2024. május 9., csütörtök

A taps elmaradt

A kedd esti találkozókkal befejeződtek a nyolcaddöntők az Afrika-kupán. Érdekesen kezdődött a Mali–Burki Faso találkozó, Tapsoba már a 4. percben eredményes volt, de Burkina Faso szurkolói aligha tapsolták meg teljesítményét, mivel a saját kapujába talált be. A második játékrész elején Sinyako duplázta meg csapata előnyét. Nem sokkal később Traoré egy büntető értékesítésével szépített, de Burkina Faso erejéből ennél többre már nem futotta, Mali így 11 év elteltével jutott be ismét a torna negyeddöntőjébe. Az utolsó nyolcaddöntőben hatalmas meglepetésre Dél-Afrika búcsúztatta az előző világbajnokság meglepetésének számító Marokkót. Érdekesség, hogy a hajrában két meghatározó játékosa okozta az észak-afrikaiak vesztét, Hakimi ugyanis büntetőt hibázott, Amrabat pedig egy felesleges buktatás miatt kiállíttatta magát.

Nyolcaddöntők: Marokkó–Dél-Afrika 0:2, Mali–Burkina Faso 2:1. A negyeddöntő (péntek–szombat) párosítása. Nigéria–Angola, Kongói DK–Guinea, Mali–Elefántcsontpart, Zöld-foki Köztársaság–Dél-Afrika.

SZENVEDETT, DE NYERT AZ ARSENAL
A vártnál jóval nehezebben jutott három ponthoz kedden este az Arsenal. A londoniak a Nottingham Forest vendégeként léptek pályára, s noha az első percektől kezdve fölényben voltak, a vezetést csak bő egyórányi játékot követően Jesusnak köszönhetően szerezték meg. Néhány perccel később Saka növelte az Ágyúsok előnyét. Az utolsó percekben Awoniyi tette szorossá a mérkőzést, ám az egyenlítésre már nem maradt ideje a vendéglátónak. Kisebb meglepetésre a kiesőjelölt Luton kiütötte a Brightont, és a legutóbbi négy bajnokiját elveszítő Newcastle idegenben győzte le a dobogóra is esélyes Aston Villát.

Angol bajnokság, 22. forduló: Aston Villa–Newcastle 1:3, Crystal Palace–Sheffield Utd. 3:2, Fulham–Everton 0:0, Luton–Brighton 4:0, Nottingham–Arsenal 1:2. Az élmezőny: Liverpool 48, Arsenal 46, Manchester City és Aston Villa 43, Tottenham 40 pont stb.

FIFA: REKORDOK AZ ÁTIGAZOLÁSOKBAN
Tavaly az előző évihez képest 48,1 százalékkal többet, összesen 9,63 milliárd dollárt költöttek átigazolásokra a világ futballklubjai – derült ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tanulmányából. Magyar vonatkozása is van a dolognak, hiszen Szoboszlai Dominik Lipcséből Liverpoolba szerződése a top 10-es lista 9. helyére került.

A 2023-as év 74 836 határokon átívelő átigazolással minden idők legforgalmasabbja volt – 23 689 klubváltás a profiknál, 51 147 az amatőröknél történt –, a női labdarúgásban pedig 2022-höz képest 20 százalékkal többen cseréltek csapatot. Rekordot jelent a 9,63 milliárd dolláros forgalom is – ennek több mint 10 százalékát a top 10 transzfer generálta –, amely nemcsak közel 50 százalékkal volt több, mint 2022-ben, de több mint kétmilliárddal felülmúlta az eddigi rekorder 2019-es esztendőt is. Az átigazolási toplista élén Jude Bellingham átszerződése áll a Borussia Dortmundtól a Real Madridhoz (103 millió euró), Szoboszlai liverpooli kontraktusa (70 millió euró) a kilencedik legértékesebb volt tavaly. Az első tíz átigazolásból hatban angol klub volt a vásárló. Összesen 1024 egyesület adott ki pénzt nemzetközi átigazolásra, ez az első alkalom, hogy ez a mutató átlépte az ezres határt. Szintén rekord, hogy 1241 klub jutott bevételhez a játékosok után. Most először Szaúd-Arábia is bekerült az öt legtöbbet költő ország közé, a 2022-es 50 millió után tavaly 970 milliót áldozott új játékosokra – derül ki a FIFA honlapján olvasható tanulmányból.

 

Nyitókép: Amrabatnak (jobbról) begőzölt az agya, ki is állították (Fotó: Beta/AP)