2024. május 9., csütörtök

A Girona harminchét másodperce

Évek óta panaszkodnak a csapatok a játékvezetők ténykedésére a spanyol bajnokságban, aligha van olyan klub, amely maradéktalanul elégedett a sípmesterek ügyködésével. Néhány héttel korábban a Real Madrid–Almería találkozó vitatott döntései verték ki a biztosítékot, és a szombat esti Girona–Real Sociedad mérkőzésről is sokat fognak még beszélgetni. A 24. percben úgy tűnt, a katalán csapat megszerezte a vezetést, a játékvezető a középkörre mutatott. Ám a VAR-központból a fülére szóltak, kihívták, s miután megtekintette a felvételeket, érvénytelenítette a találatot. Kiderült, hogy lesállás előzte meg a gólt, de a dolog szépséghibája, hogy a tiltott játékhelyzet és a labda kapuba kerülése között 37 másodperc telt el, és közben a Real Sociead védői néhányszor már tisztáztak. Később ugyan a baszkok egyik találatát is visszavonta les miatt a bíró, de a Girona szurkolóinak haragját ezzel aligha csökkentette.

A találkozón érvényes gól nem született, így a csapatok megosztoztak a pontokon. A Real Madrid ennek következtében a lapzárta után véget ért városi derbi eredményétől függetlenül pontelőnnyel várja majd a jövő heti, Girona elleni mérkőzést. Péntek este az Athletic Bilbao megsemmisítő vereséget mért a Mallorcára. A találkozó hőse Berchiche volt, aki bő negyedóra alatt duplázott. A Barcelona jó játékkal magabiztosan jutott három ponthoz az Alavés vendégeként. A gólgyártást Lewandowski kezdte az első félidőben, majd a második játékrész elején Gündoğan tette megnyugtatóvá a katalánok előnyét. Omorodion fejjel szépített ugyan, de Roque gyorsan visszaállította a vendégek kétgólos előnyét. A dolog szépséghibája, hogy a harmadik barcelonai gólszerzőt a játékvezető kissé szigorúan később kiállította, de az Alavés játékosai nem tudtak mit kezdeni emberelőnyükkel.

A 23. forduló: Athletic Bilbao–Mallorca 4:0, Valencia–Almería 2:1, Granada–Las Palmas 1:1, Alavés–Barcelona 1:3, Girona–Real Sociedad 0:0, Villarreal–Cádiz 0:0, Osasuna–Celta Vigo 0:3. A Betis–Getafe és a Real Madrid–Atlético Madrid találkozó lapzárta után ért véget. A Rayo Vallecano–Sevilla mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (február 9-én, 10-én, 11-én és 12-én): Cádiz–Betis, Alavés–Villarreal, Real Sociedad–Osasuna, Real Madrid–Girona, Las Palmas–Valencia, Getafe–Celta Vigo, Mallorca–Rayo Vallecano, Sevilla–Atlético Madrid, Barcelona–Granada, Almería–Athletic Bilbao.

GÓLÖZÖN ÉS KIÜTÉS
Sokáig emlékezetes marad a Newcastle–Luton találkozó. Az első félidőben a Szarkák kétszer is megszerezték a vezetést, de a vendégek mindkétszer válaszoltak. A második félidő közepén meglepetésre a Luton három perc alatt két gólt lőtt, és úgy tűnt, a kiesés elől menekülő gárda megtréfálja vendéglátóját, ám a Newcastle tíz perc alatt ledolgozta hátrányát, így az izgalmas mérkőzés 4:4-es döntetlennel ért véget. Vasárnap délután a Manchester United könnyed győzelmet aratott a West Ham felett, a találkozó hőse a duplázó, mindössze 19 éves Garnacho volt. A Chelsea viszont a liverpooli zakót követően ezúttal hazai pályán szaladt bele egy pofonba, a Wolverhampton ugyanis a mesterhármast jegyző Cunha vezérletével idegenben győzte le a londoni kék alakulatot.

A 23. forduló: Everton–Tottenham 2:2, Brighton–Crystal Palace 4:1, Burnley–Fulham 2:2, Newcastle–Luton 4:4, Sheffield Utd.–Aston Villa 0:5, Bournemouth–Nottingham 1:1, Chelsea–Wolves 2:4, Manchester United–West Ham 3:0. Az Arsenal–Liverpool találkozó lapzárta után ért véget. A Brentford–Manchester City mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (február 10-én, 11-én és 12-én): Manchester City–Everton, Fulham–Bournemouth, Liverpool–Burnley, Luton–Sheffield Utd., Tottenham–Brighton, Wolves–Brentford, Nottingham–Newcastle, West Ham–Arsenal, Aston Villa–Manchester United, Crystal Palace–Chelsea.

