2024. április 27., szombat

Büntetők döntöttek Londonban

Cseppet sem illetődött meg a Porto az Emiratesben, a vendégek céltudatos futballt játszottak, igyekeztek minél tovább megőrizni az első találkozón szerzett minimális előnyüket, ugyanakkor a támadások vezetéséről sem mondtak le. Az Arsenal ugyan kisebb helyzeteket kidolgozott, de távolról sem lehetett arról beszélni, hogy ellenfelét beszorította volna. A félidő végén mégis megszerezte a vezetést az angol csapat, Ødegaard átadását Trossard váltotta gólra.

A második játékrészben főként mezőnyben folyt a játék, nagyobb helyzetek nem alakultak ki, így következhetett a hosszabbítás. Mivel a kétszer tizenöt perc során sem változott az eredmény, a büntetők döntöttek a továbbjutóról. Raya, az Arsenal hálóőre a vendégek két tizenegyesét is kivédte, így 14 év elteltével az Arsenal ismét a legjobb nyolc közé jutott a BL-ben. A Barcelona–Napoli találkozón a katalánok semmit sem bíztak a véletlenre, kezdettől fogva támadólag léptek fel, és a félidő közepén López és Cancelo találataival kétgólos előnyre tettek szert. A reményt Rrahmani találata jelentette a Napolinak, fél óra elteltével szépített, majd Lorenzo könnyen ki is egyenlíthetett volna, ám fejesét hatalmas bravúrt bemutatva Ter Stegen kiöklözte. Az olaszok a második játékrészben is mindent megtettek az egyenlítésért, Kvarachelia lövése alig kerülte el a katalánok kapuját, ám újabb gólt nem tudtak szerezni, ráadásul a hajrában Lewandowski eldöntötte a továbbjutás kérdését. Győzelmének köszönhetően a Barcelona négy év elteltével ismét negyeddöntőt játszhat a legelitebb kupasorozatban.

BL, nyolcaddöntő, visszavágók: Arsenal–Porto 1:0 (összesítésben 1:1, büntetőkkel 4:2), Barcelona–Napoli 3:1 (4:2).

EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA

BIZTOS TOVÁBBJUTÓK ÉS REMÉNYKEDŐK
Az Európa- és a Konferencia Ligában is ma lejátsszák a nyolcaddöntők visszavágóit. Az első találkozók nyomán kijelenthetjük, hogy az Európa-ligában a Roma, a Liverpool és a Marseille továbbjutását semmi sem veszélyezteti, de kényelmes helyzetben van a Milan is a prágai vendégszereplés előtt. A Bundesliga listavezetője, a Leverkusen ugyan Azerbajdzsánban igencsak megszenvedett a Qarabağgal, és csak az utolsó pillanatokban kerülte el a vereséget, hazai pályán azonban mindenki a továbbjutás gyors bebiztosítását várja el Xabi Alonso fiaitól.

A másik három találkozón viszont még mind a hat csapat bizakodhat a továbbjutásban. Magyar szempontból kétségkívül legérdekesebb a West Ham–Freiburg találkozó lesz, melynek nagy kérdése, hogy a Sallai Rolandot és Szalai Attilát soraiban tudó Freiburg meg tudja-e őrizni minimális előnyét a West Ham otthonában. A Konferencia Ligában a tel-avivi Makkabi, a Lille és a Fenerbahçe már bebiztosították helyüket a legjobb nyolc között, és jó esélye van a negyeddöntő kiharcolására a zágrábi Dinamónak is. Izgalmakban azonban ebben a versenysorozatban sem lesz hiány, mindenképpen érdemes lesz odafigyelni az Aston Villa–Ajax és a Fiorentina–Makkabi (H) találkozóra. Az angol és a holland csapat első találkozóján nem esett gól, a Fiorentina pedig a Honvéd stadionjában lejátszott odavágón csak a bírói ráadásban szerezte meg a győztes találatot.

Európa-liga, nyolcaddöntő, visszavágók: Brighton–Roma (az első mérkőzés eredménye 0:4), Leverkusen–Qarabağ (2:2), Liverpool–Sparta Praha (5:1), Slavia Praha–Milan (2:4), Glasgow Rangers–Benfica (2:2), West Ham–Freiburg (0:1), Villarreal–Marseille (0:4). Atalanta–Sporting (1:1).
Konferencia Liga, nyolcaddöntő, visszavágók: Aston Villa–Ajax (0:0), Brugge–Molde (1:2), Makkabi Tel-Aviv–Olimpiakosz (4:1), Lille–Sturm Gratz (3:0), PAOK–Dinamo Zagreb (0:2), Fiorentina–Makkabi Haifa (4:3), Fenerbahçe–Royale Union (3:0), Plzeň–Servette 0:0.

 

Nyitókép: Az Arsenal játékosai a kapusukat ünneplik (Fotó: Beta/AP)