2024. május 9., csütörtök

Pusztító ágyútűz

Jól kezdett az Arsenal a Crystal Palace elleni bajnokin. A 11. percben egy beadásból érkező labdát Magalhães fejelt a vendégkapuba, igaz, közben némileg akadályozta a védője mozgását. A félidő hajrájában Hendersonnak, a Crystal Palace kapusának hibájából az Ágyúsok megduplázták előnyüket. A játék képe nem sokat változott a második félidőben sem, közel egy óra elteltével Trossard döntötte el a három pont sorsát. A Crystal Palace szenvedésének azonban itt még nem volt vége: a bírói ráadásban a cserként beállt Martinelli két perc alatt duplázva kiütésessé tette az Arsenal győzelmét.

A 21. forduló: Arsenal–Crystal Palace 5:0, Brentford–Nottingham 3:2, Sheffield Utd.–West Ham 2:2. A Bournemouth–Liverpool találkozó lapzárta után ért véget. A Brighton–Wolves mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (január 30-án, 31-én, és február 1-jén): Nottingham–Arsenal, Fulham–Everton, Luton–Brighton, Crystal Palace–Sheffield Utd., Aston Villa–Newcastle, Manchester City–Burnley, Tottenham–Brentford, Liverpool–Chelsea, West Ham–Bournemouth, Wolves–Manchester United.

A REAL ESETE A SEREGHAJTÓVAL
Sima mérkőzésnek gondolták sokan a Real Madrid és a sereghajtó Almería madridi találkozóját, ehhez képest a hazaiak védelmi hibáját kihasználva Ramzani már 41. másodpercben vezetést szerzett a vendégeknek. A királyiak nehézkesen mozogtak az első félidőben, ráadásul a 41. percben González megduplázta az Almería előnyét.

A szünet után videóelemzést követően büntetőhöz jutott a Real, amit Bellingham értékesített. Nem sokkal később Arribas betalált a Real kapujába, ám szabálytalanság miatt a játékvezető nem adta meg a találatot. Öt perccel később Vinícius Júnior vállal kiegyenlített. Ezeknél az eseteknél is a VAR játszotta a főszerepet, megjegyzendő, minden vitás esetben a Realnak kedvező döntés született. A királyiak a mérkőzés utolsó húsz percében elkeseredett támadásokat vezettek a győztes gól megszerzése érdekében. Erőfeszítéseik végül eredménnyel jártak, mert a 99. percben Carvajal megszerezte a hőn áhított találatot.

A 21. forduló: Alavés–Cádiz 1:0, Rayo Vallecano–Las Palmas 0:2, Villarreal–Mallorca 1:1, Valencia–Athletic Bilbao 1:0, Celta Vigo–Real Sociedad 0:1, Osasuna–Getafe 3:2, Real Madrid–Almería 3:2. A Betis–Barcelona és a Girona–Sevilla találkozó lapzárta után ért véget. A Granada–Atlético Madrid mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (január 26-án, 27-én, 28-án és 29-én): Almería–Alavés, Real Sociedad–Rayo Vallecano, Las Palmas–Real Madrid, Barcelona–Villarreal, Mallorca–Betis, Celta Vigo–Girona, Cádiz–Athletic Bilbao, Sevilla–Osasuna, Atlético Madrid–Valencia, Getafe–Granada.

A LEIPZIG SEM AKADÁLY
Izgalmas mérkőzést vívott egymással a Leipzig és a listavezető Leverkusen. A vendéglátó a 7. percben Simonsnak köszönhetően került előnybe. Alig kezdődött el a második félidő, Tella találatával máris egyenlítettek a vendégek. Tíz perccel később másodszor is vezetést szerzett a Leipzig, ám a Leverkusen rövid időn belül kiegyenlített. A hajrában egyre nagyobb nyomást helyezett a vendégcsapat a hazaiakra. Mindennek meg is lett az eredménye, mivel egy szögletet követően Hincapié közvetlen közelről megszerezte a „gyógyszergyáriak” győztes találatát. A Leverkusennek duplán értékes a siker, a címvédő Bayern München ugyanis vasárnap délután meglepetésre hazai pályán szenvedett vereséget a Werder Brementől, a győztes találatot Mitchell Weiser szerezte.

