2024. április 27., szombat

Botrányos befejezés

Finoman szólva sem kezdődött jól a Real Madrid számára a valenciai vendégszereplés. A vendéglátó Denevéresek Duro fejesével szereztek vezetést az első félidő közepén, majd három perccel később Carvajal hibázott nagyot, Jaremcsuk lecsapott az eladott labdára, és megduplázta a Valencia előnyét. Közvetlenül a szünet előtt szépített az addig haloványan játszó madridi csapat. A gólt a valenciai közönség által folyamatosan zrikált Vinícius Júnior szerezte, aki persze nem volt rest, a gólörömét követően ökölbe szorított kézzel üzent az ellenfél szurkolóinak. Természetesen nem aratott osztatlan sikert, a második játékrészben füttykoncert jelezte, ha a brazil labdához ért.

A szünet után a vendégek irányították a játékot, ugyanakkor a hazaiaknak is voltak veszélyes ellentámadásaik. A hajrában Diaz pontos beadását Vinícius fejelte a valenciai kapuba. Az utolsó tíz percben mindkét csapat a győztes gól megszerzése reményében rohamozott. Úgy tűnt, a vendéglátó kiharcolhatja a győzelmet, hiszen a játékvezető büntetőt ítélt a számukra, ám videóelemzés után visszavonta döntését. Az utolsó percre is maradt izgalom, az utolsó támadás során Joselu gól fejelt, a dolog szépséghibája, hogy a játékvezető, Jesús Gil Manzano az akció közben lefújta a találkozót. Senki sem tudta pontosan megmondani, miért tette, így ez is olyan eset lesz, amiről Spanyolországban még sokáig beszélni fognak. A játékvezető ráadásul kiállította a vehemensen reklamáló Bellinghamet is.

A 27. forduló: Celta Vigo–Almería 1:0, Sevilla–Real Sociedad 3:2, Rayo Vallecano–Cádiz 1:1, Getafe–Las Palmas 3:3, Valencia–Real Madrid 2:2, Villarreal–Granada 5:1, Atlético Madrid–Betis 2:1. A Mallorca–Girona és az Athletic Bilbao–Barcelona találkozó lapzárta után ért véget. Az Osasuna–Alavés találkozót ma játsszák.

A következő forduló (március 8-án, 9-én, 10-én és 11-én): Barcelona–Mallorca, Valencia–Getafe, Cádiz–Atlético Madrid, Granada–Real Sociedad, Girona–Osasuna, Alavés–Rayo Vallecano, Las Palmas–Athletic Bilbao, Real Madrid–Celta Vigo, Betis–Villarreal, Almería–Sevilla.

NÚÑEZ, HA BAJ VAN!
Élvezetes csatát hozott a Nottingham–Liverpool találkozó. Az első félidőt a hazaiak kezdték jobban, de a vörösök is gyorsan felvették a meccs ritmusát, és a kapuk felváltva forogtak veszélyben. Egy óra elteltével Jürgen Klopp pályára küldte a sérülésből felépült Núñez, Vataru duót, majd negyedórával később Szoboszlait is becserélte. Bár mindkét csapat meg akarta nyerni a találkozót, gól továbbra sem született. Amikor már mindenki elkönyvelte a pontosztozkodást, a bírói ráadás kilencedik percében szöglethez jutottak a vendégek. A hazaiak nem tudtak felszabadítani, így MacAllister beadását Núñez a kapuba fejelte.

A manchesteri városi rangadón a City végig hatalmas fölényben játszott az Uniteddel szemben, az első félidőt ennek ellenére Rashford találatával a vörösök nyerték meg. A második játékrészben még nyomasztóbbá vált a címvédő fölénye, ami ekkor már gólokban is megnyilvánult. Foden duplájával megfordította a találkozót, majd a bírói ráadásban Haaland biztosította be a kékek győzelmét.

A 27. forduló: Brentford–Chelsea 2:2, Everton–West Ham 1:3, Fulham–Brighton 3:0, Newcastle–Wolves 3:0, Nottingham–Liverpool 0:1, Tottenham–Crystal Palace 3:1, Luton–Aston Villa 2:3, Burnley–Bournemouth 0:2, Manchester City–Manchester United 3:1. A Sheffield Utd.–Arsenal találkozót ma játsszák.

A következő forduló (március 9-én, 10-én és 11-én): Manchester United–Everton, Bournemouth–Sheffield Utd., Crystal Palace–Luton, Wolves–Fulham, Arsenal–Brentford, Aston Villa–Tottenham, Brighton–Nottingham, West Ham–Burnley, Liverpool–Manchester City, Chelsea–Newcastle.

