2024. május 9., csütörtök

Hengerelt a Chelsea

Kedden este a Chelsea a ligakupa elődöntőjének visszavágóján könnyedén ledolgozta az egygólos hátrányát a Middlesbrough csapatával szemben. A kékek győzelméhez alaposan hozzájárult az ellenfél is, ugyanis a Stamford Bridge-en Howson öngóljával jutott vezetéshez a hazai csapat.

A Middlesbrough védelme az első félidő során nem állt a helyzet magaslatán, számos labdát eladott a saját tizenhatosa előterében, amit Fernández, Disasi és Palmer is góllal büntetett. A szünet után valamelyest rendezte sorait a vendégcsapat, ugyanakkor a hajrában újabb rohamokat indított a Chelsea. Palmer megszerezte második találatát is, majd Madueke is betalált a vendégkapuba. Az utolsó percekben Rogers tette némileg elviselhetőbbé a Middlesbrough vereségét. A Chelsea ezzel a tizedik alkalommal jutott be a ligakupa döntőjébe.

A spanyol kupa negyeddöntőjében a Celta Vigo és a Real Sociedad csapott össze. Érdekesség, hogy négy nappal korábban a bajnokságban találkoztak, azt a mérkőzést a baszkok nyerték meg. A kupameccset is ők kezdték jobban, már a 2. percben előnybe kerültek. A második félidő közepén Becker megduplázta csapata előnyét, amivel el is döntötte a továbbjutást. De la Torre ugyan a bírói ráadásban szépíteni tudott, de ennél többre nem futotta a Celta erejéből.

Angol ligakupa: Chelsea–Middlesbrough 6:1 (összesítésben 6:2). Spanyol kupa: Celta Vigo–Real Sociedad 1:2.

AFRIKA-KUPA

A GHÁNAI KAPITÁNYT MÁRIS KIRÚGTÁK
Az Afrika-kupa C csoportjában az addig egyaránt nyeretlen Gambia és Kamerun mérkőztek meg a 3. fordulóban. Az első gólra a második félidő elejéig kellett várni, ekkor Elambi fejesével Kamerun jutott előnyhöz. A 72. percben Jallow a kameruni védelem figyelmetlenségét kihasználva egyenlített ki. Később Elambi megsérült, de a cseréjeként beállt Colley első labdaérintéséből gólt szerzett. Sokáig nem örülhetett Gambia, mert két perccel később Gomez öngóljával kiegyenlített Kamerun. Úgy tűnt, a mérkőzés döntetlennel ér véget, ami mindkét csapat kiesését eredményezte volna, ám a 91. percben Wooh fejjel bevette a gambiai kaput. Mivel a csoport másik találkozóján a címvédő Szenegál sima győzelmet aratott Guinea felett, a kiszenvedett sikerrel Kamerun a csoport második helyén végzett.

A D csoportban az elsőségért vívott meccsen Angola nagyobb nehézség nélkül legyőzte Burkina Fasót, a másik mérkőzésen Mauritánia Dellahi találatával legyőzte Algériát. A megszerzett három pont azt jelenti, hogy a mindössze harmadik kontinenstornáján részt vevő csapat mindenképpen a legjobb négy csoportharmadik között végez, így továbbjut a kieséses szakaszba.

Ide tartozó hír, hogy menesztették Chris Hughton ghánai szövetségi kapitányt, miután csapata a csoportkör után búcsúzott a kontinensbajnokságról. A ghánai együttes két döntetlennel és egy vereséggel a B csoport harmadik helyén zárt, és a keddi eredmények alapján minden esélye elszállt a továbbjutásra, mivel a hat négycsapatos csoportból az első kettő mellett a négy legjobb harmadik juthatott be a nyolcaddöntőbe. A nemzeti szövetség azonnali hatállyal nemcsak a korábban ír válogatott Hughtont menesztette, hanem a teljes szakmai stábot. A 65 éves szakembert tavaly márciusban nevezték ki a csapat élére, amely azóta 13 meccsen mindössze 4 győzelmet ért el.

3. forduló, C csoport: Gambia–Kamerun 2:3, Guinea–Szenegál 0:2. A csoport végeredménye: Szenegál 9, Kamerun és Guinea 4, Gambia 0 pont. D csoport: Angola–Burkina Faso 2:0, Mauritánia–Algéria 1:0. A csoport végeredménye: Angola 7, Burkina Faso 4, Mauritánia 3, Algéria 2 pont.