A 18. forduló: Darmstadt–Frankfurt 2:2, Freiburg–Hoffenheim 3:2, Heidenheim–Wolfsburg 1:1, Köln–Borussia Dortmund 0:4, Bochum–Stuttgart 1:0, Leipzig–Leverkusen 2:3, Bayern München–Werder Bremen 0:1. A Mönchengladbach–Augsburg találkozó lapzárta után ért véget. A Mainz–Union Berlin mérkőzést elhalasztották.

A következő forduló (január 26-án, 27-én és 28-án): Frankfurt–Mainz, Augsburg–Bayern München, Hoffenheim–Heidenheim, Stuttgart–Leipzig, Werder Bremen–Freiburg, Wolfsburg–Köln, Leverkusen–Mönchengladbach, Union Berlin–Darmstadt, Borussia Dortmund–Bochum.

A RASSZIZMUS MEGBOSSZULVA!
Nem mindennapi események történtek az Udinese–Milan bajnokin. A vendégek Loftus-Cheek góljával előnybe kerültek, ám a rasszista bekiabálások miatt Maignan, a Milan kapusa és csapattársai levonultak a pályáról. Hétperces kényszerszünetet követően folytatódott a találkozó. Úgy tűnt, a kényszerpihenő a házigazdának tett jót, hiszen az Udinese Samardžič és Thauvin találataival megfordította a mérkőzést, ám a hajrában új erőre kapott a Milan, amely Jović fejesével kiegyenlített, majd Okafornak köszönhetően három értékes ponthoz jutott. Jól kezdődött Daniele De Rossi edzői pályafutása a Románál, mert csapata első félidei remek játékának köszönhetően legyőzte a Veronát.

Az olasz szuperkupa elődöntőiben elmaradtak a várt drámák, a Napoli és az Inter minden megerőltetés nélkül jutottak be a ma esti döntőbe. A Napoli–Fiorentina 3:0-lal, az Inter–Lazio szintén ilyen eredménnel végződött.

A 21. forduló: Roma–Verona 2:1, Udinese–Milan 2:3, Frosinone–Cagliari 3:1, Empoli–Monza 3:0. A Salernitana–Genoa és a Lecce–Juventus találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (január 26-án, 27-én, 28-án és 29-én): Cagliari–Torino, Atalanta–Udinese, Juventus–Empoli, Milan–Bologna, Genoa–Lecce, Monza–Sassuolo, Verona–Frosinone, Lazio–Napoli, Fiorentina–Inter, Salernitana–Roma.

NE ÍRD LE AZ AMATŐRT
Néhány meglepetés is született a francia kupa hétvégi fordulójában. Az élvonalbeli Nantes hazai pályán vereséget szenvedett az alsóbb ligákban szereplő Lavaltól. A második vonalban szereplő Dunkerque-et pedig a teljesen amatőr Le Puy búcsúztatta. A Monaco és a PSG ugyanakkor magabiztos játékkal jutottak be a nyolcaddöntőbe. A párizsiak legjobbja Mbappé volt, aki két találattal és két gólpasszal járult hozzá csapata győzeleméhez.

Francia kupa: Bergerac–Lyon 1:2, Bordeaux–Nice 2:3, Le Puy-en-Velay–Dunkerque 2:1, Nantes–Laval 0:1, Rodez–Monaco 1:3, Trelissac–Brest 1:2, Valenciennes–Paris FC 2:1, Orleans–PSG 1:4.

 

 

 

Nyitókép: Daniele De Rossi győzelemmel mutatkozott be a Roma kispadján (Beta/AP)