2024. május 20., hétfő

Zalai feltámadás

Pénteken este a Paks a táblázat második felében szerénykedő Zalaegerszeget fogadta, és sokan úgy vélték, a tolnaiak könnyedén négy pontra növelhetik majd az előnyüket a Ferencvárossal szemben, mivel a címvédő az Olimpiakosz elleni visszavágóra készülve elhalasztotta a hétvégi bajnokiját. A várakozásoknak megfelelően kezdődött a találkozó, a paksiak Evangelou szerencsétlen mozdulatával már az első percekben előnybe kerültek. Továbbra is a hazaiak voltak fölényben, a félidő közepén a zalaiak csak szabálytalanul tudták megállítani Könyvest a tizenhatoson belül, a sértett azonban a jogos büntető végrehajtásánál pontatlannak bizonyult.

Mindez nem szegte a moholi támadó kedvét, közvetlenül a szünet előtt ugyanis Papp átadását gólra váltotta. A pihenőben cserékkel felfrissített zalaiak a második játékrészben támadóbban léptek fel, aminek meg is lett az eredménye, Gruber egy villámgyors akció végén szépített. Nem sokáig örülhettek azonban a vendégek, mivel Könyves gyorsan visszaállította a kétgólos különbséget. Úgy tűnt, ezzel el is dőlt a mérkőzés, ám a vendégek nem akármilyen hajrát produkáltak: előbb a csereként beállt Croizet szépített első labdaérintéséből, majd Mance egy gyeptégla segítségével kicselezte Szappanos kapust, és kiegyenlített. A bírói ráadásban jött az igazi slusszpoén: Croizet lövése megpattant Szélpálon, a hazaiak hátvédjén, és a labda a kővé fagyó Szappanos lábai között a hálóba csorgott!

A Kecskemét Lukácsnak köszönhetően már a 3. percben megszerezte a vezetést az Újpest ellen. A találkozót a későbbiekben inkább a küzdelem, mint a szép játék jellemezte. A fővárosiak mindent megtettek az egyenlítésért, ám több gól nem született. Legközelebb a második félidő elején jártak a vendégek az egalizáláshoz, de Mörschell büntetőjét Varga kapus hatalmas bravúrral hárította.

A Mezőkövesd–Kisvárda kiesési rangadóból kiderült, hogy nem a múlt héten menesztett Kuttor Attila volt az első számú felelőse a kövesdiek gyenge szereplésének. A mérkőzés elején még úgy tűnt, hogy a frissen kinevezett Milan Milanović bemutatkozása jól alakul majd, hiszen Dražić gyorsan betalált a várdai kapuba. A vendégek azonban nem roppantak össze, Filipović még az első félidőben kiegyenlített, majd Cipetić találatával a második játékrészben megfordították a mérkőzést. A Kisvárda a győzelmével megelőzte ellenfelét a táblázaton, ám míg így is hét pont választja el a bennmaradást jelentő tizedik helytől.

Vasárnap a Fehérvár Christensen büntetőjével legyőzte a Debrecent, és jelentősen csökkentette hátrányát az élcsapatokkal szemben.

A 21. forduló: Paks–Zalaegerszeg 3:4 (Evangelou (öngól) 4., Könyves 45+2. és 55., illetve Gruber 53., Croizet 66. és 91., Mance 73.), Kecskemét–Újpest 1:0 (Lukács 3.), Mezőkövesd–Kisvárda 1:2 (Dražić 3., illetve Filipović 28., Cipetić 57.), Fehérvár–Debrecen 1:0 (Christensen 30.). A Puskás Akadémia–MTK találkozó lapzárta után ért véget. A Ferencváros–Diósgyőr találkozót elhalasztották.
 
A következő forduló (2024. február 23-án, 24-én és 25-én): MTK–Mezőkövesd, Zalaegerszeg–Kecskemét, Diósgyőr–Fehérvár, Debrecen–Puskás Akadémia, Kisvárda–Paks, Újpest–Ferencváros.