2024. április 27., szombat

Az Arsenal a nevető harmadik!

A bajnokság végkimenetele szempontjából is sorsdöntőnek bizonyulható találkozóra készültek Liverpoolban, ahová a címvédő Manchester City látogatott el. Jürgen Klopp a kezdőcsapatba nevezte Szoboszlait, ennek ellenére veszélyesebben kezdtek a manchesteriek, Kellehernek, a liverpooli hálóőrnek már az első percekben akadt védenivalója, míg a vörösöknek majd negyedórára volt szükségük az első veszélyes akció kialakítására. Pont amikor úgy tűnt, hogy a Liverpool magához ragadja a kezdeményezést, a vendégek egy szögletet követett Stonesnak köszönhetően megszerezték a vezetést.

A második félidő elején büntetőhöz jutott a Liverpool, amit MacAllister magabiztosan értékesített. A jól játszó, ám nem száz százalékig egészséges Szoboszlait egy óra elteltével Szalah váltotta, s ebben a játékrészben már folyamatosan fölényben voltak a hazaiak, ám Núñez és Diaz több remek alkalmat elszalasztott. A hajrában felváltva forogtak veszélyben a kapuk, de az eredmény már nem változott. Mindez azt jelentette, hogy a fordulót követően a szombaton a Brentfordot legyőző Arsenal lett a nevető harmadik, az Ágyúsok léptek a tabella élére. Jól játszott a másik londoni csapat is, a Tottenham nem kis meglepetésre kiütéses győzelmet aratott a jó erőkből álló vendéglátó Aston Villa felett.

A 28. forduló: Manchester United–Everton 2:0, Bournemouth–Sheffield Utd. 2:2, Crystal Palace–Luton 1:1, Wolves–Fulham 2:1, Arsenal–Brentford 2:1, Aston Villa–Tottenham 0:4, Brighton–Nottingham 1:0, West Ham–Burnley 2:2, Liverpool–Manchester City 1:1. A Chelsea–Newcastle találkozót ma játsszák.

A következő forduló (március 15-én, 16-án és 17-én): Arsenal–Chelsea, Burnley–Brentford, Crystal Palace–Newcastle, Luton–Nottingham, Manchester United–Sheffieled Utd., Wolves–Bournemouth, Fulham–Tottenham, Everton–Liverpool, West Ham–Aston Villa, Brighton–Manchester City.

KATALÁN HÉTVÉGE
A várakozásoknak megfelelően hazai fölénnyel kezdődött a péntek esti Barcelona–Mallorca találkozó. A vendéglátó az eső játékrészben közel járt a vezetés megszerzéséhez, ám Gündoğan büntetőjét hárította a vendégek hálóőre. A szünet után fokozta a nyomást a Barca, és a 73. percben a nyomasztó fölény góllá érett, Yamal mesteri mozdulattal vette be a Mallorca kapuját.

Nyert a Girona, a másik katalán élcsapat is, amely az Osasunát fogadta. Portunak köszönhetően a vendéglátó már az első negyedóra végén megszerezte a vezetést. Mindkét csapat látványos, gólra törő focit játszott, ennek ellenére az utolsó percekig kellett várni az újabb találatra, ekkor Sávio biztosította be a hazaiak győzelmét.

Szombat délután hatalmas meglepetésre a kiesés elől menekülő és az utóbbi 23 bajnoki találkozón nyeretlen Cádiz a duplázó Juaminak köszönhetően legyőzte az indiszponáltan játszó Atlético Madridot. Diego Simeone fiai így a hétvégi rangadó előtt hatpontos hátrányba kerültek a Barcelonával szemben.

A 28. forduló: Barcelona–Mallorca 1:0, Valencia–Getafe 1:0, Cádiz–Atlético Madrid 2:0, Granada–Real Sociedad 2:3, Girona–Osasuna 2:0, Alavés–Rayo Vallecano 1:0, Las Palmas–Athletic Bilbao 0:2. A Real Madrid–Celta Vigo és a Betis–Villarreal találkozó lapzárta után ért véget. Az Almería–Sevilla mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (március 15-én, 16-án és 17-én): Real Sociedad–Cádiz, Mallorca–Granada, Osasuna–Real Madrid, Getafe–Girona, Athletic Bilbao–Alavés, Sevilla–Celta Vigo, Las Palmas–Almería, Villarreal–Valencia, Rayo Vallecano–Betis, Atlético Madrid–Barcelona.

