2024. április 27., szombat

Rezgett a léc Madridban

A Bajnokok Ligája szerda esti játéknapján nem hozott nagy játékot a Real Madrid–Leipzig találkozó első félideje. A madridiak az első találkozón elért egygólos előnyük tudatában nem erőltették a támadásokat, a Leipzig valamivel aktívabb volt, de Andrij Lunyinnak sem kellett bravúrok sorozatát bemutatnia, összesen egy lövés találta el a Real Madrid kapuját. A játékrész végén a Bernabéu közönsége füttyszóval „jutalmazta” kedvencei halovány teljesítményét. Mivel a szünet után sem javult fel a királyi gárda teljesítménye, a füttykoncert egyre többször felharsant. Carlo Ancelotti fiai igen frusztráltak voltak a találkozón, ezt jól mutatta Vinícius Júnior esete is, aki egy párharc után két kézzel földre lökte Willi Orbánt. Nem sokkal később a brazil bemutatta, hogy azért focizni is tud, Jude Bellingham remek átadását váltotta gólra. Az esetnél Orbán nagyot hibázott, lemaradt a támadóról, így nem tudott időben blokkolni.

Néhány perccel később a magyar válogatott hátvéd jóvátette hibáját, ugyanis a vendégek az ő fejesével egyenlítettek ki. A folytatásban is a német csapat játszott jobban, az utolsó percekben Daniel Olmo emelése a felső lécen csattant. Közel járt tehát a hosszabbítás kiharcolásához a Leipzig, de újabb gólt már nem tudott szerezni, így ha nyögvenyelősen is, de a Real Madrid jutott be a negyeddöntőbe.
A Manchester City–København találkozón sokkal kevesebb izgalom volt. Az angol csapat már Dániában kétgólos előnyre tett szert, ráadásul az első tíz percben Manuel Akanji és Julián Álvarez újabb találatokkal terhelték meg a København kapuját. A vendégek a reménytelen helyzetben is becsülettel küzdöttek, Mohamed Elyounoussinak köszönhetően összehoztak egy szépítő találatot is. A félidő végén az utolsó szó Erling Haalandé lett, aki góljával egyúttal beállította a végeredményt is. Az aktuális címvédő így magabiztos játékkal, kettős győzelemmel jutott be a legjobb nyolc csapat közé.

Az Európa-ligában nem bírt egymással a Sporting és az Atalanta. A portugálok kezdtek jobban, és Paulinho találatával előnybe is kerültek. Ezt követően viszont az Atalanta átvette a játék irányítását, Gianluca Scamacca még az első félidő hajrájában egyenlített. A folytatásban is az olaszok játszottak fölényben, egy kis szerencsével meg is fordíthatták volna a mérkőzést, hiszen három ízben is eltalálták a kapufát. Az vigasztalhatja őket, hogy a továbbjutást hazai pályán harcolhatják ki.

BL, nyolcaddöntő, visszavágó: Real Madrid–Leipzig 1:1 (összesítésben 2:1), Manchester City–København 3:1 (6:2). Európa-liga: Sporting–Atalanta 1:1.

A FIFA ELVETETTE A KÉK LAP ÖTLETÉT
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének véleménynyilvánítása után a futball szabályalkotó testülete (IFAB) úgy döntött, hogy nem tesztelik a kék lap bevezetésének lehetőségét. „Nem lesz kék lap a legmagasabb szinten. Ez egy olyan téma, amely számunkra nem létezik” – jelentette ki Gianni Infantino, a FIFA első embere, amikor megérkezett a skóciai Loch Lomondba az IFAB ülésére. „A FIFA teljes mértékben ellenzi a kék kártya bevezetését, ha úgy tetszik, piros lapot mutat a kék lapnak.”

Infantino hozzátette, mindig nyitottak az új ötletekre és javaslatokra, ugyanakkor meg kell védeni a játék lényegét és hagyományait. Az IFAB a szombati ülése után közölte: mielőtt a magasabb ligákban kísérleteznének a kék lappal, ifjúsági és amatőr meccseken kell fejleszteni ezt a figyelmeztetési lehetőséget. A mostani tanácskozáson a tagok még nem a kék lap bevezetéséről döntöttek, csak arról, hogy teszteljék-e egy szezonon át. Az angol szövetség már felajánlotta, hogy a kupasorozataiban próbálják ki először az újítást.

Az IFAB ezzel együtt két újítás tesztelését bejelentette. A játékvezetőknek a nemzeti első és másodosztályú ligákon kívül minden versenysorozatban lehetőségük lesz arra, hogy feszült helyzetekben, dulakodás esetén a saját büntetőterületükön belülre küldjék a csapatokat lecsillapodni. Az ehhez hasonló szituációkban csak a csapatkapitányok beszélhetnek a bíróhoz, más esetben büntetés – sárga lap – következik. A másik újdonság, hogy a kapusok kirúgás előtt legfeljebb nyolc másodpercig tarthatják a kezükben a labdát, és a játékvezető az ujjaival visszaszámolva jelezheti, hogy mikor jár le az idő. Az IFAB szerint ezt a nyári párizsi olimpia futballtornáján kipróbálják. Az újításokat legkorábban 2025 nyarán vehetik fel a szabályok közé.

Nyitókép: Vinícius Júnior végig nagy harcban volt Willi Orbánnal (Fotó: Beta/AP)