2024. május 8., szerda
AFRIKA-KUPA

Dala volt a dal!

Szombaton az Angola–Namíbia találkozóval elkezdődtek az Afrika-kupa nyolcaddöntői. Angola számára rémálomszerűen kezdődött a mérkőzés, Neblú kapus ugyanis a tizenhatoson kívül ért kézzel a labdához, amiért a játékvezető kiállította. Mindez nem zökkentette ki jelentős mértékben az előzetesen esélyesebbnek tartott válogatottat, olyannyira nem, hogy Gelson Dala a 38. percben a vezetést is megszerezte. Ráadásul, miután két perccel később Haukongo felelőtlen módon begyűjtötte második sárga lapját, Namíbia is tíz emberre fogyatkozott. Mindezt Angola gyorsan, még a szünet előtt kihasználta: az előző akcióhoz kísértetiesen hasonló akció végén ismételten Dala volt eredményes. A második játékrészben ugyan Namíbia veszélyes támadásokat vezetett, de nem tudott faragni hátrányából.

A kimaradt helyzetek ezúttal is megbosszulták magukat, mert Angola az első komolyabb támadásával eldöntötte a párharcot: Dala ezúttal előkészítő szerepben tündökölt, átadását Mabululu juttatta az ellenfél kapujába.

Nigéria már a 9. percben betalált Kamerun kapujába a másik szombat esti nyolcaddöntőben, ám Ajayi gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető. A félidő hajrájában egy tetszetős támadás végén Lookman már szabályos módon juttatta előnyhöz Nigériát. A második félidőben Kamerun irányította a játékot, de nem tudott kaput eltaláló lövést leadni. Végül a 90. percben az ellenfél védelmének fellazulását kihasználva Lookman biztosította be Nigéria győzelmét.

Eredmények, nyolcaddöntők: Angola–Namíbia 3:0, Nigéria–Kamerun 2:0.

 

Nyitókép: Az angolaiak Dalát ünnepelték (Fotó: Beta/AP)