GÁLÁZOTT A MÜNCHEN
A Bayern München a régi időket idézte szombat délután a Mainz elleni hazai találkozón. A vendégek mindössze tíz percig tudtak ellenállni a címvédő rohamainak, akkor viszont Kane megkezdte a gólgyártást. Az angol válogatott elemében volt a találkozón, három alkalommal talált be a Mainz kapujába, valamint jó napot fogott ki a duplázó Goretzka is. A bajorok összesen nyolcszor mattolták a vendégek védelmét, akik csak Amiri egyébként szép szabadrúgásgóljával szépítettek a blamán. A dortmundi Borussia sokkal nehezebben gyűjtötte be a pontokat a Werder otthonában. Az első játékrész a vendégek elképzelései szerint alakult, Malen és Sancho találataival kétgólos előnyre tettek szert. Üröm volt az örömben, hogy Aytekin felesleges butaság miatt piros lapot kapott, így a folytatásra megfogyatkozott a vendégcsapat. Njinmah találatával a hajrához érkezve szépítettek a brémaiak, és a találkozó zárószakaszában közel jártak az egyenlítéshez is, ám az eredmény már nem változott.

A 25. forduló: Stuttgart–Union Berlin 2:0, Augsburg–Heidenheim 1:0, Bayern–Mainz 8:1, Mönchengladbach–Köln 3:3, Leipzig–Darmstadt 2:0, Werder–Borussia (D) 1:2, Bochum–Freiburg 1:2. A Frankfurt–Hoffenheim és a Leverkusen–Wolfsburg találkozók lapzárta után értek véget.

A következő forduló (március 15-én, 16-án és 17-én): Köln–Leipzig, Darmstadt–Bayern München, Heidenheim–Mönchengladbach, Mainz–Bochum, Union Berlin–Werder Bremen, Wolfsburg–Augsburg, Hofenheim–Stuttgart, Freiburg–Leverkusen, Borussia Dortmund–Frankfurt.

TOVÁBB MENETEL AZ INTER
Komoly rangadóra került sor szombaton a Serie A-ban, hiszen a sorozatban hat bajnokiját megnyerő, negyedik helyen álló Bologna a táblázatot hatalmas pontelőnnyel vezető Intert fogadta. A milánóiak a hétközi, Atlético Madrid elleni BL-találkozóra gondolván több meghatározó játékosukat is csak cserepadra nevezték. A tartalékos felállás ellenére a vendégek magukhoz ragadták a kezdeményezést, aminek meg is lett az eredménye, hiszen az első félidő hajrájában Bissek fejesével megszerezték a vezetést. A szünet után sokkal jobban játszott a Bologna, míg az Inter megelégedett a minimális előnye megtartásával. Bár a hazaiak többször is közel jártak az egyenlítéshez, az eredmény nem változott, így a milánóiak tovább növelték előnyüket.

A 28. forduló: Napoli–Torino 1:1, Cagliari–Salernitana 4:2, Sassuolo–Frosinone 1:0, Bologna–Inter 0:1, Genoa–Monza 2:3, Lecce–Verona 0:1, Milan–Empoli 1:0. A Juventus–Atalanta és a Fiorentina–Roma találkozó lapzárta után ért véget. A Lazio–Udinese mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (március 15-én, 16-án és 17-én): Empoli–Bologna, Monza–Cagliari, Udinese–Torino, Salernitana–Lecce, Frosinone–Lazio, Juventus–Genoa, Verona–Milan, Roma–Sassuolo, Atalanta–Fiorentina, Inter–Napoli.

PÁRIZSI DÖNTETLENEK
Sorozatban harmadik döntetlenjét játszotta a francia bajnokságban a PSG. A Szentek ezúttal a Reims-t látták vendégül. Talán a szokatlan, vasárnap kora délutáni időpont miatt, de Luis Enrique fiai igencsak bealudtak az első percekben, s mire felébredtek volna, már hátrányban voltak. Ezt követően magához ragadta a kezdeményezést a címvédő, és Abdelhamid, illetve Ramos találataival meg is fordította a találkozót. Korai volt azonban a hazaiak öröme, mert a vendégek szünet előtt Diakité hatalmas bombával kiegyenlítettek. Érdekesség, hogy Mbappé mindössze a 73. percben lépett pályára, ám így is jól jött ki a fordulóból a listavezető, hiszen növelte előnyét a Lens otthonában vereséget szenvedő Bresttel szemben.

A 25. forduló: Nice–Montpellier 1:2, Lorient–Lyon 0:2, Lens–Brest 1:0, PSG–Reims 2:2, Le Havre–Toulouse 1:0, Metz–Clermont 1:0, Strasbourg–Monaco 0:1. A Lille–Rennes és a Marseille–Nantes találkozó után ért véget.        

A következő forduló (március 15-én, 16-án és 17-én): Toulouse–Lyon, Nantes–Strasbourg, Lens–Nice, Brest–Lille, Clermont–Le Havre, Monaco–Lorient, Reims–Metz, Rennes–Marseille, Montpellier–PSG.

 

Nyitókép: Aki nézte a liverpooli meccs intenzitását, az iramot, a megoldásokat és az egyéni teljesítményeket, nem sok kétsége lehet afelől, hogy e két csapat közül kerül ki az idei angol bajnok (AP)