AZ ÉLEN A HELYZET VÁLTOZATLAN
A német pontvadászat élmezőnyében semmi sem változott, miután szombaton nyert a listavezető Leverkusen és a címvédő Bayern München is. A bajoroknak volt nehezebb dolguk hazai pályán a Mönchengladbachhal. Az első félidei gólváltást követően a vendégek hetven percen át tartották a döntetlent, az utolsó húsz percben azonban a címvédő Kane és De Light találataival végül kamatoztatta mezőnyfölényét. A Leverkusen a sereghajtó Darmstadt otthonában lépett pályára, és a két gólt szerző Tellának köszönhetően könnyed győzelmet aratott.

A 20. forduló: Heidenheim–Borussia (D) 0:0, Bayern–Mönchengladbach 3:1, Darmstadt–Leverkusen 0:2, Freiburg–Stuttgart 1:3, Mainz–Werder 0:1, Bochum–Augsburg 1:1, Köln–Frankfurt 2:0, Wolfsburg–Hoffenheim 2:2. A Leipzig–Union Berlin találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (február 9-én, 10-én és 11-én): Borussia Dortmund–Freiburg, Augsburg–Leipzig, Frankfurt–Bochum, Mönchengladbach–Darmstadt, Union Berlin–Wolfsburg, Werder Bremen–Heidenheim, Leverkusen–Bayern München, Stuttgart–Mainz, Hoffenheim–Köln.

JOVIĆ, A CSODACSERE
A vártnál nehezebben, de nyert a Milan a Frosninone vendégeként. A találkozó a várakozásoknak megfelelően kezdődött, Giroud már az első negyedóra végén vezetést szerzett a vörös-feketéknek. Nem sokáig örülhettek azonban a vendégek, mert a hazaiak Soulé büntetőjével gyorsan kiegyenlítettek, sőt a második játékrészben Mazzitteli góljával már náluk volt az előny. A hajrát azonban jobban bírták a milánóiak, előbb Gabbia egyenlített, majd a csereként beállt Jović a 81. percben három értékes ponthoz juttatta a vendégeket.

A 23. forduló: Lecce–Fiorentina 3:2, Empoli–Genoa 0:0, Udinese–Monza 0:0, Frosinone–Milan 2:3, Bologna–Sassuolo 4:2, Torino–Salernitana 0:0, Napoli–Verona 2:1. Az Atalanta–Lazio és az Inter–Juventus találkozó lapzárta után ért véget. A Roma–Cagliari mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (február 9-én, 10-én, 11-én és 12-én): Salernitana–Empoli, Cagliari–Lazio, Roma–Inter, Sassuolo–Torino, Fiorentina–Frosinone, Bologna–Lecce, Monza–Verona, Genoa–Atalanta, Milan–Napoli, Juventus–Udinese.

HŐSBŐL BŰNBAK
Kapusbravúrokkal kezdődött a Strasbourg–PSG találkozó, előbb Donnarumma, majd Bellarus tett tanúbizonyságot átlagon felüli ütemérzékről és reflexről. A hazai kapusnak azonban bizonyára megárthattak társai dicsérő szavai, mert nem sokkal később „főszerepet” játszott abban, hogy Mbappé könnyedén előnyhöz juttassa a fővárosiakat. A második játékrészben a francia válogatott ezúttal előkészítőként tündökölt, gólpasszt adott Asensiónak, aki megduplázta csapata előnyét. Bakwa ugyan a későbbiekben szépített, de ennél többre nem futotta a Strasbourg erejéből.

A 20. forduló: Strasbourg–PSG 1:2, Rennes–Montpellier 2:1, Nantes–Lens 0:1, Monaco–Le Havre 1:1, Lille–Clermont 4:0, Metz–Lorient 1:2, Reims–Toulouse 2:3. A Brest–Nice és a Lyon–Marseille találkozó lapzárta után ért véget.    

A következő forduló (február 9-én, 10-én és 11-én): Marseille–Metz, Lens–Strasbourg, PSG–Lille, Le Havre–Rennes, Clermont–Brest, Lorient–Reims, Toulouse–Nantes, Montpellier–Lyon, Nice–Monaco.

 

Nyitókép: Giroud fejese gólt ért (Fotó: Beta/AP)