2024. május 8., szerda
AFRIKA-KUPA

Bunedzsah kései pontmentése

Továbbra is remekel az Afrika-kupán a Zöld-foki-szigetek válogatottja, amely könnyedén győzte le Mozambikot. A gólgyártást az első félidőben Bebé kezdte meg, majd a mozambiki védelem kinyílását kihasználva a második játékrészben Mendes növelte csapata előnyét, végül Lenini távoli bombája zárta le a találkozót.

A B csoportot két forduló után százszázalékos teljesítménnyel a Zöld-foki-szigetek vezeti, a második helyen álló Egyiptomnak mindössze két pontja van, ráadásul a „fáraóknak” Szalah sérülése is komoly gondot okoz. A C csoportban Szenegál már az első negyedóra végén vezetést szerzett a Kamerun elleni mérkőzésen. Sarr a találatát követően a második játékrészben gólpasszt adott Diallónak. Castelleto ugyan nem sokkal később szépített, de Mané a bírói ráadásban bebiztosította Szenegál győzelmét.

A csoport másik mérkőzésén Guinea minimális győzelmet aratott Gambia felett. Érdekesen alakultak a D jelű négyes mérkőzései. Bár Algéria az első félidőben fölényben volt, a vezetést Konaténak köszönhetően Burkina Faso szerezte meg. A szünetet követően Bunedzsah gyorsan kiegyenlített. Nem nyugodhattak meg azonban az algériaiak, mert egy jogos büntető értékesítésével Traoré Burkina Fasót juttatta előnyhöz. Az izgalmaknak ekkor még nem volt végük, a 95. percben Bunedzsah másodjára is eredményes volt, és ezzel pontot mentett csapatának.

Szórakoztató mérkőzést vívott Mauritánia és Angola. Mindkét válogatott a támadásra helyezte a hangsúlyt. Angola kezdett jobban, Dala ugyanis a küzdősportokban gyakran látható mozdulattal betalált a mauritániai kapuba. Az egyenlítésre nem kellett sokat várni, Buna látványos találattal egalizálta az állást. A második játékrészben Dala egy komoly sprintet követően duplázott, majd Gilberto növelte Angola előnyét. Mauritánia nem omlott össze, sőt Koita 20 méterről leadott bombagóllal szépített, ugyanakkor a pontmentéshez ez kevésnek bizonyult.

Afrika-kupa, B csoport: Zöld-foki-szigetek–Mozambik 3:0. A csoport állása: Zöld-foki-szigetek 6, Egyiptom 2, Ghána és Mozambik 1 pont. C csoport: Szenegál–Kamerun 3:1, Guinea–Gambia 1:0. A csoport állása: Szenegál 6, Guinea 4, Kamerun 1, Gambia 0 pont. D csoport: Algéria–Burkina Faso 2:2, Mauritánia–Angola 2:3. A csoport állása: Angola és Burkina Faso 4, Algéria 2, Mauritánia 0 pont. E csoport: Tunézia–Mali 1:1, A csoport állása: Mali 4, Namíbia 3, Tunézia 1, Dél-Afrika 0 pont. F csoport: Marokkó–Kongói Demokratikus Köztársaság 1:1. A csoport állása: Marokkó 4, Kongói Demokratikus Köztársaság 2, Zambia 1, Tanzánia 0 pont.

 

Nyitókép: Dala látványos gólja Mauritánia ellen (Fotó: Beta/AP)