2024. május 9., csütörtök

A házigazda megpróbáltatásai

Finoman szólva sem indult jól Elefántcsontpart számára a negyeddöntő. Mali ugyanis az első félidőben büntetőhöz jutott, igaz, Adama Traoré nem tudott élni a lehetőséggel. Az Elefántok gondjai azonban ezzel még nem oldódtak meg, mivel közvetlenül a szünet előtt Odilon Kossounou begyűjtötte második sárga lapját is. Mali ki is használta emberelőnyét, és húsz perccel a rendes játékidő vége előtt Nene Dorgelesnek köszönhetően megszerezte a vezetést. A hajrában azonban Simon Adingra kiegyenlített, így következhetett a hosszabbítás. A kétszer tizenöt perc során a csapatok főleg a biztonságra törekedtek. Amikor már mindenki azt gondolta, a büntetőpárbaj dönt, a 122. percben Oumar Diakité bevette Mali kapuját, és ez Elefántcsontpart számára az elődöntőt jelentette. A gólszerzőt ugyan három perccel később kiállították, de ez érdemben már semmi sem befolyásolt.

A Zöld-foki-szigetek–Dél-Afrika találkozón két órán át érintetlenek maradtak a kapuk, így a tizenegyesek döntöttek arról, mely csapat jut a legjobb négy közé. A játékosok rendkívül idegesnek és pontatlannak bizonyultak, mindössze hárman tudtak betalálni a kapuba, de a győztes Dél-Afrika szurkolóit mindez aligha zavarta. Nigéria Ademola Lookmannak az első félidő utolsó perceiben szerzett találatával győzte le Angolát. A Kongói Demokratikus Köztársaság pedig, bár hátrányban volt Guineával szemben, remek második félidei játékával megfordította a találkozót. A szerdai elődöntőkben Nigéria Dél-Afrikával, Elefántcsontpart pedig a Kongói Demokratikus Köztársasággal találkozik.         

Eredmények, Afrika-kupa negyeddöntők: Kongói DK–Guinea 3:1, Nigéria–Angola 1:0, Mali–Elefántcsontpart 1:1 – hosszabbítás után 1:2, Zöld-foki-szigetek–Dél-Afrika 0:0 – büntetőkkel 1:2.

Nyitókép: A félmeztelen Diakité gólja elődöntőt ért Elefántcsontpartnak (Fotó: Beta/AP)