2024. május 9., csütörtök

Még minden lehet

Ma rendezik az Európa- és a Konferencia Liga múlt heti találkozóinak visszavágóit. Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke szerint a zöld-fehérek telt ház előtt igyekeznek ledolgozni az Olimpiakosszal szembeni egygólos hátrányukat. A támogatásra szükség is lesz, hiszen az ellenfél a hétvégén a görög bajnokságban komoly rangadót nyert, a PAOK otthonában aratott nagyarányú, 4:1-es győzelmet. José Luis Mendilibar, az Olimpiakosz edzője a nagy rivális legyőzését követően magabiztosan nyilatkozott: „Célunk nem a múltbéli hibák korrigálása, hanem az, hogy a saját elképzeléseinket valósítsuk meg a pályán. Bár a Ferencváros ellen nem sikerült teljes mértékben kibontakoztatnunk a taktikánkat, a PAOK ellen már javulást mutattunk e téren, és szeretnénk ezt a tendenciát folytatni az FTC ellen is.”

Önbizalomból nincs hiány a magyar bajnok oldalán sem, ezt legjobban a brazil légiós, Marquinhos nyilatkozata tükrözi: „Máris itt van a visszavágó! Athénban is pazar volt a hangulat a stadionban, de abban mindenki biztos lehet, hogy a Groupama Arénában még inkább az lesz. A Ferencvárosnak olyan szurkolótábora van, mint senkinek Európában, Pireuszba is nagyon sokan elkísértek bennünket, hazai pályán pedig elképesztő hangulatot képesek teremteni. Ilyen körülmények között, ilyen atmoszférában kötelességünk »megdögleni« a pályán. Budapesten pokol vár az Olimpiakoszra!”

A Konferencia Liga szinte minden párharca nyitott, egyedül a Sturm pozsonyi búcsúja számítana meglepetésnek az első találkozók eredménye alapján. Az Európa-ligában a Sporting és a Milan továbbjutása borítékolható, és múlt heti szenzációs győzelmét követően a Qarabağnak is jó esélye van a Braga kiejtésére. Érdekesség, hogy a Marseille a Sahtar Donyeck elleni találkozó előtt bejelentette, menesztette edzőjét, Gennaro Gattusót, az új szakvezető a 70 éves Jean-Louis Gasset lesz, aki korábban Laurent Blanc segítője volt a francia válogatottnál, majd a Saint-Étienne, a Bordeaux szakmai munkáját vezette.

Nyolcaddöntő, visszavágók, Európa-liga: Roma–Feyenord (első mérkőzés 1:1), Sparta (P)–Galatasaray (2:3), Marseille–Sahtar (D) (2:2), Sporting–Young Boys (3:1), Rennes–Milan (0:3), Toulouse–Benfica (1:2), Qarabağ–Braga (4:2), Freiburg–Lens (0:0).
Konferencia Liga: Legia–Molde (2:3), Ferencváros–Olimpiakosz (0:1), Frankfurt–Royale Union (2:2), Slovan (B)–Sturm (1:4), Glimt–Ajax (2:2), Dinamo (Z)–Betis (1:0), Ludogorec–Servette (0:0).