2024. május 9., csütörtök

Megismételt büntető a ráadásban

Izgalmasan alakult a Celta Vigo–Barcelona találkozó szombaton kora este. A várakozásoknak megfelelően a katalánok jóval többet birtokolták a játékszert, de a vezetést Lewandowski jóvoltából csak közvetlenül a szünet előtt szerezték meg. A pihenőt követően a 36 éves Aspas gyorsan kiegyenlített. Bár a vendégek a folytatásban fölényben voltak, a győzelmet csak a bírói ráadás 8. percében harcolták ki, nem is akármilyen körülmények között: a játékvezető büntetőt ítélt a katalánoknak, Lewandowski lövését azonban Guaita hárította. A visszajátszásokból kiderült, hogy a hálóőr még a lövés előtt elmozdult a gólvonalról, így a sípmester megismételtette a tizenegyest, és másodjára a lengyel válogatott nem hibázott.

Sokkal kevesebb izgalom volt az Atlético Madrid–Las Palmas találkozón, a Matracosok az egyaránt duplázó Llorente és Correa vezetésével alaposan kitömték a vendégek hálóját. Jól kezdett a Real Madrid a Rayo Vallecano otthonában, Joselu már a 3. percben vezetéshez juttatta a címvédőt. A félidő közepén azonban egy kezezés miatt megítélt büntetőt értékesítve De Tomas kiegyenlített. A második félidőben a játék színvonala jelentősen csökkent, ezzel párhuzamosan a listavezető játékosai egyre idegesebbé váltak, ez főleg Carvajalról, a madridiak csapatkapitányáról volt elmondható, aki a bírói ráadásban két sárga lapot is begyűjtött. A királyi gárda pontvesztése azt jelenti, hogy a Girona ma este az Athletic Bilbao legyőzésével újra nyílttá teheti a bajnokságot.

A 25. forduló: Villarreal–Getafe 1:1, Atlético Madrid–Las Palmas 5:0, Osasuna–Cádiz 2:0, Celta Vigo–Barcelona 1:2, Valencia–Sevilla 0:0, Rayo Vallecano–Real Madrid 1:1. A Granada–Almería, a Mallorca–Real Sociedad és a Betis–Alaves találkozó lapzárta után ért véget. Az Athletic Bilbao–Girona mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (február 23-án, 24-én, 25-én és 26-án): Real Sociedad–Villarreal, Granada–Valencia, Barcelona–Getafe, Alavés–Mallorca, Almería–Atlético Madrid, Cádiz–Celta Vigo, Betis–Athletic Bilbao, Las Palmas–Osasuna, Real Madrid–Sevilla, Girona–Rayo Vallecano.

A CHELSEA MEGLEPTE A CÍMVÉDŐT
Hiába játszott mezőnyfölényben a Manchester City a Chelsea elleni hazai bajnokin, Pep Guardiola fiai az első félidőben nem tudtak komolyabb helyzetet kialakítani. A londoniak ellentámadásaiban sokkal több veszély rejlett, sőt a játékrész végén Sterlingnek köszönhetően a vezetést is megszerezték. A második játékrészt is a vendégnek kezdték jobban, Edersonnak több bravúrt is be kellett mutatnia, hogy a bajnokcsapat ne kerüljön nagyobb hátrányba. Az idő múlásával a City fokozatosan átvette a játék irányítását, majd a hajrában Rodri kiegyenlített. Az utolsó percekben ugyanő meg is fordíthatta volna a mérkőzést, ám veszélyes fejese elkerülte a vendégkaput. Az utolsó pillanatban a hazaiak még egy büntetőt kértek számon a játékvezetőn, ám a hosszadalmas videóelemzést követően a bíró nem látott okot arra, hogy a mészpontra mutasson. A londoniak így végül egy ponttal térhettek haza, amire bátor játékukkal igencsak rászolgáltak. A City botlásának a Liverpool és az Arsenal szurkolói örülhettek a legjobban. A Vörösök a Brentford vendégeként a vártnál könnyebben nyertek, igaz, üröm az örömben, hogy Jonest és Jotát is le kellett cserélni, ráadásul az utóbbi játékost hordágyon vitték le a pályáról. Még simábban nyert az Arsenal a Burnley otthonában, és kiütéses sikerével a harmadik helyre lépett fel.

A 25. forduló: Brentford–Liverpool 1:4, Burnley–Arsenal 0:5, Fulham–Aston Villa 1:2, Newcastle–Bournemouth 2:2, Nottingham–West Ham 2:0, Tottenham–Wolves 1:2, Manchester City–Chelsea 1:1. Sheffield Utd.–Brighton 0:5. A Luton–Manchester United találkozó lapzárta után ért véget. Az Everton–Crystal Palace mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (február 21-én, 24-én, 25-én és 26-án): Liverpool–Luton, Aston Villa–Nottingham, Brighton–Everton, Crystal Palace–Burnley, Manchester United–Fulham, Bournemouth–Manchester City, Arsenal–Newcastle, Wolves–Sheffield Utd., West Ham–Brentford. A Chelsea–Tottenham találkozót elhalasztották.

