2024. május 9., csütörtök

Haaland ötöse

Erling Haaland vezetésével a Manchester City kiütéses győzelmet aratott a Luton otthonában az FA-kupa nyolcaddöntőjében. A norvég sztár az első félidő végén már háromszor is bevette a házigazda kapuját. A Luton azonban nem adta fel, a duplázó Jordan Clarknak köszönhetően a második félidő elejére nyílttá tette a találkozót. Ekkor azonban ismét Haaland került főszerepbe, újabb két góllal öt perc alatt eldöntötte a továbbjutást.

A hajrában Mateo Kovačić adta meg a kegyelemdöfést a vendéglátónak. Nem született találat a rendes játékidőben a Bournemouth–Leicester találkozón, a hosszabbítás első félidejének végén Isaahaku Fatawu megtörte a gólcsendet, és ez elegendőnek bizonyult a vendégek győzelméhez. A Newcastle csak a büntetők jobb értékesítésével tudta legyőzni a Blackburnt.

FA-kupa, nyolcaddöntő: Bournemouth–Leicester 0:0, hosszabbítás után 0:1, Blackburn–Newcastle 1:1, büntetőkkel 3:4, Luton–Manchester City 2:6. Francia kupa, negyeddöntő: Lyon–Strasbourg 0:0, büntetőkkel 4:3. Spanyol kupa, az elődöntő visszavágója: Real Sociedad–Mallorca 1:1, összesítésben 1:1, büntetőkkel 4:5.

ZIDANE VISSZATÉR(NE)
A korábban a Real Madridot irányító Zinédine Zidane a későbbiekben visszatérne az edzői pályára. „Pillanatnyilag más dolgokkal vagyok elfoglalva, de biztos vagyok benne, hogy vissza fogok térni, szeretném ezt csinálni” – fogalmazott az 51 esztendős francia szakember. Arra a kérdésre, hogy dolgozna-e Olaszországban edzőként, azt felelte: „Miért ne? Bármi megtörténhet.” A játékosként világ- és Európa-bajnok, Bajnokok Ligája-győztes és aranylabdás Zidane 2016 és 2018, valamint 2019 és 2021 között ült a spanyol klub kispadján, amely csapat a vezetésével három BL-diadalt és két-két bajnoki címet, illetve kupaaranyat ünnepelhetett.

Visszatérése ezúttal annak kapcsán merült fel, hogy Thomas Tuchel az idény végén távozik a Bayern Münchentől. A pótlására sajtóhírek szerint a Bundesligában éllovas Bayer Leverkusen vezetőedzője, Xabi Alonso, illetve Zidane is esélyes.

KÉK LAP?
A futball szabályalkotó testülete (IFAB) szombaton dönt arról, hogy tesztelni kívánja-e az időbüntetést magával vonó kék lapot. Az ötlet nem új keletű, mivel az amatőr fociban a sárga és a piros lap bevezetése előtt bevett szokás volt a tízperces büntetés. Ezt akkor kapták a játékosok, ha például egy közepesen súlyos szabálytalansággal akadályoztak meg egyértelmű gólhelyzetet, vagy verbálisan támadták a bírót.

A jelenlegi ötletgazdák szerint a kék lap átmenetet jelenthetne a sárga és a piros kártya között. Két kék lap ugyanúgy kiállítást érne, mint két sárga, mint ahogy egy sárga és egy kék lap is pirosat eredményezne. A labdarúgás „Grál-lovagjainak” is nevezett IFAB nyolc tagból áll: képviselteti magát az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség – egyfajta tisztelgésül a sportág gyökerei előtt –, továbbá négy főt delegál a nemzetközi szövetség, a FIFA. Mivel a döntésekhez többség szükséges, a világszervezet megakadályozhatja a neki nem tetsző határozatokat. A mostani tanácskozáson a tagok még nem döntenek a kék lap bevezetéséről, csak arról, hogy teszteljék-e egy szezonon át. Az angol szövetség már felajánlotta, hogy a kupasorozataiban próbálják ki először az újítást.

Ami a reakciókat illeti, erősen megosztó az ötlet. Jürgen Klopp, a Liverpool edzője például úgy vélekedett, hogy a kék lap számos vitát indíthat el. „Elsőre nem tűnik valami fantasztikus ötletnek. Már hallom is a problémákat: „Ez most kék lap volt? Vagy csak sárga? Tíz percre leküldik azt, akit a régi szép időkben simán kiállítottak?” – sorolta a német tréner, kiemelve, hogy a játékvezetőket is elbizonytalaníthatja a bonyolultabb ítélkezés.

 

Nyitókép: Haaland ismét bepörgött (Fotó: Beta/AP)