2024. április 27., szombat

Nagyok a porondon

Az Európa-liga és a Konferencia Liga is a nyolcaddöntőjéhez érkezett. Az Európa-ligában pályára lép az angol és a német bajnokság listavezetője is, amelyek kétségkívül a sorozat legnagyobb esélyesei. A sorsolás szeszélye folytán a Leverkusen a Qarabağgal mérkőzik meg, amellyel az ősszel egy csoportban szerepelt. Akkor a német csapat kétszer is legyőzte azerbajdzsáni ellenfelét, és semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy ezúttal is a párharc esélyese, a kérdés csupán az lehet, hogy a Qarabağ hazai pályán meddig tud ellenállni a vendége rohamainak.

A Liverpool negyeddöntős szereplése is biztosnak tűnik, még akkor is, ha tudjuk, hogy mai ellenfele, a prágai Sparta hazai pályán rendkívül veszélyes és kellemetlen ellenfél, az előző körben például a jó erőkből álló Galatasarayt múlta felül 4:1-re. Érdekesség, hogy a másik prágai csapat, a Slavia is olyan csapattal küzd meg, amely többszörös Bajnokok Ligája-győztesnek mondhatja magát. Bár a Milan az utóbbi időben nem remekel hazája bajnokságában, hazai pályán mindenképpen esélyesnek számít. Érdekesnek ígérkezik a Roma és a Brighton párharca is. Az angol csapat először szerepel ebben a ligában, és noha az ősszel a csoportküzdelmek során megnyerte utolsó négy találkozóját, ezúttal egy nálánál erősebb csapattal kell megküzdenie, amely ráadásul igazi kupaspecialistának számít. Az odavágón az örök városban mindenképpen a Farkasok számítanak favoritnak. A Marseille–Villarreal párharc érdekessége, hogy mindkét csapat gyengébben szerepel hazája bajnokságában, mint ahogy a szurkolók előzetesen elvárták volna, így az európai kupaporondon igyekeznek kárpótolni híveiket, ami előfeltétele lehet egy végletekig kiélezett küzdelemnek.

A Konferencia Ligában mindenképpen érdemes lesz figyelni a Betist búcsúsztató zágrábi Dinamóra. A horvát bajnok papíron ezúttal könnyebb ellenfelet kapott, de a görög PAOK távolról sem olyan csapat, amelyet félvállról lehetne venni. A Ferencvárost legyőző Olimpiakosz a tel-avivi Makkabival csap össze, és Pireuszban mindenképp José Luis Mendilibar tanítványai az esélyesebbek.
Európa-liga, nyolcaddöntők: Roma–Brighton, Qarabağ–Leverkusen, Sparta (P)–Liverpool, Milan–Slavia (P), Benfica–Glasgow Rangers, Freiburg–West Ham, Marseille–Villarreal.
Konferencia Liga, nyolcaddöntők: Ajax–Aston Villa, Molde–Brugge, Olimpiakosz–Makkabi (T.-A.), Sturm–Lille, Dinamo (Z)–PAOK, Makkabi (H)–Fiorentina, Royale Union–Fenerbahçe, Servette–Plzeň.

 

Nyitókép: Az Aston Villa játékosai lazán készülgettek az Ajax elleni meccsre, de nem lehetnek teljesen nyugodtak Amszterdamban (Fotó: Beta/AP)