TENISZLABDÁK A PÁLYÁKON
Finoman szólva sincsenek kibékülve a szurkolók a német labdarúgásban bekövetkezett változásokkal. Az első és a másodosztályú klubok ugyanis megszavazták, hogy a befektetők részlegesen megvásárolhassák a két liga reklámjogát. A szurkolók többnyire teniszlabdák pályára dobásával fejezték ki nemtetszésüket. Az ilyen akciók a legnagyobb gondot a Hoffenheim–Union Berlin találkozón okozták, ott a játékot ideiglenesen fel is kellett függeszteni, majd végül maratoni hosszabbítást követően a vendégek egygólos győzelmet arattak. Ami az élmezőny csapatait illeti, nagy meglepetés nem történt. A listavezető Leverkusen Frimpong és Adli találataival elhozta a három pontot az újonc Heidenheim otthonából, így átmenetelig nyolc pontra növelte előnyét a lapzárta után pályára lépő Bayern Münchennel szemben. Nyert a harmadik helyezett Stuttgart is a sereghajtó Darmstadt vendégeként. Gyorsan kiheverte a hétközi, Real Madridtól elszenvedett vereséget a Leipzig, hazai pályán győzte le a Mönchengladbachot. A találkozó hőse Simons volt, aki az első félidőben vezetést szerzett csapatának, majd a második játékrészben Opendát hozta kihagyhatatlan helyzetbe.

A 22. forduló: Köln–Werder 0:1, Darmstadt–Stuttgart 1:2, Heidenheim–Leverkusen 1:2, Hoffenheim–Union Berlin 0:1, Mainz–Augsburg 1:0, Wolfsburg–Borussia (D) 1:1, Leipzig–Mönchengladbach 2:0, Freiburg–Frankfurt 3:3. A Bochum–Bayern találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (február 23-án, 24-én és 25-én): Leverkusen–Mainz, Mönchengladbach–Bochum, Union Berlin–Heidenheim, Stuttgart–Köln, Werder–Darmstadt, Bayern–Leipzig, Frankfurt–Wolsburg, Borussia (D)–Hoffenheim, Augsburg–Freiburg.

A MEGÁLLÍTHATATLAN INTER
A várakozásoknak megfelelően a sereghajtó Salernitana nem tudott komoly ellenállást tanúsítani a listavezető otthonában. Az Inter Thuram és Martínez találataival már az első félidő közepén megnyugtató előnybe került, s az első játékrész befejezte előtt Dumfries eldöntötte a találkozót. A hajrában Arnautović tette kiütésessé a milánóiak sikerét. A címvédő Napoli igencsak megszenvedett hazai pályán a Genovával. Gól nélküli félidőt követően Ferndrup találatával a vendégek kerültek előnybe. Nem sok hiányzott a bajnokveréshez, ám a 90. percben Ngonge pontot mentett a nápolyiaknak. Döntetlennel ért véget a Verona–Juventus találkozó is. A kiesés elől menekülő vendéglátók kétszer szereztek vezetést a találkozón, és bár a torinóiak mindkétszer viszonylag gyorsan egyenlítettek, mindez a Zebrákat aligha vigasztalja, hiszen immár kilenc pontra nőtt a hátrányuk az Interrel szemben, ráadásul a lapzárta után pályára lépő Milan a Monza legyőzése esetén meg is előzhette őket a táblázaton.

A 25. forduló: Torino–Lecce 2:0, Inter–Salernitana 4:0, Napoli–Genoa 1:1, Verona–Juventus 2:2, Atalanta–Sassuolo 3:0, Lazio–Bologna 1:2, Empoli–Fiorentina 1:1, Udinese–Cagliari 1:1. A Frosinone–Roma és a Monza–Milan találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (február 23-án, 24-én, 25-én és 26-án): Bologna–Verona, Sassuolo–Empoli, Salernitana–Monza, Genoa–Udinese, Juventus–Frosinone, Cagliari–Napoli, Lecce–Inter, Milan–Atalanta, Roma–Torino, Fiorentina–Lazio.

KELLENEK A SZTÁROK!
Tartalékosan lépett pályára a Nantes vendégeként a PSG. Mbappé mellett Dembelé, Hakimi és Berladi sem volt a kezdőben. A felforgatott csapat az első félidőben nem is tudott komolyabb helyzeteket kialakítani. A második félidő során Luis Enrique kénytelen volt több meghatározó emberét is a pályára küldeni. Hernandez remek egyéni alakításával a vendégek előnybe kerültek, majd Mbappé a hajrában egy büntető értékesítésével biztosította be csapata győzelmét.

A 22. forduló: Lyon–Nice 1:0, Lille–Le Havre 3:0, Nantes–PSG 0:2, Strasbourg–Lorient 1:3, Monaco–Toulouse 1:2, Montpellier–Metz 3:0, Rennes–Clermont 3:1. A Reims–Lens és a Brest–Marseille találkozó lapzárta után ért véget.    

A következő forduló (február 23-án, 24-én és 25-én): Metz–Lyon, Lorient–Nantes, Strasbourg–Brest, Lens–Monaco, Le Havre–Reims, Nice–Clermont, Toulouse–Lille, PSG–Rennes, Marseille–Montpellier.

 

Nyitókép: Lewandowski második büntetőjét már nem tudta megállítani Guaita (Fotó: Beta/AP)