ELDŐLT?
Jól kezdett a Freiburg a Bayern München elleni hazai találkozón. Elsőként Sallai veszélyeztette komolyabban a bajorok kapuját, előbb fejjel, majd egy ollózós mozdulattal. Csapata vezető találatát mégsem ő, hanem Günter szerezte. A címvédő csak mintegy fél óra után ébredt fel a kezdeti sokkból. Ugyanakkor a vendégek Telnek köszönhetően rögtön az első komolyabb támadásukból ki is egyenlítettek. A szünetet követően a müncheniek irányították a játékot, Musiala egy remek egyéni akció végén megfordította a mérkőzést. A Freiburg azonban nem roppant össze, veszélyes támadásokat vezetett, majd Hüler a hajrában kiegyenlített. Az újabb pontvesztés nagyon könnyen a címvédésbe kerülhet a sztárcsapatnak, a listavezető Leverkusen ugyanis vasárnap délután legyőzte a Kölnt, így 10 pontra növelte előnyét. Ráadásul a bajoroknak lassan hátrafelé is tekingetniük kell, ugyanis a Wolfsburg vendégeként győzelmet szerző Stuttgart négy pontra megközelítette őket.
A 24. forduló: Freiburg–Bayern 2:2, Darmstadt–Augsburg 0:6, Heidenheim–Frankfurt 1:2, Mainz–Mönchengladbach 1:1, Union Berlin–Borussia (D) 0:2, Bochum–Leipzig 1:4, Wolfsburg–Stuttgart 2:3, Köln–Leverkusen 0:2. A Hoffenheim–Werder találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (március 8-án, 9-én és 10-én): Stuttgart–Union Berlin, Augsburg–Heidenheim, Bayern München–Mainz, Mönchengladbach–Köln, Leipzig–Darmstadt, Werder Bremen–Borussia Dortmund, Bochum–Freiburg, Frankfurt–Hoffenheim, Leverkusen–Wolfsburg.

A MILAN HÁROM PONTOT, A LAZIO HÁROM PIROS LAPOT SZERZETT
Nem hozott szép játékot a Lazio–Milan találkozó első félideje. A hazaiak valószínűleg már Bayern elleni BL-találkozóra takarékoskodva több sztárjukat is csak a cserepadra nevezték. Ennek ellenére az első negyvenöt perc során valamivel veszélyesebb volt a Lazio. A találkozón az első fordulat az 57. percben következett be, amikor a hazai csapatból Pellegrini begyűjtötte második sárga lapját, így folytatásban a vendéglátó kénytelen volt emberhátrányban játszani. A Milan azonnal átvette a játék irányítását, aminek a hajrában meg is lett az eredménye, mert a 86. percben Okafor találatával előnybe került. A hazai játékosok nehezen viselték az események alakulását, a feleslegesen durva becsúszásaik miatt a játékvezető a bírói ráadásban előbb Marušićot, majd Guendouzit is kiállította, de mindez a Milan győzelmét már nem befolyásolta.

A 27. forduló: Lazio–Milan 0:1, Udinese–Salernitana 1:1, Monza–Roma 1:4, Torino–Fiorentina 0:0, Verona–Sassuolo 1:0, Empoli–Cagliari 0:1, Frosinone–Lecce 1:1. Az Atalanta–Bologna és a Napoli–Juventus találkozó lapzárta után ért véget. Az Inter–Genoa mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (március 8-án, 9-én, 10-én és 11-én): Napoli–Torino, Cagliari–Salernitana, Sassuolo–Frosinone, Bologna–Inter, Genoa–Monza, Lecce–Verona, Milan–Empoli, Juventus–Atalanta, Fiorentina–Roma, Lazio–Udinese.

MBAPPÉ MÁR CSAK EGY FÉLIDŐRE KELL!
Komoly rangadóra került sor pénteken este a francia bajnokságban, hiszen a harmadik helyen álló Monaco a listavezető PSG-t fogadta. A hercegségbeliek nem spóroltak az energiával, az első félidőben egyértelműen jobban játszottak, és egy ízben csak a VAR mentette meg a párizsiakat attól, hogy hátrányba kerüljenek. Nem ment a játék a vendégeknek, ezért is tűnt kissé érthetetlennek, hogy vezetőedzőjük, Luis Enrique a szünetben lecserélte a legnagyobb sztárját, Mbappét. A döntés kissé érthetőbbé teszi, hogy az utóbbi napokban az edző többször is arról beszélt, hogy fel kell készülniük a következő szezonra, amikor a francia válogatott támadó már nem az ő keretüket erősíti. Akármilyen furcsa, Mbappé nélkül sokkal jobban játszott a PSG, nyomás alá helyezte ellenfelét, ám gólt nem tudott lőni. A hajrában mindkét csapat elégedettnek tűnt az egy ponttal, akkor már nem erőltették a támadásvezetéseket, így az összecsapáson a kapuk érintetlenek maradtak.

A 24. forduló: Monaco–PSG 0:0, Reims–Lille 0:1, Clermont–Marseille 1:5, Toulouse–Nice 2:1, Brest–Le Havre 1:0, Montpellier–Strasbourg 2:2, Nantes–Metz 0:2. A Rennes–Lorient és a Lyon–Lens találkozó lapzárta után ért véget.    

A következő forduló (március 8-án, 9-én és 10-én): Nice–Montpellier, Lorient–Lyon, Lens–Brest, PSG–Reims, Le Havre–Toulouse, Metz–Clermont, Strasbourg–Monaco, Lille–Reennes, Marseille–Nantes.

 

Nyitókép: Rushford gólja édeskevésnek bizonyult a City ellen (Fotó: Beta/AP)