2024. április 27., szombat

A Leverkusen hosszabbításai

Sokan arra a számítottak, hogy a Leverkusen tanul az odavágó hibáiból, és gyorsan eldönti a Qarabağ elleni találkozót az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján. Nos, nem egészen így történt. Az első félidő gól nélkül ért véget, a második játékrészt pedig az azerbajdzsáni vendégek kezdték jobban, olyannyira, hogy bár Elvin Dzsafargulijev kiállítása miatt emberhátrányban játszott, mégis a 67. percben Abdellan Zoubir és Juninho találataival már kétgólos előnyben volt. Jeremie Frimpong ugyan egy szép kapáslövéssel szépített, de a 92. percben a Bundesliga listavezetője még mindig kiesésre állt. Ekkor Patrick Schick lépett a színre, és három perc alatt két gólt szerezve kiharcolta a Leverkusen győzelmét.

Sokkal könnyebb dolga volt a Liverpoolnak, amely hazai pályán sem kegyelmezett prágai ellenfelének. Szoboszlai Dominik egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá csapata kiütéses sikeréhez. A vörösökhöz hasonlóan a Milan is kettős győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé. Kevésnek bizonyult a Freiburg egygólos előnye, ugyanis a német csapat a West Ham vendégeként katasztrofális vereséget szenvedett. A Villarreal igencsak összekapta magát, a hajrában közel járt ahhoz, hogy ledolgozza a Marseille-ben összeszedett tetemes hátrányát, ám végül mégis a francia csapat jutott tovább.

A Konferencia Ligában igazi görög est volt. A PAOK hazai pályán nagyarányú vereséget mért a zágrábi Dinamóra, így a horvát csapat kénytelen volt búcsút inteni a nemzetközi kupaszereplésnek, a legnagyobb meglepetésre azonban a TSC otthonában került sor, ahol a tel-avivi Makkabi az idegenben szerzett 4:1-es előnnyel várta az Olimpiakoszt, de ez nem bizonyult elégnek: a görög csapat a rendes játékidőben ledolgozta a hátrányát, majd a hosszabbításban újabb két gólt szerezve bebiztosította a negyeddöntőt.

Európa-liga, nyolcaddöntő, visszavágók: Brighton–Roma 1:4 (összesítésben 1:4), Leverkusen–Qarabağ 3:2 (5:4), Liverpool–Sparta (P) 6:1 (11:2), Slavia (P)–Milan 1:3 (3:7), Glasgow Rangers–Benfica 0:1(2:3), West Ham–Freiburg 5:0 (5:1), Villarreal–Marseille 3:1 (3:5). Atalanta–Sporting 2:1 (3:2).
Konferencia Liga, nyolcaddöntő, visszavágók: Aston Villa–Ajax 4:0 (4:0), Brugge–Molde 3:0 (4:2), Makkabi (T.-A.)–Olimpiakosz 1:4, hosszabbítás után 1:6 (5:7), Lille–Sturm 1:1 (4:1), PAOK–Dinamo (Z) 5:1 (5:3), Fiorentina–Makkabi (H) 1:1 (5:4), Fenerbahçe–Royale Union 0:1 (3:1), Plzeň–Servette 0:0 (0:0, büntetőkkel 3:1).

ÉVENTE UTÁNPÓTLÁS-VB KATARBAN ÉS MAROKKÓBAN
A jövőben évente sorra kerülő U17-es férfi világbajnokságnak 2025-től öt esztendőn át Katar lesz a házigazdája – jelentette be csütörtökön a FIFA. A szervezet azt is közölte, hogy a torna – amelyet eddig kétévente rendeztek meg – 24 helyett a felnőttekéhez hasonlóan 48 csapatos lesz. Az U17-es női vb-t is évente tartják majd, és Marokkó a rendező 2025-től öt esztendőn át. A legutóbbi, 2022-es kiírásban még 16 válogatott szerepelt, a létszámot 24-esre bővítik. A FIFA kiemelte, hogy a két házigazda a meglévő infrastruktúrájának kihasználásával tud otthont adni a tornáknak, és a döntéssel tartalommal töltik meg a hatékonyságra és fenntarthatóságra vonatkozó elvárást.

Nyitókép: Patrick Schick második gólja eufóriát okozott Leverkusenben (Fotó: Beta/AP)