2024. május 8., szerda

Hétközi fordulat

Mint ahogy azt a labdarúgóhíreinkben leírtuk, hétközi fordulót tartanak a magyar pontvadászatban. Normális körülmények között a kedd esti Ferencváros–MTK örökrangadó lenne a hét fő eseménye, ám az ősi rivális Újpestnek sikerült ellopnia a show-t. Történt ugyanis, hogy kedden délután megállapodás született az Újpest eladásáról. Roderick Duchâtelet megegyezett a MOL olajipari vállalattal. A tényleges tulajdonosváltás és a tranzakció lezárása várhatóan 2024. április végén történik meg. „A MOL célja, hogy kiszámítható tulajdonosként hosszú távon biztosítson támogatást az Újpest FC részére annak érdekében, hogy a klub híres múltjához méltó jövőt építhessen a folyamatosan fejlődő magyar labdarúgásban. Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az elkötelezett szakmai munka és a megfelelő fejlesztések és befektetések eredményekhez vezethetnek a magyar futballban. A labdarúgás csodája, hogy több millió embert képes megmozgatni. A MOL számára ez lehetőséget teremt a sport népszerűsítésében, az utánpótlás tudatos építésében és a közösség formálásában. Hiszünk abban, hogy az erős versenyszellemünk, a tudatos és transzparens üzleti gondolkodásunk hosszú távon minden vállalkozásunkban eredményeket termelt, és ezt ebben az esetben sem gondoljuk másképp. Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar focit” – mondta Ratatics Péter, a MOL lakossági szolgáltatásokat irányító vezetője.

„Több mint tíz éven keresztül minden tőlem telhetőt megtettem az Újpest labdarúgóklubért, de itt az ideje, hogy új távlatok és célok felé lépjek tovább. Nem volt könnyű megtalálni a megfelelő partnert, aki nemcsak átveszi a klubot, hanem új lehetőségeket is biztosít, és új sikerek kovácsa lehet az Újpest fényes jövője érdekében” – fejtette ki gondolatait Duchâtelet.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy az újpesti játékosoknak nem elsősorban a futballon járt az eszük. Annál is inkább, mert a hírek szerint a Debrecen elleni találkozón nemcsak a korábbi tulajdonosnak mondhattak búcsút, hanem Nebojša Vignjević vezetőedzőnek is. A meccsen komolyabb fordulatot Jevtoski kiállítása hozott a második játékrész közepén. A csereként beállt Domingues megszolgálta a bizalmat, mert két találatával három értékes ponthoz juttatta a hajrában a hajdúságiakat. Morschel ugyan a 101. (!) percben egy büntető értékesítésével szépített, de ennél többre nem futotta az újpestiek erejéből.

Az örökrangadót az első percektől kezdve a Ferencváros uralta. Az első félidő közepén Varga egy fejes góllal a vezetést is megszerezte a címvédőnek. Bognár az első valamirevaló MTK-akció végén kiegyenlített. A félidő végén Varga másodszor is eredményes volt, de a visszajátszások alapján egyértelműen kiderült, hogy szabálytalankodott a gól előtt, így a játékvezető érvénytelenítette a találatát. Ám a második félidő busásan kárpótolta Vargát, aki szűk négy perc alatt újabb három alkalommal talált be a kék-fehérek kapujába, ezzel eldöntötte a találkozót. Érdekesség, hogy a magyar válogatott támadó sérülését megelőzően pont az MTK ellen volt eredményes, s immár a góllövőlistát is vezeti.

A Fehérvárnál, úgy tűnik, megtalálták a Fradiba távozó Kodro utódját, ugyanis leszerződtették a 21 éves szlovén csodagyereket, Nejc Gradisart. „Láttam a Vidi néhány mérkőzését, erős, képzett együttes, tudom, hogy a csapat rendre az első háromban végzett az elmúlt években. A célom, hogy ezt megismételjük, és a jövőben az európai porondon is megmutathassuk magunkat. Erős vagyok fejjátékban, jó a sebességem, és támadom az üres területeket, ezeket említeném erősségemként. Remélem, hogy minél előbb be tudok illeszkedni a csapatba, izgatottan várom a találkozást a csapattársaimmal” – nyilatkozta a fiatal csatár. Szombaton a Fehérvár az MTK otthonában tesztelheti új szerzeményét.

A 19. forduló: Újpest–Debrecen 1:2 (Morschel 101., illetve Domingues 78. és 94.), Ferencváros–MTK 5:1 (Varga 22., 52., 53. és 56., Lončar 66., illetve Bognár 31.). A Kisvárda–Fehérvár és a Puskás Akadémia–Zalaegerszeg találkozó lapzárta után ért véget. A Mezőkövesd–Paks és a Kecskemét–Diósgyőr találkozót ma játsszák.

A 20. forduló, szombat: Kisvárda–Puskás Akadémia (12.30), MTK–Fehérvár (15.00), Debrecen–Ferencváros (17.30). Vasárnap: Paks–Kecskemét (12.30), Diósgyőr–Újpest (14.45), Zalaegerszeg–Mezőkövesd (19.45). Az élmezőny: Ferencváros 39, Paks 37, Fehérvár 30, Debrecen 29 pont stb.

 

Nyitókép: Varga Barnabás (jobbról) nem vesztette el gólrúgó cipőjét (Fotó: MTI)