2024. április 27., szombat

Oblak a hős

Sokáig emlékezetes marad az Atlético–Inter Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágója. Mindkét csapat kezdettől fogva támadólag lépett fel, a kapuk felváltva forogtak veszélyben. A Matracosok irányították a játékot, ugyanakkor a vendégek ellentámadásaiban is sok veszély rejlett. Alig telt el fél óra, amikor az Inter egy ilyen akció során Federico Dimarcónak köszönhetően megszerezte a vezetést. Ekkor összesítésben már két góllal vezettek az olaszok, de csak néhány percig tartott az örömük, Antoine Griezmann ugyanis a milánói védőktől kapott ajándék labdát kíméletlenül az ellenfél kapujába vágta. A második játékrészben egyre többet kellett kockáztatnia az Atléticónak, ami viszont a védelmi vonalának fellazulásával járt.

Az Inter ellentámadásokból többször is eldönthette volna a továbbjutás kérdését, de Nicolo Barella és Marcus Thuram is nagyot hibáztak a befejezéseknél. A hajrában mindez megbosszulta magát, mivel Memphis Depay a kapufa segítségével megszerezte a vezetést a spanyoloknak. Az utolsó percekben újabb gól nem született, így következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. A ráadás már a biztonsági játékról szólt, így jöhettek a tizenegyesek, amelyek során a Jan Oblak, a spanyolok kapusa hárította Alexis Sánchez és Davy Klassen lövését is, az utolsó körben pedig Lautaro Martínez az égbe rúgta a labdát, így a Matracosok jutottak be a negyeddöntőbe.

A Borussia (D)–PSV találkozón a németek Jadon Sancho 3. percben született találatával kerültek előnybe. Bár a hollandok a találkozó során több helyzetet is kidolgoztak, egyenlíteni nem tudtak. A bírói ráadásban végül Marco Reus biztosította be a dortmundiak továbbjutását.

Ide tartozó hír, hogy a Barcelona lett az első csapat a BL egyenes kieséses szakaszában, amely a kezdőcsapatában két 18 éven aluli játékost is felvonultatott. A katalán alakulatban a csatár Lamine Yamal 16 évesen és 243 naposan, a védő Pau Cubarsí pedig 17 évesen és 50 naposan lépett pályára a Napoli elleni visszavágón. Cubarsí, akit a keddi meccs legjobbjának választottak, a legfiatalabb hátvéddé lépett elő a BEK/BL nyolcaddöntős etapjában, a „korversenyben” az olasz Giuseppe Bergomit megelőzve, aki 1981-ben 17 évesen és 72 naposan volt kezdőjátékos az Interben.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók: Atlético Madrid–Inter 2:1 (összesítésben 2:2, büntetőkkel 3:2), Borussia (D)–PSV 2:0 (3:1). Angol bajnokság: Bournemouth–Luton 4:3.
Szerb szuperliga, a 25. fordulóban: Radnički 1923–Železnicar 3:0, Radnički (N)–C. zvezda 0:2, Partizan–Napredak 0:1. Az élcsoport: C. zvezda 62, Partizan 60, TSC 50 pont stb. @sz = B. Á.

LEMONDOTT A LAZIO EDZŐJE
Lemondott posztjáról Maurizio Sarri, a Lazio vezetőedzője, akinek eddigi segítője, Giovanni Martusciello veszi át az együttes irányítását. A 65 éves tréner korábban a Napolit, a Chelsea-t és a Juventust is edzette, és 2021 júniusa óta irányította a Laziót, amellyel az előző szezonban második helyen végzett, a mostaniban pedig bejutott a BL nyolcaddöntőjébe. A csapat teljesítménye ugyanakkor az idényben messze elmarad a 2022/23-as szezon mutatóitól. A Lazio az olasz kupában az elődöntőbe jutott, de a bajnokságban a legutóbbi öt meccséből négyet elveszített, és már 11 pont a hátránya a negyedik helyen álló Bolognával szemben, a BL nyolcaddöntőjében pedig hiába győzte le hazai pályán 1:0-ra a Bayern Münchent, a múlt heti visszavágón simán, 3:0-ra kikapott, és kiesett.

 

Nyitókép: Kedden és szerdán is kapus állt a középpontban, ezúttal Jan Oblakot ünnepelhették (Fotó: Beta/AP)