2024. május 8., szerda

Királyok és kihívóik

Két hónap szünetet követően a kieséses szakasszal folytatódnak az európai kupaküzdelmek. A Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntők első mérkőzéseit bonyolítják le ma és holnap. A címvédő Manchester Citynek látszatra nincs nehéz dolga, hiszen a sorsolás szeszélye folytán a dán Københavnnel kell megküzdenie. Az azonban figyelmeztető lehet Pep Guardiola számára, hogy a csoportkör során a városi rivális Manchester United már egyszer pórul járt Dániában.

A Leipzig–Real Madrid találkozó annak ellenére izgalmas lehet, hogy a lipcseiek finoman szólva sincsenek jó formában. A királyi gárda védelméből ugyanis sérülés miatt hiányozni fog Militao, Alaba és Rüdiger is. Tovább nehezíti Carlo Ancelotti dolgát, hogy a Girona ellen le kellett cserélni Bellinghamet, így a támadógépezet is akadozhat majd. Egy héttel korábban még azt is mondhattuk volna, hogy a Bayern München még akár Romában is esélyes lehetne a győzelemre a Lazio elleni odavágón, ám szombaton a Leverkusen ellen nem keltettek jó benyomást a bajorok, ezért kérdés, hogy négy nap alatt min tudnak változtatni.

Érdekes lesz megfigyelni, mire megy nemzetközi porondon a PSG, amely a korábbi évekkel ellentétben a világsztárok vásárlása helyett ezúttal a csapatépítésre helyzete a hangsúlyt. A francia bajnokságban komoly kihívó hiányában az élen állnak, a BL-ben viszont nyögvenyelősen, a szerencsét sem nélkülözve élték túl a csoportkört. Ellenfelük a Real Sociedad, amely idén ugyan a tavalyi szezonhoz képest gyengébben szerepel a spanyol bajnokságban, viszont ősszel kétszer is döntetlenre mérkőzött az Interrel, így a párizsiak nem vehetik félvállról szerdai ellenfelüket.

Végül talán érdemes egy pillantást vetni a fogadóirodák esélylatolgatásaira. A bukmékerek szerint a legvalószínűbb a címvédés, a City végső győzelmére még hármas szorzót sem adnak. Második helyen áll a Bayern ötös szorzóval, míg a Real Madridot és az Arsenalt egyaránt hat és félszeres szorzóval adják. A többiek végső sikere már meglepetés kategóriába számítana, hiszen az ötödik helyen álló PSG-re tett tétek tizenháromszorosát kapnák a fogadók.

BL-nyolcaddöntők, első mérkőzések, ma: København–Manchester City, Leipzig–Real Madrid. Holnap: Lazio–Bayern München, PSG–Real Sociedad.

AFRIKA-KUPA

OTTHON MARADT A SERLEG
A házigazda Elefántcsontpart győzelmével ért véget az Afrika-kupa. A döntőt Nigéria kezdte jobban, Troost-Ekong bő félórányi játékot követően szerzett vezetést csapatának. Az elefántok csak lassan ébredtek a gól okozta sokkból, ám sikerült kiegyenlíteniük a második játékrész közepén, és a hajrát is ők bírták jobban, Haller ugyanis a 81. percben megfordította a mérkőzést, s mint utóbb kiderült, ez a gól elégnek is bizonyult a torna megnyeréséhez. Érdekesség, hogy Elefántcsontpart a csoportküzdelmek során a kiesés szélére sodródott, csak az utolsó helyen jutott be a nyolcaddöntőbe, és még egy edzőváltáson is túlesett a kieséses szakasz előtt, de Jean-Louis Gasset leváltása és Emerse Faé kinevezése telitalálatnak bizonyult.

Afrika-kupa, döntő: Elefántcsontpart–Nigéria 2:1. Spanyol bajnokság, 24. forduló: Mallorca–Rayo Vallecano 2:1, Sevilla–Atlético Madrid 1:0, Barcelona–Granada 3:3. Az élmezőny: Real Madrid 61, Girona 56, Barcelona 51, Atlético Madrid 48 pont stb. Angol bajnokság, 24. forduló: Aston Villa–Manchester United 1:2. Az élmezőny: Liverpool 54, Manchester City 52 és Arsenal 52 pont stb. Német bajnokság, 21. forduló: Hoffenheim–Köln 1:1. Olasz bajnokság, 24. forduló: Genoa–Atalanta 1:4, Milan–Napoli 1:0. Az élmezőny: Inter 60, Juventus 53, Milan 52 pont stb. Francia bajnokság, 21. forduló: Montpellier–Lyon 1:2, Nizza–Monaco 2:3. Az élmezőny: PSG 50, Nizza 39, Monaco 38 pont stb. NB I., 20. forduló: Zalaegerszeg–Mezőkövesd 1:1.

 

Nyitókép: Az ünneplő „elefántok” (Fotó: Beta/AP)