2024. május 9., csütörtök

Klopp az idény végén távozik Liverpoolból!

Az idény végén távozik Jürgen Klopp, a Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője. A német tréner pénteken jelentette be, hogy ez az utolsó szezonja a Vörösöknél. Az 56 éves Klopp 2015-ben szerződött a Borussia Dortmundtól a Premier League egyik emblematikus klubjához, amellyel 2019-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnokságot és az európai szuperkupát, egy évvel később pedig angol bajnok lett, majd 2022-ben az FA-kupát és a ligakupát is elhódította.

A Liverpool jelenleg vezeti a bajnoki tabellát, a ligakupában ismét bejutott a fináléba, és az FA-kupában is versenyben van még.

SEVCSENKO LETT AZ UKRÁN SZÖVETSÉG ELNÖKE
Az aranylabdás Andrij Sevcsenko lett az Ukrán Labdarúgó-szövetség elnöke. Az ország futballjának ikonikus alakját a szervezet rendkívüli tisztújító közgyűlésén 93 igennel, ellenszavazat nélkül választották meg a küldöttek. Elődje, a 2015-ben hivatalba lépett Andrij Pavelko nyár óta előzetes letartóztatásban van, mivel a vádak szerint visszaélt a nemzetközi segélyalapokkal, elsikkasztotta a kijevi futballisták pénzét, és elpazarolta a futballpályák építésére szánt költségvetési pénzeket.

A 47 éves Sevcsenko pályafutása csúcsaként a Milan és a Chelsea csatára volt, 2004-ben Aranylabdát nyert, és 111-szer szerepelt hazája válogatottjában, melyben 48 góllal csúcstartó. Visszavonulása után 2016 és 2021 között szövetségi kapitányként, majd két hónapig a Genoa vezetőedzőjeként dolgozott, 2022-ben egy napig az Ukrán Olimpiai Bizottság alelnöke volt, de a testületbe bekerült és megítélése szerint oroszbarát személyek miatt a visszalépés mellett döntött.

HOSSZABBÍTOTT A CÍMVÉDŐ KANADAIAK KAPITÁNYA
Szerződést hosszabbított az idei párizsi olimpián címvédőként szereplő kanadai női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Bev Priestman. A 37 esztendős szakvezető megbízatása a 2027-es világbajnokságig szól. Priestman eddig 47 mérkőzésen irányította a kanadai nemzeti együttest, ebből 28-at sikerült megnyerni. 2021-ben – amikor olimpiát nyert a csapattal –, valamint 2022-ben jelölték az év legjobb női edzőjének a nemzetközi szövetségnél. „Örülök, hogy elkötelezhetem magam ehhez a csapathoz, a világklasszis játékosokból álló válogatotthoz, egészen a 2027-es világbajnokságig. Izgalmakkal telve zártuk 2023-at, és alig várom, hogy folytathassam ezt az utat” – fogalmazott Priestman. A kanadaiak a párizsi olimpia előtt februártól a közép- és észak-amerikai zóna női csapatai számára első alkalommal kiírt Arany Kupán vesznek részt, majd áprilisban nemzetközi torna vár az együttesre.

KERKEZÉK SIKERE
Egy félidő alatt öt gólt szerezve eldöntötte a Swansea elleni FA-kupa-párharcot a Bournemouth. A második játékrészben pályára lépett a sérüléséből felépült Kerkez Milos is. Az eredmény a továbbiakban már nem változott. A spanyol kupában az Atlético Madrid végig fölényben játszott a Sevillával szemben, az első félidő közepén könnyedén meg is szerezhette volna a vezetést, ám Antoine Griezmann elcsúszott egy tizenegyes végrehajtása közben. A győztes találatot Memphis Depay szerezte a 79. percben. Érdekesség, hogy a 95. percben a játékvezető előbb büntetőt ítélt a Sevilla javára, ám a videófelvételek megtekintése után visszavonta döntését, így a Matracosok megnyerték a kupameccset.

Eredmények, FA-kupa: Bournemouth–Swansea 5:0. Spanyol kupa: Atlético Madrid–Sevilla 1:0.