2024. május 9., csütörtök

Kobbie, a menő manó

A spanyol bajnokság csütörtök esti találkozóján a Real Madrid Joselu két találatával könnyed győzelmet aratott a Getafe otthonában, így a Gironát megelőzve az első helyre lépett fel, és visszaállította tízpontos előnyét az Atlético Madriddal és a Barcelonával szemben.
Angliában fordulatos mérkőzést hozott a Wolverhampton–Manchester United találkozó. Noha a vendégek az első félidő végén kétgólos előnyben voltak, a második játékrészben a hazai csapat feltámadt, a 95. percben ledolgozta hátrányát. A Vörös Ördögök azonban a maratoni hosszabbítás végére összekapták magukat, és Kobbie Mainoo látványos találatával megnyerték a mérkőzést.

Angol bajnokság, 22. forduló: West Ham–Bournemouth 1:1, Wolves–Manchester United 3:4. Spanyol bajnokság, korábbról elhalasztott mérkőzés: Getafe–Real Madrid 0:2. Az élmezőny: Real Madrid 57, Girona 55, Atlético Madrid és Barcelona 47 pont stb.

ČEFERIN ELLENZI A SZAÚDI BL-DÖNTŐT
Az UEFA első embere ellenzi, hogy Szaúd-Arábia Bajnokok Liga-döntőt rendezzen. „Amíg én vagyok az UEFA elnöke, addig nem lesz BL-finálé Szaúd-Arábiában” – jelentette ki Aleksander Čeferin szerdán egy hamburgi sportkereskedelmi kongresszuson. A német hírügynökség az 56 éves szlovén sportvezető megnyilvánulása kapcsán emlékeztetett rá, hogy Szaúd-Arábia eurómilliárdokat fektetett az elmúlt években a futballba, számos európai élvonalbeli labdarúgót szerződtetve a sivatagi arab királyságba.

Az elsők között szerződött a szaúdi első osztályba, az al-Nasszrhoz a portugálok világsztárja, a 39 esztendős Cristiano Ronaldo, akit a dpa megfogalmazása szerint „irtózatos pénzösszegekkel csábítottak át” az arab ország bajnokságába. Čeferin úgy látja, ez a fajta „elszipkázási” folyamat veszélyt jelent az európai futballra nézve.

INFANTINO ALGORITMUSA
Gianni Infantino, a FIFA elnöke szerint meg kellene vitatni annak a lehetőségét, hogy a jövőben algoritmus határozza meg a labdarúgók valós értékét. Infantino a FIFA pénteken véget ért éves jogi konferenciáját azzal zárta, hogy felelevenítette korábbi ötletét. A globális átigazolási piac értékét jelenleg több mint 10 milliárd dollárra becsülik. „Meg kell tárgyalnunk annak a lehetőségét, hogy olyan algoritmust használjunk, amely valós átigazolási értéket határoz meg, annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen a rendszer, és segítsük az üzletkötésben érdekelt feleket is” – jelentette ki az elnök.

A FIFA-t már régóta foglalkoztatja a játékjogok értékének megállapítása, ezért 2017-ben életre akart hívni egy olyan átigazolási bizottságot, amelybe a klubok, a ligák és a játékosok is delegálhattak volna tagokat, ez azonban nem valósult meg. Abban az évben került sor Neymar rekordösszegű szerződtetésére, amikor a brazil csatár 222 millió euróért igazolt a Barcelonától a Paris Saint-Germainhez, pár héttel később pedig Kylian Mbappé 180 millióért írt alá a francia klubhoz.

A CIES Football Observatory svájci elemzőcsoport jelenleg 250 millió euróra teszi a Real Madridban futballozó Jude Bellingham és Vinícius Júnior, valamint a Manchester Cityben játszó Erling Haaland játékjogának értékét. Ebben a kutatásban azokat a játékosokat rangsorolják, akiknek még legalább három évig él a szerződésük a klubjuknál, figyelembe veszik az életkorukat, azt, hogy milyen időtartamra kötelezték el magukat, és milyen nemzetközi rekord köthető hozzájuk, valamint együttesük szerepét a futballgazdaságban.
A FIFA évente több millió dollárral támogatja a svájci Neuchâtel Egyetem labdarúgást kutató mesterkurzusát, amely 2010 óta fejleszti az átigazolások során használható algoritmust.

 

Nyitókép: Kobbie Mainoo a Manchester United negyedik gólját szerzi (Fotó: Beta/AP)