztett bajnokit követően végre nyert a Lazio. A rómaiak a kiesési gondokkal küszködő Frosinone otthonában léptek pályára, és egy fordulatos találkozón, hátrányból felállva jutottak három értékes ponthoz.

A 29. forduló: Empoli–Bologna 0:1, Monza–Cagliari 1:0, Udinese–Torino 0:2, Salernitana–Lecce 0:1, Frosinone–Lazio 2:3, Juventus–Genoa 0:0, Verona–Milan 1:3. A Roma–Sassuolo, az Atalanta–Fiorentina és az Inter–Napoli találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (március 30-án, 31-én és április 1-jén): Napoli–Atalanta, Genoa–Frosinone, Torino–Monza, Lazio–Juventus, Fiorentina–Milan, Bologna–Salernitana, Cagliari–Verona, Sassuolo–Udinese, Lecce–Roma, Inter–Empoli.

MEGTÖRT A NICE ROSSZ SOROZATA
Rossz formában érkezett a Lens otthonában a Nice, hiszen az elmúlt hat bajnokin nyeretlen maradt, és mindössze két pontot gyűjtött. Ehhez képest meglepetést jelentett, hogy a vendégek a második félidő elején már háromgólos előnyben voltak. A hajrában ugyan a Lens szépített, de ez a pontmentéshez kevésnek bizonyult.

A 26. forduló: Toulouse–Lyon 2:3, Nantes–Strasbourg 1:3, Lens–Nice 1:3, Brest–Lille 1:1, Clermont–Le Havre 2:1, Monaco–Lorient 2:2, Reims–Metz 2:1. A Rennes–Marseille és a Montpellier–PSG találkozó lapzárta után ért véget.        

A következő forduló (március 29-én, 30-án és 31-én): Lille–Lens, Metz–Monaco, Lyon–Reims, Lorient–Brest, Clermont–Toulouse, Le Havre–Montpellier, Nice–Nantes, Strasbourg–Rennes, Marseille–PSG.

 

Nyitókép: Vinícius Jr. sokadszor bizonyította be, hogy a Real Madrid legjobb játékosa (Beta/AP)